Fredagens tävling - en riktig pärs

I fredags var det dags för tävling igen. Det var kvällstävlingar i Högbo och jag skulle starta regionalt för första gången och LA:4 för andra gången. Slutade jobba till lunch och drog hem och mockade och flätade manen på Latina. Latina åkte bra och hade inte stressat upp sig i transporten utan var torr och fin när vi kom fram, inte sjöblöt i svett som hon kan bli ibland.
Jag gick in och anmälde mig och var väl borta en kvart kanske. KL kom och mötte upp mig vid transporten, som rörde sig oroväckande mycket för att vara Latina...Jag öppnar lilldörren och där står en totalt uppstressad Latina dyngsur från topp till tå, det droppade under magen på henne och flistäcket var genomblött. Fattar inte var allt svett kommer ifrån och så himla fort. Jag försökte tränsa henne i transporten för att få ut henne så hon skulle hinna torka lite men det gick inte, hon var så uppjagad och hade lite halvpanik så jag fick lasta ut henne i grimman. Sen kunde hon inte stå still en sekund utan bara taktade och for runt på parkeringen. Man får ju inte leda dom utan träns så jag fick dra på tränset utanpå grimman, en rem i taget, och sen plocka itur grimman för att få av den. Detta samtidigt som GD:s forograf fotade denna "tjusiga" häst. Kommer jag i tidningen med en sån bild vet jag någon som blir strypt...
Sen blev jag tvungen att gå in i ett av gäststallen för att få på sadeln och där lugnade hon ner sig. Sen var det bara att gå in på framridningen och rida lätt i trav tills hon varvade ner något. Hon hann iaf torka upp lite innan det blev min tur.
När jag väl kom in på banan så var det ju 3 domarbord men bara folk vid ett av dom. Först skulle hon inte gå i närheten av borden men vi nötte på en 8-volt där nere och bad en stilla bön att domaren inte skulle blåsa än. Sen körde vi på och det gick väl så där verkligen. Toppensaker tex skänkelvikningarna blandat med riktiga bottennapp som ökad galopp rakt mot domarborden, blä. Det blev mycket dubbla spår men jag var faktiskt glad att jag ens kommit till start, så illa var det på parkeringen. Som vanligt fällde jag kommentaren när jag kom ut att "nu får vi åka hem tidigt i alla fall" för att sedan få 63,17% och komma TVÅA!!! Helt otroligt. Det var dessutom premie så jag vann 400 kr!!! (fast ingen choklad denna gång). Jag är otroligt nöjd, men helt slut.

Nu ska jag åka till Högbo och titta på lite svårare klasser, dom kör ända upp till Intermédiaire I och kändisar som Kristian von Krusenstierna, Gunilla Byström och Sigrid Bergåkra är med, och så Eva så klart. Så får vi se om jag får inspiration så jag får till det på dressyrtävlingen nästa helg, andra omgången i Div II, LA:4 igen.

Galenpanna nummer ett som ändå får till det på något sätt...


Kallt blev det och regnskurar till och från på fredagen. Tur att det är så lyxigt i Högbo med två stora ridhus.

Lottis sår läker bra nu och lymfangiten har gått ner så allt ser ut att gå vägen. Men tusan så pigg hon är :)

Vårtecken!

Nu har årets bästa vårtecken visat sig! Lilla skogsridbanan har tinat fram och torkat upp och går att rida på! Härligt, bara det att det går några hästar alldeles i närheten i någon slags lösdrift och dom for runt lite så Latina blev lite på tårna. Nu ska jag bara få J att åka dit och harva men jag måste vänta tills han bytt däck på släpet...

På dressyrträningen igår var Latina lugnet själv och träningen gick bra. Man blir nästan överaskad när man kan rida förbi portarna utan att hon fånar sig, det var nog veckor sedan som det funkade. Hon var väl nöjd efter att ha fått pris i helgen så hon stilade lite :). Men Eva hade ju vunnit LA:6 och Msv B:2 och kom tvåa i Msv B:4 så man hade ju inte mycket att skryta om...men vi är snart ikapp ;-)

Lottis sår läker bra men när det slutade såsa och vara så gick det väl ner i benet istället så hon fick världens lymfangit. Jag ringde veterinären som tycket vi skulle avvakta någon dag eftersom såret ser fint ut och hon inte har någon feber. Och det ser bättre ut nu så jag hoppas det går bra. Promenerar med henne 15 min om dagen vilket är lättare sagt än gjort med en uttråkad 4-åring :) Men hon rör sig rätt mycket i hagen också så jag kan nog börja rida henne snart igen men hoppningen får nog vänta tills såret läkt ordentligt.

Här är filmen från LA:4...som ni ser så blev det lite hoppigt i galoppen och har man ljudet på så hör man hur regnet börjar vräka ner samtidigt som galoppdelen börjar och typ slutar när jag gör avslutningshalten (som inte blev särskilt bra). Men första delen är rätt OK, ökningarna i traven var lite matta men inget taktfel iaf.


