Vintern biter i, igen

Det bara snöar och snöar och eftersom J varit borta så har jag bara skottat och skottat snö. Visst, svärfar tar det värsta med traktorn men det blir stora vallar som jag får skotta bort plus källartrappen och ingången, pust. Nu är det dessutom -23 grader igen, fy tusan. Har inte varit så pigg heller så när jag har skottat klart blev det inte mycket ridet. Annica red Latina i fredags och Karin idag, sen fick hon stå i lördags. Då tog jag Lotti på en liten tur och nu gick det bättre, inte så mycket bocksprång som sist :).

Idag var jag med Agge när hon tävlade LB:1 i Högbo. Precis som jag förutspådde blev jag lite avis och sugen på att träna och tävla igen så nu är det bara att bita ihop. Örn kommer 3:e helgen i februari och helgen efter är det dressyr i Storvik så då kommer vi laddade. Ska ringa till Lervik i morgon och höra om någon lämnat återbud på dressyrspecialen så kan man få vara med. Dom har ju Eva som vikarie för Gitta så det passar ju mig bra.

Agge och Ville var duktiga som vanligt och kom på delad 4:e plats. Lite besviken blev jag ju nu eftersom jag avstod från tävlandet enbart för att Agge skulle vinna (vi är ju nämligen i toppform :/ ), och så ger hon bort segern till en konkurrerande ridklubb... ;-) Nåja...dom var så duktiga så. Titta på den fina filmen så ser ni vad fint det går :)

När J kom hem idag så fick han genast börja hjälpa mig med massa saker, inga klagomål kom det heller, då nämnde jag bara all snö och skottning och eldning som jag pysslat med denna helg :), stackarn. Nåja, så farligt var det inte. Vi skottade fram släpet och kollade så inte något hade frysit ihop, har ju inte använt den på flera månader. Den står i en carport men det var en rejäl plogvall framför och det hade drivit in en hel del snö också. Men allt verkade OK. Sen ska jag ju åka till J-köping tis-ons så vi letade på en ny storbal hö åt pållarna. Annars blir jag orolig att dom inte får tillräckligt med mat i kylan när jag är borta. Sist fick vi ju bara fram dåliga balar så J lessnade och jag blev utan bal...dom fina var så svåra att komma åt. Men nu gick det bättre :) Nu kan jag vara lugn när jag är borta och tjejerna behöver inte packa så mycket löshö i IKEA-kassar(=drygt och jobbigt!!)

Jag hoppas att det blir bättre på jobbet snart så man kan få ha lite trevligt på sin fritid, inte bara tänka jobb hela tiden...För att påminna oss om att efter all denna enorma mängd snö så kommer det faktiskt en sommar igen. En härlig bild på Lottis mamma :)

Latina - bäst när det gäller

Igår red jag och Latina med Lena och Mille som sällskap upp till ridhuset. Alex skulle rida på Mille och jag ville prata lite med henne och höra om lite allmänt läge. När vi kom dit var det 2 hästar som reds och en som longerades. Så när vi kom fick vi 4 ridande ekipage tränga ihop oss i halva ridhuset medan den longerande hästen tog halva ridhuset. Svårt när man kommer lite efter dom andra att veta vad dom har gjort upp så man säger ju inget utan lider i tysthet, mäkta irriterad. Den var ju inte direkt lugn hästen dom longerade utan brallade och protesterade. En människa longerade och två stod mitt i ridhuset och tittade på så man var tvungen att passa så man inte red på dom också. Mille blev super uppjagad när den andra hästen brallade och slängde sig hit och dit. Sen kom Alex och hoppade upp. Då spände dom in den andra hästen som då tycket det blev jobbig att gå framåt så då snärtade hon med långpisken så det ekade i hela ridhuset och Mille höll på att dö och det var så himla nära att Alex flög av, och hon sitter inte löst. Det var allmänt farligt och tillslut stod dom flesta och väntade så dom skulle longera klart ,för det gick inte att rida.
Men en dam tyckte ju att det var toppen med så mycket liv och rörelse och många hästar. Latina som varit så het och bedrövlig i ridhuset slappnade av totalt och mitt i detta kaos så kunde vi rida runt i öppna och sluta, skänkelvikningar mm och hon var hur mjuk och fin som helst i båda varven. Hon är ju konstig alltså! Helt bak och fram. Blev nästan lite sugen att efteranmäla till LB:1 på söndag men det ska ju bli kallt och snö så jag skippar det. Agge vill väl vinna ibland hon med ;-)

