Latina halt

Så kom det då till slut. I går lördag när jag hade putsat upp oss från topp till tå med tjusiga lindor och schabrak och åkte till Högbo för en efterlängtad helg med träning så fick jag rida i en kvart. Hon var halt på höger bak. Kändes inte just något på uppvärmningen men när jag satte henne ordentligt i galoppen i höger varv och aktiverade höger bak så blev hon 4-taktig och konstig och Örn sa att hon inte såg ren ut. Så det ar bara att hoppa av och åka hem, helt otroligt...men inte helt oväntat. Hon har ju alltid velat komma undan jobb med det högra bak, men det går ju så mycket bättre nu och hon är jämnt musklad över rumpan vilket hon ju inte var när hon kom. Men man undrar ju om det finns en anledning till att hon inte vill ta i riktig där, och att vi nu nått en punkt där det börjar säga ifrån. Vi får väl se. Hon kan ju ha halkat i hagen för det är då rena leråkern och det hindrar inte damerna från att härja runt. Nu har dom fått flyttat till en mindra hage med mindre lera så kan hon inte springa så mycket. Får se vad jag ska göra med henne. Avvaktar väl någon dag till. Hon ville inte blir longerad idag men gör ju som man säger snällt men ser lidande ut som bara en dam av rang kan göra. Stackar storhjärtat!

Så det blev lillhjärtat som fick åka ut i stora världen på träning idag. Hon var så duktig. Det fanns lite läskiga saker att titta på i början som en port med fönster och en läktare med massa skrattande damer, men hon lugnade sig snart, behövs inte mycket övertalning för att få henne fokuserad på jobb. Örn tycket att hon var duktig. Han hade själv en Lord Sincalir-avkomma men den var knäpp så jag kunde tala om att även om Lottis gångarter lämnar en del övrigt att önska så finns det ingen häst jag har träffat med en sådant perfekt temperament. Men det var inte samma pappa, han hade efter Lord Sinclair I och Lotti är efter nr III. Vi fick lite tips om hur vi skulle jobba och framför allt att man måste behandla henne som en bebis men rida henne som en häst. Alltså rida när man rider och kräva en del men ändå ta det lugnt. Vi fick prova på lite skänkelvikning efter långsidorna och ställa och forma lite mer.

Men det var nära en riktig fadäs. Lotti har ju lite dålig koll på sina framben, dom har ju lite ett eget liv ibland och då har hon svårt att hålla koll på dem. Hon hade skyggat lite i trav för porten och när jag rätade ut henne så snubblade hon ner på knä helt, jag flög ur sadeln och låg helt på hennes hals (som ju är så kort att jag inte förstår hur jag fick plats), och när jag har gruset 1 dm från ansiktet och tänker "Skit också det här kommer göra ont" så häver hon sig upp och kastar mig rätt upp i sadeln igen. Jag landade hur fint som helst. Snacka om duktig tjej, jag fattar inte att hon orkade, vi var så nere för räkning. Men hon tycket det var lite otäckt och ville inte riktigt gå fram sen, men det gick över efter en stund. Synd bara att ingen filma :), eller tur kanske men det måste ha sett lite komiskt ut.

Men nu skulle ju Lotti vila... kan man ha sån otur att man har 2 hästar och den ena blir halt samtidigt som den andra måste vila?? Men Lotti måste verkligen få vila lite nu, duktigaste tjejen. Sista rycket blir träningen i morgon, som turligt nog också är den sista.Tycker fortfarande att hon är som en köttbulle men när jag ser denna bild så inser jag att hon faktiskt har blivit smalare sen i somras...tack och lov.

Slit och släp

Det är mest bara jobb nu för tiden. Helt sjukt mycket på jobbet och det verkar aldrig ta slut. Men det gör i alla fall jag och jag längtar till lite julledighet.

