Plötsligt händer det

Har stickat en raggsocka!!!

Tyvärr så måste man ju göra två...

Det var körigt i äggfabriken idag 😊

Dom är för go småhönorna 😊

I ur och skur

Idag hade Lena och jag bestämt kl 10 i ridhuset. Jag har inte ridit Whoala på över en vecka nu så det var hög tid. Men jag vaknade kl 06.00 och kunde inte somna om så jag drog till stallet tidigt och tog ut hästarna. Alla utom Whoala eftersom hon inte vill komma in från hagen på förmiddagarna...😜 Men det gick bra ändå och vi var i ridhuset strax efter kl 8 😊. Inte helt lätt att ta sig dit idag, fulla snöstorm igen! Men det var lugnt och skönt i ridhuset, inga hinder och inga andra hästar. Jag longerade lite först fall hon skulle ha något bus för sig men det ligger inte för henne. Hon är otroligt snäll, inte en tendens till bock eller brall hittills, varken under ridning eller för hand. Fantastisk tycker jag, inte riden på en vecka och värsta busväder men inte en skymt av bus. Så det var bara att hoppa upp och rida 😊 lika pigg som alltid så fullt ös 😊 Det vi behöver jobba mest på är högervarv där hon inte tar i med höger bak och faller innåt. Skänkelvikningar däremot kommer hon ha busenkelt för. Fast jag bara flyttar henne i skritt så dansar hon undan skänkeln 😊 Hon är så rolig att rida, fina Whoala ❤️

Tur att vi fått så fint täcke av Lena som vi kan bylta på oss i busvädret. 

Sen var jag tillbaka i ridhuset till kl 10 och hjälpte Lena när hon red en Canidja som var riktigt på hugget idag. Men det blev riktigt bra. Då var det många hästar i ridhuset och hoppning. Man måste vara morgonpigg😊

Sen tog Sture och jag en snabbpromenad innan det blev soffläge med konståkning och en ettrig förkylning 😁
 

Longering

Idag regnade det för fullt och snön började försvinna för att ersättas med den härliga... glans-isen 😁. 
I måndags var jag och Whoala till ridhuset och jag longerade henne lite. Hon är väldigt rolig att jobba från backen. Lyhörd, lydig och arbetsvillig. Tömkör man så skulle man kunna ha sytrådar att styra med 😊 Men även vid longering så lyssnar hon så fint och drar absolut inte i linan. Bara jobbar på och ökar och minskar tempot som jag vill. Har ju tyckt hon varit öm över manken så jag har inte vela ridit så mycket. Inte vill hon lägga på sig o hullet heller fast hon får massa mat. Hon är inte mager men lite tunn. Men jag tror nästan hon har växt lite sen hon kom till mig också så det kan ju förklara en del... Men nu tror jag att vi får ta tag i ridningen igen. Om en månad är det dags för första riktiga träningen för Maria "Ia" Eriksson, best ever 😊👍Ändrade helgrutiner

Jag är en riktig fm-människa på helgerna. Kliver upp, käkar frukost och går till stallet. Härligt att få rida och pyssla i dagsljus den här tiden på året. Whoala har en helt annan uppfattning... Äntligen kommit ut på morgonen, dricker lite vatten, kollar hagen om det hänt något sen igår, käkar lite och myser med kompisarna. Ut och rida, nej tack, det kan vi göra när det är kväll och mörkt när man ändå inte kan greja i hagen. Hon ser mig på långt håll och jag ser bara bakdelen. 
Lock och pock går inte. Matar ponnyn med godis medan Whoala springer runt oss i en 10 m volt...
Idag skulle jag inte ta henne, bara fylla vatten. Först stack hon men sen närmade hon sig för att kolla lite 


På andra sidan ponnyn står man säkert... Hmm, ingen grimma med?! Man kanske klarar sig och kan få lite kli?

Vi fick en riktig mysstund, hon är ju så kelig❤️. 