Red ut på Lotti idag igen och det var fart i damen, lite brallar mest hela tiden. Hon blir så himla frustrerad när hon ska bryta av och inte får springa fort fort hela tiden. I helgen får jag ta mig ut på någon väg där hon kan få rulla på lite i galopp så hon blir nöjd :) sen går det nog bättre.


   
  
J:s nya vrålåk...han är mycket nöjd = i fjällen hela tiden. När det är så mycket snö hemma? Fast dom verkar ha himla kul. I helgen åker han till Funäs och sen skoter till Åre där dom övernattar och sen skoter tillbaka till Funäs och sen bil hem. Så det blir gott om tid för hästning.

 


Lotti är igång igen

Efter 7 veckors vila är Lotti på gång igen. I veckan har hon fått skor med snösulor och brodd och jag har longerat henne och haft henne med som handhäst. Igår var det dags att hoppa upp och rida igen. Det var faktiskt lite pirrigt. Som vanligt är man ju ensam och ska hoppa upp, samtidigt som 2 traktorer och en höpress är i full fart på gårdsplanen där 5 personer håller på att bala hö från skullen in i höpressen. Höbalarna kom som en kanonkula ur pressen upp på vagnen. Men det gick bra, Lotti är ju cool. Men sen blev hon lite pigg och skritta är ju inte hennes melodi så det blev några små bocksprång innan vi kom igång ordentligt. Idag var det mycket bättre redan från början. För det första var det lugnt på gårdsplanen men det märktes direkt att hon var med på noterna på ett annat sätt idag. Vi red ner till havet och vi galopperade lite på hemvägen med några bakutsparkar som följd :).

Lotti tycker ju inte om när jag lägger på sadeln. Hon bryr sig inte när jag spänner åt sadelgjorden eller något utan bara precis när den ska på. Men nu efter uppehåller så tänkte jag ut en plan innan, så jag laddade med godis (mat är ju det bästa i världen) och la på sadeln rätt fort utan att jolla och bums fram med godiset, rättade till sadeln lite och bums mer godis. Då kom hon av sig i att trampa runt och bli orolig så jag hoppas att det istället kommer att förknippas med något positivt att bli sadlad. Vi får väl se.

Jag red Latina i ridhuset igår och det gick väl något bättre. Hon är spänd i vänstersidan och blir het och på dubbla spår fortfarande men jag kan i alla fall jobba henne i galoppen nu och sitta ner i traven. Vi kör mantrat: Öppna-volt-öppna, öppna-volt-sluta :), idag tog vi en kortare tur i skogen. Annica red ut henne på en långtur i fredags. Hon är superfin att rida ut på nu. Har lixom blivit tvärtom efter uppehållet, fin ute men trälig i ridhuset, annars är hon ju så het ute. Man blir aldrig klok på dom...


Mycket snö fortfarande, och mer ska det bli i veckan.


På tur med Latina.

Fler bilder!

Idag red jag Latina i ridhuset igen...efter att ha ridit katastrof i ridhuset i lördags så plågade jag henne länge och väl i går i skogen :) Idag var hon minnsan spak och skötsam, tur för henne. Men då känns hon nästan trött istället, och lite ringrostig. Nåja, huvudsaken att hon inte exploderar hela tiden. I morgon blir det en skrittur med Lotti på släp så hon fått gjort något innan hovslagaren kommer på onsdag, annars pillar hon ju oavbrutet på hovslagaren som tycker att hon är lite väl närgången och dryg, men snäll.

Idag när jag kom hem hade jag fått ännu fler bilder från Lottis uppfödare, jättefina! Så himla roligt. Internet är ju fantastiskt, så nära fast så långt bort, direktkontakt lixom.