Hästarna går bra. Lotti var och hoppade med Alex förra veckan och det gick bra. Många titthinder men hon brydde sig inte, förutom en liten fadäs. När hon efter några språng skulle hoppa vattenmattan igen så stampa hon till i avsprånget så det flög upp massa sand på mattan och oj vad det lät läskigt, så nästa varv ville hon inte hoppa den. Men Alex skötte det snyggt och sen hoppade hon avslappnat igen.

Det var dressyrträning för Eva igår med Latina. Det gick riktigt bra och jag tror Eva vill att vi ska vara i form till helgen när Örn kommer. Jag fick slita ont och det var bara en kort skrittpaus, sen var det bara fullt ös. När hon ropade åt dom andra att vila så ropade hon åt mig " så fortsätter du i förvänd galopp", "låt hennen inte gå iväg, samla samla", "skärp dig, du tappar henne i varje sväng, koncentrera dig" mm mm. Det är kanon för det ger resultat. Fast något beröm blir det ju inte direkt men det räcker med att jag känner att det är bra, och Latina är otroligt häftig att rida på det där viset. När hon släpper till så kan man göra vad som helst och samla hur mycket som helst.

Jag ska rida Lotti lite till men sen åker skorna av 6 veckor så får hon vila då. Känns onödigt att sko henne fullbroddad med vintersulor för att låta henne gå och slå dankt sen. Hon sparkar på sig i hagen tillräckligt som det är nu utan brodd och fast hon är rids...

Har hittat ett par ridstövlar som jag tror passar mig, dvs supersmala och superlånga. Dom är från mountainhorse. Enda nackdelen är snörningen men det får man väl ta om man slipper fylla ut skaften med tjocka strumpor...
Pris 3.800 kr, som hittat.

Dressyrträning

Idag var det i alla fall träning och tur var väl det, för Latina skull alltså. Hon är pigg och laddad så det heter duga. I början av lektionen springer hon och spänner sig, går på tygeln men är inte eftergiven utan är öppen i formen och spänd. Efter en halvtimmes slit med trav öppna-volt-sluta, galopp öppna-trav snett igenom skänkelvikning-galopp öppna mm mm så blev det bättre och då ville en av tjejerna träna galoppbyten. Det hade ju jag gjort i lördags med miserabelt resultat med en tokhet Latina så det var väl inte mitt favoritval men men. Vi nötte på lite och Latina hetsade upp sig men vi fick väl till några byten som var rätt OK. Jag flyger ju nästan av i bytena till vänster då hon flyger upp med frambenen och stampar jämnfota bak, suck. Men det är jag som ger alldeles för stora hjälper men jag måste ju samtidigt hela tiden var tydlig annars byter hon ju innan mig. Men sedan på slutet när dom andra fick skritta, då fick vi oss en rejäl genomkörare och då blir hon som en dröm att rida, lätt i handen i rätt hög men rund form, bakbenen under sig och man kan göra vad som helst :) Lyckan är ju tack och lov 5 minuters härlig ridning. Men nu är det mjölksyra i benen så fort jag tar ett steg...

CF hade varit och hopptävlat förra helgen och ramlat av och gjort sig illa i nacken med någon skada på en kota och gick med stödkrage och fick inte göra någonting, stackarn. Hon skulle bli helt återställd men Erika hade fullt upp nu med alla hästar, C har 6 st. Det kom entjej i nästa grupp som red en av hennes hästar.