Dagens tävling

Så var det dags för tävling igen. Klockan åtta drog vi iväg från gårdsplanen Latina och jag och mötte upp med Agge för vidare färd mot Storvik. Först skulle vi rida LB:2 och sen debutera i LA:4 som oxå var lagklassen för Div II.

I första klassen var Latina helladdad och bralla och hade sig på framridningen som var ute. Så fort jag nuddade vid henne med skänkel eller något så drog hon. Sen fick man rida fram en kort stund inne på 20x20 m och där blev hon ju tvungen att lugna sig lite för det fanns inte så mycket plats att fara runt på. Men hon skötte sig riktig bra när vi väl kom in och började rida programmet. Hon blir mer fokuserad då så laddandet blir mer att hon drar lite med mig i ökningar och sånt så det gäller att sitta emot. Vi fick lite taktfel som vanligt i skritten men hon gjorde den första mellanskritten bra och krånglade faktiskt inte snett igenom i ökad skritt men sen när det ska samlas upp till mellanskritt igen så förstår hon inte poängen med att fortsätta skritta. Men det var väl det enda att klaga på tycket jag. Vi lyckades med travökningarna som vi tränat på så det var kul, och vi fick till några galoppökningar också, bätte än dom brukar vara. Domaren däremot tyckte att hästen såg framtung ut, vilket hon absolut inte är (känns) när hon är så där laddad men det ser tydligen så ut (korta framben och långa bakben en annan förklaring). Men jag kan inte sätta något tryck i henne när hon laddar så där mycket själv så det är väl det som blir skillnaden, att det inte går att rida på henne och få lite mer luft under frambenen. Vi ledda klassen länge på 66% men sen kom det in en flashig Strömsholmare så då var det kört...Men tvåa är ju kanonbra och kul att Agge kom trea :)

I andra klassen var Latina trött istället. Hon är brunstig nu oxå så jag tycker hon kämpar på bussigt ändå, med tanke på att hon måste kissa en gång i kvarten :). Men som vanligt när vi kommer in på banan så samlar hon sig och gör sitt bästa. Ända tills himmlens portar öppnade sig och en tornado drog in över Storvik. Visst tävlingarna var inne men det dånade av allt regn på taket och när vi efter ett fint trav och skrittprogram skulle fatta galopp vid en gnisslande port så fick hon lite tuppjuck och började galoppera på stället och gick inte fram och sen körde hon med det varje gång det skulle samlas lite i galoppen. Så den förvända galoppen blev skrutt, som hon gör så bra nu annars. Men jag är nöjd med att jag kunde rida vidare utan att göra någon större affär av allt hoppande på stället. Vi fick drygt 59 % och jag blev lite missnöjd av att hamna under 60% för första gången med tanke på att det kunde gått bättre. Men sen räckte det till en 5:e plats så då kan jag bara vara supernöjd med första starten i LA:4. Laget kom 2:a så det var ju också kul. Många rosetter blev det idag alltså :), en hel del choklad och även lite handdukar.

Vi får se om KL fick några kort som går att visa sen, svårt när det är innetävlingar.

Lottis sår har börjat läka och det varar inte så mycket längre. Däremot blev det så att det har läkt ihop på ena sidan av triangeln men då blev påfrestningen större på andra sidan så där har stygnen släppt lite och hon blöder lite. Men det betyder ju att det är cirkulation så jag hoppas det läker ihop bra ändå. Hon har fortfarande bra ont i rumpan däremot så det är så synd om henne.

På fredag är det dags för revansch i LA:4 för Latina och mig i Högbo på kvällstävlingar. Då är det bara en klass så får vi se hur det går då. Nu kanske jag lättare kommer ihåg programmet i alla fall när jag ridit det på riktigt en gång.

Kanonväder

Idag har det varit riktigt fint väder med strålande sol hela dagen. Det har inte varit så varmt däremot för det blåser kalla vindar från havet men än sen då, man blir ju en ny människa när man får vara ute i solen :).

Så idag har tvättmaskinen gått varm i stallet nu när vi fått igång allt vatten igen. Latinas superäckliga stalltäcke åkte in först, sen transportskydden, sen tävlingsshabraket. Sen fortsatte jag med att laga lillhagen vid maskinhallen som Lotti demolerade på julaftonen. Har ju inte gått att laga förän nu och fortfarande är det svårt att få fram all eltråd under snödrivorna men det tar sig i alla fall. Fortsatte med att laga den vanliga hagen där isolatorerna gått sönder under all snö men som nu har börjat tina fram så det går att laga. Måtte det aldrig bli så här mycket snö igen...