Här kommer ett axplock

Är inte den här bilden helt fantastisk, vilken tur jag har som fått den. Ni kan aldrig gissa vilka den föreställer, eller ser ni direkt? :) Det är faktiskt Lottis mamma (f 2001 e Heraldik xx) och mormor (Roxy Lady e Rubinstern). Holli är verkligen bedårande och man ser att det är helbrunt som dominerar, fast Holli har en liten stjärna.Den här bilden är tagen på Holli i somras, hon ser fin ut, lika fint fläckig som Lotti. Men halsen ser längre ut...hmHappy Carry (f 2005 e Carinjo). Den här bilden är tagen 2009 i september, hon är 4 år alltså, som Lotti blir i år, jag får ta en bild i höst och så får vi jämföra :) (Den här halsen ser också längre ut...ingen fettvalk heller...)


Och så minstingen i gänget, Collina (f 2007 e Colman). Går inte av för hackor (som tur var ser man inte hur lång halsen är, säkert längst av dem alla :))

Fick ännu fler bilder men dom bjuder jag på en annan gång.

Thank you so much Sabine!!! Herzlichen Dank Sabine!!!


Svar direkt

Jag fick svar direkt av Lottis uppfödare, superkul. Hon skickade massor av bilder på släktingar, problemet var att endast ett fåtal av bilderna var döpta så jag vet inte riktigt vem som är vem, men några gick att köra uteslutningsmetoden på. Hon tackade för mitt mail och ursäktade sig för usel engelska (vad som helst är bättre än tyska som jag inte begriper ett ord av). Kanske problemet med språket gjorde att hon inte skrev så mycket men hon måste ju ha tycket att det var kul eftersom hon svarade så fort och skickade säkert 10 bilder. Det var även bilder på syskon till Lottis mormor och deras avkommor.
Idag hade hon skickat ett till mail där hon rekommenderade vilken hingst jag skulle ta till Lotti (hon måste ha tittat på min blogg :)) Hon rekommenderade Lord Loxley. Han är efter Lord Sinclair (helbror till Lottis pappa) Men hon tyckte även om Bellamour som är efter Belissimo med Lord Sinclair som morfar, Dalwhinnie efter De Niro eller Lingh e Flemmingh. Alla dessa tre sista står ju i Sverige på Flyinge, det är ju bra. Men som sagt vi får väl se.

Flyinge
Lord Loxley
Borde vara Collina då detta är enda skimmeln

Lottis mamma Holli

Lotti som skruttunge :) Samma hårfäste som idag...Vet inte riktigt var det här bedårande smäckra huvudet har tagit vägen, försvann någonstans på vägen till tonåring. Collina har ju samma vackra huvud, undrar om hon får behålla sitt smäckra...

Lottis fullblodsinslag var framräknat på den där bra tyska sidan, hon är till 48,43% fullblod beräknat på de 9 senaste generationerna. Nästan hälften alltså.

Oj vad spännande!

När Agge började prata om Villes syskon så började jag forska i om Lotti har några syskon. Jag sökte på Lottis mamma och vips fick jag träff på en sida i Tyskland som motsvarar ASVH:s sida där man kan söka efter hästar. fick fram massor av information, superspännande. Lottis mamma är född 2001 och 2005 fick hon sin första avkomma, ett sto efter Carinjo som heter Happy Carry. Den avkomman fanns dessutom till salu på nätet så där fick jag se bilder och där dök Lottis uppfödares e-mailadress upp så nu har jag skickat ett mail med bilder och länkar till youtube. Hoppas hon tycker det är OK och att jag kan få några bilder på mamman.
Vidare fick hon Lotti 2006 och sen ett till stoföl 2007 e Colman, Happy Collina.

Båda hennes systrar är alltså efter riktiga hopphingstar medan Lottis pappa är en dressyrhingst med hoppstam. Vad säger det oss?