Planeringshelg

I lördags var jag till Annica som hade bjudit hem några kompisar på planeringshelg. Planen är att vi ska åka på ridresa, någongång. Men vi är ju ganska kräsna och vill ju även utveckla våran ridning under resan så vi får se hur det blir. Vi har iaf en favorit:
http://www.greenways.se:80/ridresor/index.php?page=andalusien2

Där får man rida ut i den vackra omgivningen på förmidagarna för att sedan ha dressyrlektion på em i ett fantastiskt ridhus utan väggar. Man får rida på andalusier och prova på piaff och passage mm. Mycket god mat var det också samt pool, härligt med andra ord :)

Vi började träna med maten

Igår red jag på kandar i ridhuset på Latina. Sen jag klippte henne helt så har hon blivit lite pigg och i veckan blev det lite dåligt ridet eftersom jag jobbar över varje dag nästan, träningen var inställd och dessutom blev jag ju lite blåslagen när jag klippte henne. Så jag tror att mina snälla medryttare fick lite fullt upp med henne i slutet på veckan :) så jag tänkte att jag skulle rida rejält i ridhuset så hon lugnar sig lite. Men när hon är så där pigg så är ett skarpt bett sällan lösningen. Hon for runt i ridhuset och hetsade upp sig och när hon inte kan dra med mig när jag har kandaret så blir det det berömda hoppapåstället-syndromet...Nåja, det var inte så illa men hon var superladdad. Det är alltid värre också när vi är själva i ridhuset, hon vill ju att Eva ska stå och mässa och att det ska vara några kompisar med, då är det bra :)


En något spänd och stirrig blick...

Så idag ville jag kunna galoppera på lite ute så jag provade gramanen för att få ner huvudet på henne. Det är ju aldrig rätt upp men hon har ett spänt mellanläge där hon blir så himla stark och där hon lätt blir tittiga och skuttar runt för alla stenar som dyker upp. Det gick bra i början men precis som med skarpa bett så blir hon sur tillslut när det blir för jobbigt så då är det 10 galoppbyten på stället. När jag släppte ut henne i hagen sen så tog jag in Lotti direkt och det gillar inte Latina. Hon måste kolla av att Lotti verkligen är kvar när vi kommer hem, så det blev några galna galopprundor i hagen som är urhal, innan hon lugnade sig. När jag sedan red ut på Lotti så hörde vi Latina rakt över alla åkrar, hur hon gnäggade och vrålade hemma. Så Lotti blev också lite på tårna och brallade lite i galoppen och gnäggade tillbaka. Tokiga ston, ibland är det verkligen fullt upp med dessa två!


Lillhjärtat...

Inställd dressyrträning

Det belv ingen träning igår, den blev inställd. Himla synd men så är det. Skrittade ut en sväng med pannlampa och Sture istället. En sargad kropp tyckte det var bättre :). Idag red jag ut och försökte trava och galoppera lite men det är inte lätt när det är becksvart och snöblask, fy 17 vad det är tråkigt den här årstiden. Men eftersom det är så varmt hela tiden så är ju underlaget bra ute iaf, det hade varit än värre om det var stenhårt i backen oxå så man bara kan skritta.
I morgon får Latina vila för då ska jag åka med Lotti till Alex igen, det blir kul!


Ont i rumpan!

I onsdags var Latina och jag upp till ridhuset med kandaret i högsta hugg :) Det gick väldigt bra den här gången och jag jobbade på med tyngden i armbågarna och försökte slappna av i skänkeln. Hon var pigg och jobbade på bra hela tiden. Det är ju så himla mycket lättare att samla med kandaret på, men det känns ju som om man fuskar lite, jag vet inte. Men om jag får tillbaka henne lättare så borde hon ju samtidigt stärka sig så det skulle gå lättare med vanligt tränsbett sedan, eller?

På torsdagen skulle jag rida ut på Lotti tillsammans med min svägerska och Latina tänkte jag men fy 17 vad det regnade så jag struntade faktiskt i det. Var för trött också. Jobbar över varje dag nu då det är rena kalabaliken på jobbet, och J jobbar 12-timmars pass varje dag så jag får ingen hjälp med Sture heller.