Så jag tänkte att vi kanske skulle gå en promenad ner till havet i det vackra soliga vädret? Hämtade grimman men pytt... Inte en chans i världen. Det får bli ett kvällspass igen då😜
Sen ryker skorna hej vilt. Sömmen går av med de där jäkla snösulorna. Känns som allt sitter och vips är skon borta. Kul att leta i en snöig hage... Men hittills har jag hittat skorna och slagit på dem igen. Men då blir det utan snösulan så nu blir det snöstyltor på högersidan, suck. Vore skönt med sommar nu😄

Myskväll

Igår var vi till ridhuset tillsammans med ponnysarna och Whoala och jag travade runt lite, det gick bra 😊. Idag hade vi en myskväll istället. Man har ju sett en del artiklar på senare tid om att vi slutat rykta våra hästar och hur bra det är att göra det. Så det var bara att ta tjuren vid hornen så idag blev det en rejäl rykt 😊. Efter det gick vi på en halvtimmesprommenad tillsammans med Sture. Pannlampan var på som vanligt, tur man har en som är så himla bra👍. 

Är ju rätt svart ute trots snö

Sture hänger glatt med och Whoala verkar gilla att få sällskap. Själv får man bita i för att hinna med madame. Rask promenad är ju bra för hjärtat 😊 Efteråt gjorde vi lite morotsstretchövningar. Går väldigt bra till vänster, lite kämpigare åt höger. 
Vi lyckades även ta en selfie idag, haha😜

Så här skönt kan man sova efter en rask prommis 😊Upp och ner


Haha, så är det 😄 Instruktionsboken är oändlig!


Underbart ridföre!

Idag har Whoala och jag äntligen fått en ordentlig utetur. Med all snö som kommit är det kanonunderlag på många vägar. Så idag var vi ute en timme i mörkret med pannlampan. Vi red en bra bit bort där hon aldrig varit förr. Utan problem red vi över bron med stort B. Läskigast i byn då det rinner vatten under och det låter när man går på den.... Men eftersom Whoala saknar broms så går det av bara farten tror jag. MVG idag igen👍. 

Men hon blir lite dryg när vi vänder hemåt och då taktar hon hela tiden. Halvvägs hem vrålade hon efter sina kompisar men det hade hon ju inte mycket för. Inte en häst inom synhåll och en halvtimmes ridtur kvar hem😊Men sista 500m skrittade hon riktigt iaf,phu. 
Sadeln är riktigt skön, och jag provade två gånger idag hur pass bra knästödet är, riktigt bra, lyckades sitta kvar trots att vi hamnade utanför önskad färdväg😜. 
Vi tog galopp idag oxå, första gången ute, gick fint! 

Avslutar med en bild på snögumman vid vår postlåda som någon granne gjort. Impad 😊Km

Igår var det KM och tävlingsdebut för Canidjas matte. Dom gjorde det kanonbra och fick ihop 63% i LB1, superbra ju! Dom var så tjusiga och Canidja visade sig från sin bussigaste sida 😊
Det blev inga kort knäppta men jag filmade lite så korten kommer från filmen. Finns bildbevis iaf 👍Det blev bara 4 ekipage emellan innan det var min tur så det blev snabba ryck. Men jag hade nog mest fokuserat på att hjälpa Lena så vi började med en felridning...är ju bara i A1 som skänkelvikningen går åt samma håll som man rider... Sen har Canidja aldrig gått två klasser så hon bröt av i den ena förvända och ville inte fatta ny, inte ville hon fatta galopp sista gången heller. Men vi fick många 8 men för många missar, 64%. 