Insåg att uppfödaren har valt en smart strategi vad det gäller namnen. Dom får happy efter modern och andranamnet efter pappan, Carry (Carinjo), Lotti (Lord Sinclair) och Collina (Colman). Det måste jag ta efter om det blir aktuelllt (Happy Siri?? haha).

Happy Carry  helt brun hon oxå ser det ut som. Likt eller? E du kan väl översätta vad hon skriver i annonsen, du som kan utsocknes språk :)

Här hittade jag massor av information, och man kunde välja svenska oxå :)
Stamtavlor

Var och red Latina i ridhuset idag...en sak är säker, det blir ingen tävling i Högbo 31 januari, herregud! Hon har varit så lugn att rida ute nu men det var som att sitta på en bomb i ridhuset. Hon exploderade säkert 10 gånger och stutsade och var hysterisk. Hon försöker ju inte slänga av en och det känns inte som man ska ramla av heller men det går ju bara att trava i lättridning för att ha henne under kontroll. Galoppera gick om man bröt av efter 3/4 varav på volten, absolut inte på rakt spår. Dom andra i ridhuset var nog inte så glada...Men annars kändes hon mjuk och fin så det var ju bra. Gick i låg fin form för igångsättning oxå. Men nu får jag nog nöta på i ridhuset så att jag  åtminstone kan sitta ner i traven utan att hon släpper bettet och exploderar. Suck...Agge, jag får åka med som hästskötare så jag blir lite sugen och ångrar mig att jag inte åkte då alla andra är i lika usel form som jag (utom du så klart).Lotti är bara full i bus nu, tur hovslagaren kommer på onsdag, då blir det andra bullar av.
Sture nystailad i Hansbo-täcket, nu ska jag väl se honom ordentligt.


Egen vinterridbana

Så har man då äntligen fått en ridbana. Den är rätt smal och lite kuperad i ena hörnet och man får se upp för soptunnan men underlaget är perfekt och det finns 2 väggar.
Mellan stallet och häcken utanför innergården till huset är det en grusplan där det nu är stora plogvallar och på grusbacken är det perfekt plogat men tillräckligt mycket packad snö för att brodden inte ska slå igenom, dessutom är den upplyst och endast 2 m från stallet :).
Det funkade faktiskt med en häst som Latina som jag kan samla mycket. Man behöver ju bara några raka linjer och några hörn så går det bra att göra serpentinbågar och skänkelvikningar mm. Det gick att galoppera lite runt också. Man får ta vad man har. Hade laddat för att rida till ridhuset (kallt, brr) men kom på att dom har ju hoppträning för Christine på tisdagar. Allt är så rörigt med dagar nu för tiden, ingen koll alls. Men Latina kändes fin, rätt mjuk och följsam och avkopplad, skönt. Vi ska ju försöka ta oss till Högbo den 31/1 för en mjukstart med LB:1. Blir väl lite hej och hå det.

Hittade en film på youtube på Sir Oldenburg tillsammans med en avkomma som var godkänd. Här ser han rätt läcker ut, pigg i alla fall. Först Sir Oldenburg från marken och sen avkomman Sir Frederic riden.


Äntligen!

Idag gick det att rida. Strålande sol och "bara" -16 grader, rena värmeböljan. Men det verkar som kylan tänker ge med sig i veckan och det hoppas jag verkligen. Det blev inte så lång tur men Latina var mycket nöjd att få röra på sig.

Igår halkade jag in på hingstar igen. Skulle vara roligt att betäcka men Latina vill jag ju rida på så det skulle vara Lotti då...man kan ju alltid drömma, eller vara väl förberedd om det skulle hända något. Båda tjejerna har ju lite allsidig stam med mycket hoppblod, men även endel dressyr, så jag tycker det är lite svårt att välja inriktning på hingsten. En riktig hopphingst på Latina så skulle fölet säkert gå att sälja med fullblod och Argentinus bakom men det skulle ju inte vara något för mig. Lotti är ju lite mer dressyrstammad men rör sig ju inte så bra men hoppar rätt skapligt så...Men det finns ju många multitalanger.