Hästarna fick en ny storbal med hö så det räcker nu när jag ska till Jönköping två dagar. Badkaret hade oxå tinat fram så jag släpade in det i hagen och körde massor med vatten på säckkärran för att fylla badkaret så ingen skulle behöva köra vatten när jag var borta. Det gick bra ända tills jag insåg att det hade blivit ett rosthål i botten så vattnet läckte ut...mindre kul. Men J visade mig att jag kunde använda ett annat vattenuttag nu från ladugården så nu har jag vattenslang ända till hagen så det går snabbt och enkelt att fylla vatten åt hästarna. Skönt att det är slut på allt släpande, man får som en ny rygg :).

Lotti sår såg fint ut. Hon viftar lite irriterat med svansen så det börjar säkert klia lite. Hoppas allt går bra nu när jag ska vara borta. Marianne i stallet hade penicillin hemma om det skulle behövas akut så det var ju bra. Idag när jag skulle ta in Lotti så ville hon inte gå ut ur hagen, säkert onda aningar från gårdagens rump-operation. Men vi hade bara en mysstund så förhoppningsvis har hon förlåtit mig tills jag kommer hem...

Skrittade ut Latina idag med Sture. Hon fick gå ut och sola sig sen utan täcke och det gillade hon. Alla hästar verka tycka om att sola sig, man verkligen ser hur dom njuter.

Latina njuter i vårsolen


Fått fler bilder på lilla Curt, jättekul. Hans pappa heter Chakiro DR. Man får lära sig om massa nya hingstar nu i och med kontakten med Sabine. Snart kanske det blir en tur till Tyskland :)

Min otur med pengar kanske har vänt. Idag löste jag in min Harry Boy och jag hade satsat en hundring och vann 344 kr!! Med den farten har jag snart fått ihop till gårdagens veterinärkostnad ;-)

Upp som en sol och ner som en pannkaka

Lotti är verkligen en otursfågel. Vi har ju precis återhämtat oss efter den hemska trampskadan som hon blev så halt av och hade anmält oss till en ny hopptävling, och nu...Lena släppte ut hästarna i morse kl 8 och när jag tog in Lotti för att rida vid 10 så hade hon världens sår bak på rumpan! Det var ju bara direkt att ringa efter veterinären som fick komma och sy ihop henne, det var inget att tveka på. Hon hade antagligen fastnat i något när hon kanske kliat sig och sen slitit loss huden som en trekant ca 7 cm i basen och lika hög till toppen. Det var ingen trevlig syn...och alltid på en helg. 3.750 kr kostade det att sy ihop henne med 10 stygn. Igår när jag fick deklarationen fick jag för en gångs skull tillbaka lite på skatten, 3.800 kr. Rubbet gick åt :(


Ingen snygg syn, måtte allt gå bra fortsättningsvis utan infektioner.

På kvällen åkte Latina och jag och tränade hos Eva. Det gick superbra så nu känns det lite bättre, det var tur att dagen slutade bra i alla fall. Skorna är lite lös så jag hade inte blivit förvånad annars om hon hade trampat av sig den när jag lastade ur henne hos Eva...Men som sagt, allt gick bra och vi laddar nu inför helgens debut i LA:4 och dressyr Div II lag. Vi verkar ha fått ihop 4 st till laget så det känns ju bra, om vi misslyckas kapitalt så kan dom ju räkna bort oss. Men Latina brukar inte svika på tävling :)

Lotti har fått en lillebror!

Idag fick jag mail från Lottis uppfödare i Tyskland igen, superkul. Hon skickade några bilder och berättade att Lotti fått en lillebror den 3 april som heter Curt. Jag vet inte vem som var pappan men jag frågade så vi får se om vi får svar. Han är brun så klart men jag tycker mig ana en vit bakfot :)

Sötast! Snart har du en oxå E!

Foto: Sabine Aichinger

Lotti var till Alex och hopptränade igår. Det gick jättebra som vanligt och Alex tyckte vi skulle åka till Älvkarleby på utetävlingar den 24 april. Vi får väl hoppas att det går bättre då...men det ska det väl göra :). Såg att det var fler som var anmälda :).

Latina var jag och red för Eva tillsammans med Agge och Ville i måndags. Det gick bra, vi var rustade med kandaret så klart ;-). Idag red jag upp henne till ridhuset hemma med vanligt träns och hon var hemsk. Tittig som tusan och då går det inte att rida på den halvan av ridhuset närmast porten, och sen laddar hon på alla hinder. Suck, men hon är värst hemma. Ska försöka åka till Eva i helgen, där gillar hon ju att vara. Kanske hänger ihop med att jag inte ridit henne på en vecka, hon tycker jag blir dryg som vill att hon ska jobba och när hon känner att jag inte orkar riktigt hålla emot med vanligt träns så tar hon alla chanser, hon till och med sparkade mot skänkeln så hon träffade sporren, brukar hon aldrig göra. Blev lugnare på slutet när vi fick sällskap, tokfia numero 1.

RSS 2.0