Inatt och idag har snön vräkt ner, underbart 😊Efter lite handskottning i källartrappen åkte jag till stallet och mockade, sen bar jag vatten till hästarna och PANG, där fick jag ryggskott. Fasen, jag som ville rida i snön med nya sadeln... Vi får se hur det blir nu 😞

Ny sadel :)

Idag har jag varit med Whoala till Stockholm och provat ut en ny dressyrsadel på Mustang. Tack och lov fick jag sällskap med Agge så jag kom fram till rätt ställe och fick alla saker med mig dit och hem ;)
 
Var som vanligt lite orolig i onödan på hur Whoala skulle sköta sig med lastning och på nytt ställe med utprovning av sadel. Hon gick rätt in i transporten hemma och stod som ett ljus i 2 timmar hela vägen till Mustang. Väntade snällt vid urlastningen och gick in i det nya stallet utan problem. Stod sen skapligt på stallgången under utprovningen och det gick skapligt att rida också, trots massa konstiga saker i ridhuset. Hon var snäll med grejade massa med huvudet. Gick rätt in i transporten när vi skulle åka hem, stod som ett ljus igen, även vid vårt matstopp i Uppsala, och gick lugnt ur hemma. Toppbetyg igen, jag måste sluta oroa mig!! Men man är ju så rädd att det ska hända något, när man äntligen har en så fin häst igen :) Hon har ett väldigt bra temperament, det är bara det där att vara själv inne i stallet som hon inte gillar just, även om det går mycket bättre nu.
 
 
Först provade vi en sadel som jag tyckte väldigt mycket om, den dyraste och en helt ny såklart tog han fram först. Men den tyckte inte Whoala om... nähä, ja hon har ju första tjing att bestämma...Då provade vi en annan som var begagnad men kostade nästan lika mycket, med bling på bakstycket. Den gillade Whoala ( är hon en blingtjej tro?), men den gillade inte jag, fick inte riktigt plats med rumpan och det var väldigt stora knästöd...Då stoppade han om den första sadeln så den skulle bli mer lik den andra sadeln men det funkade inte på madame ändå, hon ville inte ha den...Tredje sadeln gillt då? Whoala och jag tycket den var skaplig, och den var dessutom "billigast" så vi slog till. Det var en Crown Aragorn. Men dom tog ju min gamla Crown hoppsadel i inbyte så jag behövde bara betala mellanskillnaden. Är så bra med det där stället för nu kommer det ju förhoppningsvis hända massor med Whoala när vi ska börja träna lite här om ett tag och få lite ordning på torpet, och då kan man åka dit och byta snart igen när hon musklat sig mer. Koll inom ca tre månader kostar inget extra och inget avdrag på priset för sadeln (om man inte gjort särskilt slitage förstås). Då känns det som man har en bra plan, för det är viktigt att sadeln ligger bra.
Han konstaterade att Whoala hade en rygg just som de moderna hästarna ser ut idag, kort anläggningsyta för sadeln och lite högre bak än fram.
 
Imorgon är det KM på klubben. Jag och Lena rider varsin gång på Canidja. Whoala får vänta till nästa år :). Dessutom ska det komma 1,5 dm snö imorgon, så då kan det bli extra spännande!!
 

Broddtramp och stubb

I förrgår blev det uteritt och igår fick Whoala vila, så idag kom hon genast fram när jag skulle ta in henne från hagen😊. Varken i förrgår eller igår ville hon att jag skulle ta henne. I snön som kom igår ser man ju direkt när blodvite har uppstått och på höger bak hade hon ett broddtramp 😞 Men hon var inge öm och det var mer en rejäl rispa så vi red ändå. 

Eftersom det kommit snö uppepå isen så chansade jag och red upp till ridhuset för att slippa halka. Jag brukar ju gå annars för det är lite bökigt genom byn och över vägen och förbi de läääskiigaaa minishettisarna 😜 Det gick skapligt  tycker jag så det kan vi nog göra fler gånger 👍. 