Tada!!!
Får jag presentera...
Sir Oldenburge: Sion-Contender
Kommer att vara stationerad på Eklunda Stuteri i vår
http://www.eklunda.com/

Han har tävlat med vinster i svår dressyr som 8-9-åring innan blev skadad i samband med tappning av semin. Han hade 2008 400 ston i Holland och även många 2009. Han har 144 i dressyrindex och ligger även högt på hoppningen och är en av Hollands 5% bästa hingstar. Sir Oldenburg lämnar multibegåvade ädla avkommor av bra storlek.
Låter grymt spännande. Valencia lämnade jag på Eklunda stuteri när jag betäckte med Pablo och det är ju inte så långt till Örebro. Men det är ju en sak som gäller - en häst in, en ut. Svart, snygg, multitalang...mmm.

Fortsatt kallt

I morse var det -26 grader...mitt på dagen nu är det betydligt varmare...bara -20...ha ha. Tycket ett tag när jag gick ut att det nog skulle gå att rida en sväng men efter att ha varit ute 5 minuter så hade näsan fryst ihop och kinderna var illröda, bara att vara inne och kura. Men det är ju så himla tråkigt för vädret är helt fantastiskt, det är strålande sol och härligt med snö överallt. Hästarna verkar ändå ganska nöjda ute och medan Lotti står och äter (och äter och äter) så står Latina och försöker värma sig lite i solen och verkar mysa lite.

Det är ju skönt att dom kan vara ute när man inte kan rida. Känner man under täcket på Latina så är hon varm fast hon är klippt (har växt ut en del) och bara har ett täcke, ett tjockt iofs men man ser ju andra har kanske 3 täcken på sig så dom knappt kan röra sig. Men mina håller ju värmen genom att dom har fri tillgång på hö.  Uppe vid ridhuset får hästarna stå inne hela dagarna när det är så här kallt för annars fryser hela vattensystemet ihop och det är ju inte så kul när man har runt 25 hästar att vattna...Men inte så kul om man varken kan rida eller ha dom ute, då skulle inte jag tycka att det var så kul att rida Latina sen, då flög man nog till månen :)

Lotti hade gett sig på en stängselstolpe nere i den andra hagen nu så den stod alldeles lös, hon planerar väl en till rymning förstår jag. Men tro det eller ej men det gick faktiskt att spetta i en ny stolpe i backen. Det är väl inte så mycket tjäla i backen eftersom det kom massor av snö innan kylan kom, så jag hoppas att dom håller sig i hagen nu. Jag måste ta och börja aktivera henne igen så fort det blir lite varmare så slutar hon nog att gnaga. Fast att det inte är någon tjäle innbär också att fästingarna klarar sig bra under snön, upplyste dom tacksamt om i tidningen idag, skit oxå.


Mumsar hö
Jag blir galen!!

Det är helt sjukt vad kallt det är!!! Minst -20 grader varje dag och igår kom det 3 dm snö hemma. Det är ju helt omöjligt att rida utan att frysa ihjäl, grrrr. Igår när det snöade var det ändå lite varmare, bara ca -14 grader så då var Annica ut och red på en pigg Latina :) Lika bra det att man jobbar när det ska vara så här, som tur var är man ju inte brevbärare...
Dressyrtävlingarna på Lervik i helgen blev inställda. Man kan ju undra annars vem som skulle stått vid insläppet till framridningen i ridhuset i flera timmar i denna köld, inte jag i alla fall det är en sak som är säkert.

Och så klart ville inte hästarna komma till grinden idag när jag skulle ta in dom så det vara bara att pulsa i snön upp över knät, till råga på allt ramlade jag ner i Lottis egen hemtillverkade favoritgrop så jag stöp som en fura och höll knappt på att komma fram ur snön igen.

Snart ser det ut som i "Snökaoset i Gävle 1998"
 

Kallt kallare...