På fredagen kom Annica och red på Latina. Hon berättade att sist när hon red så när hon tog in Mille från hagen så hade han slängt sig bakåt och rest sig så hennes axel hade hoppat ur led!!! Klonk hade det sagt och sedan klonk en gång till när den tack och lov hoppade tillbaka själv igen. Men det hade gjort ONT! Det händer lätt en olycka med hästarna. Själv blev jag omkullknuffad på betonggolvet idag. Jag skulle helklippa Latina och höll på med mjukskinnet mellan frambenen och så nöp jag henne med klippmaskinen ordentligt. Hon flög i luften och knuffade mig så jag föll handlös bakåt i betonggolvet men kom undan med blotta förskräckelsen. Ont i rumpan så in i bövelen och på insidan av låret då det nog var där hon knuffade mig. Jag stod i en sån där konstig ställning som man bara gör när man försöker komma åt att klippa på ett svårt och känsligt ställe. Men jag blev inte trampad och kunde resa mig och fortsätta klippa henne, det brydde hon sig inte om. Men jag struntade i att ta mer mellan frambenen...Så är Latina, händer det något så är det rejält men sen är det över. Tänk om bara ena sidan på hästen hade blivit helklippt, inte kul att åka på finträning då heller, hihi.  Jätteskönt att få henne klippt för hon svettas något så kopiöst, dyngsur från topp till tå efter träningen, eller bara vi har ridit ut.

Sen red jag ut på Lotti med svägerskan på Latina. Vi red på ett ställe där aldrig Lotti har varit så då är det bra om man har lite draghjälp, fast jag undrar vem som behöver mest hjälp. Latina var superpigg och galopperade framför oss med massa galoppombyten, skygga för stenar och sticka emellanåt medans jag ligger bakom på Lotti och rullar på i en fin smalad galopp utan något i handen. Och så törs dom inte rida 3-åringen??? Jag rider 100 gånger hellre ut på Lotti än Latina :) Så det är ju väldigt bra att jag har hjälp med uteridnigen 2 dagar i veckan på galenpannan, bara alla är nöjda :)

I morgon är det dressyr för Eva igen...får se om jag kan sitta på rumpan eller om den en halvan är dubbelt så stor som den andra, för att inte tala om låret.

Föresten så kommer Örn igen innan jul, sista helgen i november, KUL!!!

Lotti var riktig svettig när jag hade ridit henne i lördags :) Första gången! Vi red ut och galopperade över ängarna och sen jobbade vi på ridbanan en stund. Hon hade svårt för höger galopp då men det ordnade sig tillslut. Dom tokgalopperade i hagen när jag skulle ta in dom så hon hade ett sår på bakebenet så det kanske var lite ömt där, idag var det inga problem iaf.

Brukar ni spana in Svanlunds hästblogg om WC?
Här är länken om någon missat:

En blogg från SVT Sport för dig med ett galopperande hästintresse

 


Duktiga Lotti hoppar!

Var iväg till Alex med Lotti idag. Dom passar verkligen bra ihop, Lotti ser riktigt stor ut :). Hon är så himla otålig just nu, pillar på allt och bökar och har sig, gräver framför allt. Men så fort man kommit upp på ryggen på henne och börjar rida så blir hon så nöjd, man riktigt ser hur ett leende sprider sig på hennes läppar. Hon är mycket piggare nu, hon var ju lite trött ett tag i höstas. Det är ju lättare att rida dom om det är lite fart i benen.

Jag frågade Alex om alla 3-åringar var så här duktiga, Snutten verkar ju oxå vara det. Tex så blev Lotti livrädd när dom red förbi ett hinder med stora blå plankor och hon tog lite tid på sig innan hon vågade nosa på det, men sen hoppade hon det utan att blinka. Alex sa att om dom är så välridna som Lotti är :) så är det sällan problem med hoppningen, men att dom däremot ofta inte är så välridna och då har dom svårt. Det som hon tycket Lotti var extra bra på som inte berodde på utbildningen var att hon är så välbalanserad efter hindrerna, det var ofta så att dom tappade balansen och föll isär efteråt och då är det ju svårt att rida på nästa hinder.
Vi pratade lite om mål innan jul och det var väl att hoppa en liten bana, något som vi snart kunde göra. Jag frågade lite om det där med galoppombyten och då får vi fundera lite på det. Inte riktig lika om man vill ha fina dressyrbyten eller hoppbyten. Har dom lärt sig fel är det svårt att rätta. Men vem ska då lära henne tro, jag är ingen hejare på det heller. Men hon tycket att vi kunde träna på att byta galopp över bom.