Det var inga hinder alls i ridhuset idag och inga andra som red så det var lugnt och skönt. Vi tränade lite stopp och det gick riktigt bra, skritt-halt, trav-skritt. Hon var lugn och vilade på steget👍. Tills vi började galoppera... Då ångar hon upp sig och flänger runt med mig. Så efter att ha galopperat lite i båda varven återgick vi till stoppträning😊 Vi gjorde en stor åttvolt och travade med övergång till skritt vid byte av volt. Den övningen gillade hon så då var hon jätteduktig 😊

Snygga vi är 😜 i brist på assistans får man fota sig själv i spegeln 😊. Hon är väldigt duktig på att stå still, konstigt eftersom hon annars är så otålig och vill framåt. Men det är jätteskönt och ännu en bra egenskap hos gullfia. 

Även fast det blir lite hej och hå ibland så är hon väldigt rolig att rida, och snäll 😊 vi kommer nog snart att lära känna varandra bättre så hon förstår mig. Ska bli så spännande!! Önskade att det gick att rida ut mer, men som det är nu går det bara att skritta. Det är ju bra för hästen att skritta men i det här dåliga vintervädret känns det på en gammal kropp som min 😜 Längtar till våren, eller så får det komma mer snö ❄️⛄️

Från varsitt håll har hästarna ätit ur kärnan ur höbalen. Måste varit extra gott i mitten den här gången. Men nu säckar den nog snart ihop 😊
Hönsen har det lite kämpigt med vintern. Dom gillar INTE snö 😊 Jag släpper ut dom när det är barmark så dom får lufta sig lite. Men värper som tusan gör dom. Får bli mycket omlett nu       

Whoala håller på att spara ut håret i nacken oxå så nu kör vi med snygg stubb 😊 Jag vill inte ha dom klippta i nacken, vill ha en snygg knopp där istället 😊

Gas och broms...

Igår red Lena o jag i ridhuset. Whoala var superpigg men snäll. Det finns ingen stopp för hur mycket o gärna hon vill springa. Idag var jag dit själv och nu var hon lugnare än igår, men hon vill ff inte stanna 😜. Blir till att öva gas och broms en bra tag känns det som. Eller broms iaf. Går inte att bromsa hur mycket som helst heller utan att riskera att hon lackar ur. Men jag fick styra upp i väggen flera gånger idag för att få henne att stanna. Men trots att det går undan så är hon hur snäll som helst. Fast det är ju bra att man är själv  så man inte rider över någon 😊 Ska nog testa med det raka bettet igen, lättare när man måste ta igenom ordentligt. 


Här har hon ett tvådelat rätt tungt bett. I Vallentuna hade hon ett tjock tungt och det här är mest likt. 
Måste göra fler hål i tränset. Allt är på gränsen för stort åt henne. 
Gott med mat efter ett hårt pass i ridhuset. 


Vi får träna på nu i veckan för på fredag ska vi åka och prova ut en ny sadel åt henne och då vore  det ju bra om det gick att provrida och inte rida över någon 😜

Slut på vintern redan 😞

Har varit några dagar i Funäsdalen så Whoala har fått vila några dagar. Men idag var det dags igen. I ösregn med brodd även på mig kämpade vi oss gående upp till ridhuset. Väl där pågick det hoppträning med Alex för fullt. Fast ridhuset var inte bokat så vi fick ju komma in men det är ju lite svårt att tömköra runt hinder och ponnysar som hoppar. Lena kom och skulle rida hon med, och hon höll på att flyga av på kuppen. Men när dom byte grupp han jag tömköra lite 😊. Whoala däremot brydde sig inte om kaoset runt oss, hon har ett himla bra temperament och är verkligen cool, fast ändå mycket nerv. Vi avslutade med att jag red Canidja lite snabbt innan dom började hoppa igen. 
Retligt nog så slutade det att regna när jag kom hem och sen sken solen hela eftermiddagen...

Så himla tråkigt att snön försvunnit😞 
Och direkt blir det översvämning i hagen, blä. Och så fort det kommer fram lite gräs går hästarna och gnager på det istället och Whoala behöver äta lite bättre mat än så...Var ju så mycket bättre med snööö!!!


RSS 2.0