Jaha ja, det visade sig att gårdagens -20 grader var rena värmeböljan. Idag är det -27 grader och strålande sol, skönt att hästarna har en storbal hö ute så det går ingen nöd på dom, dom håller värmen. Värre är det med vattnet. När jag är hemma kan jag bjuda dom på ljummet vatten ute på dagen men annars fryser ju allt på direkten. Inne i stallet var det i morse -5 grader så det lär ju bli ännu kallare där också innan hästarna kommer in i kväll, så vattenhinkarna fryser till inne också, fast där blir det bara en skorpa som dom kan göra hål på, men det är bökigt nu...

Tog en skrittur på Latina igår med Lotti på släp. Det är lite krångligt att komma upp på Latina medan jag håller i Lotti men det fanns ingen att få hjälp av så det var bara att trassla. Och trassel blev det, Lotti slet sig och sprang runt på gårdsplanen och ned till dom andra hästarna medan jag satt på Latina och funderade på vad som var bäst, att sitta kvar eller hoppa av igen. Fullt påbyltade som man är i -20 grader valde jag att sitta kvar. Tillsist lyckades jag få tag på Lotti och sen red vi iväg. Latina tycket nog att Lotti hade varit dryg och straffade henne med att skritta det fortaste hon kunde, vilket innebär att Lotti måste småtrava hela tiden :). Men det gick bra sen och Lotti tycket det var superkul att det hände något. Jag däremot lyckades nog stuka tummen när hon slet sig för den dunkar och värker och jag har svårt att böja den, suck...busdjur.

J sålde sin skoter igår och det är väl precis rätt läge nu med all snö. Satte ut den på blocket kl 9.30 och sen ringde det hela dagen och på kvällen var den hämtade och betald av den första som ringde. Tänk om det var lika lätt med hästarna. Men nu har han beställt en ny, ännu värre så klart, 150 hk. Ett under att han inte kör ihjäl sig men det vet man ju att hästar är inte ett dugg bättre så det är väl jämnt skägg. Men nu får han vänta en och en halv vecka på den nya skotern och det svider :) Men tur är väl det i denna köld, man förfryser ju ansiktet direkt när det går 100 km/h, oavsett vad man har för skydd.


Såld på 2 timmar.

Så himla tråkigt att det inte går att rida nu när det är så fint väder och man är ledig. Istället får jag ägna mig åt att läsa böcker. Har läst Milleniumtriologin och är nu inne på den sista, Luftslottet som sprängdes. Dom var bättre än jag trodde så jag får väl fortsätta med det, och elda i kaminen. Jag har ju Sture som sällskap för han vill inte vara ute.

Vintern biter i

Nu är det verkligen vinter. Mer snö hemma än uppe i Funäs. Efter att ha vilat upp sig några dagar där så är jag nu hemma igen. Börjar jobba  på torsdag så det är skönt att vara ledig lite hemma också och försöka komma igång med Latina igen. Det har varit uselt väder hemma medan jag var borta så det blev inte mycket ridning så nu får jag försöka ta nya tag. Har ridit ut 2 dagar i rad nu och "rastat" Latina. Plockade fram det gamla pelhambettet jag hade till travhästen för hundra år sedan och testade det på Latina. Jag har ju provat förr men då har det bara blivit galopp på stället med en mycket upprörd Latina, men nu accepterade hon bettet och det var skönt att inte bli helt utmattad i armar och axlar när man ska försöka galoppera lite efter vägarna. Det är ju superbra underlag nu med all snö och man kan rida hur mycket som helst hur långt som helst. Men nu hinner vi inte komma i form till första ToyotaCup-tävlingen på söndag. Det är ingen ide med Latina för det blir bara tok, vi avvaktar till nästa tävling i Högbo som är den 31 januari så hoppas jag vi är i form tills dess.

Idag tänkte jag försöka ta mig upp till ridhuset men vi får se..det är 20 grader kallt ute och det är inte mysigt att rida då...Erika hade ordnat 2 dagars träning i ridhuset 4-5 januari med markarbete dag 1 och dressyr för Eva dag 2 men det blev inställt pga kylan, så då behöver man inte ångra sig att man inte hade anmält sig.


Men jag då??? Lotti är bra sugen på att göra något kul.


Skönt att rulla efter en lång ridtur...


Mycket snö!


Godis?

RSS 2.0