Lotti hoppar

(Örn hade tydligen ridit upp till Intermediär II)

Dressyrträning igen :)

Så var vi iväg på den återkommande måndagsträningen igen. Idag var det en bra träning med engagemang :) Någon mer än jag som var inspirerad efter helgens samlingsövningar... Latina är lite stretig i början av passen numera, vill inte bli riktigt eftergiven och tjafsar med tungan lite igen. Örn sa att tungan berodde på ryggen, kommer hon genom ryggen så slutar tungan, och precis så är det ju oxå. Men den är ju helt klart ett tecken på att hon inte jobbar riktigt eller är spänd (=samma sak ). Eftersom jag ser tungan sällan nu för tiden måste ju det betyda att det går framåt, eller? I alla fall så trodde Eva och jag att det att Latina är mer spänd igen och mindre eftergiven kanske är ett mått på att det faktiskt går framåt och att det tar emot lite igen därför att kraven är högre nu. Alltså är tungan någonting positivt, just nu iaf :)

Har försökt luska lite mer om denna fantastiska Örn Arnarsson, Malmö. Han har ridit en del på bruksproven, har ett försäljnings och tillridningsstall och är svensk representant för Hannoveranerförbundets auktioner. Lustigt för det är ju hon som jag köpte Latina av oxå och det är väl inte längre mellan Sjöbo och Malmö än att dom nog känner varandra. Det kan väl inte vara så många som är sådana representanter, eller? Får fråga honom nästa gång...som inte är förrän i januari, suck. Men jag får ligga i och träna så det har gått framåt tills han kommer hit. Ska nog följa min chefs tips att börja provrida på kandar 1 gång i veckan. Då orkar jag ju samla henne bättre men inte mer än att hon stärker sig och hinner återhämta sig mellan gångerna. Blir ju lite krydda i tillvaron oxå att få rida på kandar :)

Frågade hur länge måndagsträningarna skulle hålla på och det var tydligen bara november ut. Men det skulle bli någon kurs i jul. Tråkigt med uppehåll men jag förstår att hon inte vill stå 3 timmar i ett oisolerat ridhus på vintern. Jag får väl åka dit ibland istället.

E, du kan väl höra om någon känner igen Örn? Du som bor "down under" i hästmecka :) Annat är det för oss stackars nordbor...inställda träningar på vintern...

Hopptävling

Idag åkte jag med Latina till Lervik så Agge kunde tävla henne i en 1,0 m. Latina verkade rätt fräsch trots gårdagens hårda dressyrpass och hon såg fin ut. Dom fick ett litet pet så det blev 4 fel. Dom kom stort på 2:an och då blev det trångt till 3:an som dom rev. Klart man blir revaschsugen att starta henne i 1,10 m som var efter men det fick räcka med en klass med tanke på gårdagen. Dessutom hade vi nått målet med tävlingen, Latina hade kul och Agge satt kvar  och det ville jag inte sabba:)

När jag kom hem var Latina ovanligt lugn och hade inte ens bråttom ur transporten så hon var nog rätt mör. Hon brukar annars leva rövare på stallgången när hon kommer hem efter att ha varit borta  och hon vet inte hur fort hon kan få komma ut och se att dom andra hästarna är kvar, men idag hon stod lugnt.


Framridning

När jag väl släppte ut henne i hagen så blev det lite bus som ni kan se här :) Mest Lotti-bus...

Busungarna

RSS 2.0