Äntligen lite dressyrträning

Idag kom vi äntligen till skott och Latina och jag fick träna lite dressyr för Eva. Det var full storm ute så hästarna var lite på tårna idag men Latina skötte sig över förväntan. Hon har ju varit väldigt spänd sedan jag red igång henne men hon gillar ju Eva och gruppträning så idag var hon rätt avslappnad ändå. Eva tyckte att hon verkade lite het på gröten men hon har inte en aning om vad det betyder, när Latina är het alltså, för det var ingenting idag mot vad hon kan. Men hon visar sig alltid från sin absolut bästa sida på måndagsträningarna så Eva har aldrig sett henne in action :) Men det märktes att det fanns spänningar fortfarande för tungan gick som en propeller i munnen på henne och det gör den ju så fort hon blir lite het och spänd, eller om det är jobbigt och hon inte förstår eller orkar riktigt.

Men nu får vi se hur det blir med hoppträningen denna vecka. Det är Agge som ska rida men idag gick Erika dubbelvikt och hade fått en sättning i ryggen så hon kan ju knappast bära några bommar i alla fall. Latina behöver ju komma igång och hoppa igen nu om hon ska vara med på stora tävlingarna på Lervik 16-19 april.

Lotti har vilat en vecka nu. Det förtjänar bästa hästen som var så duktig på dressyrträningen förra måndagen. Men nu ska väl snön försvinna så vi kan få rida ut lite. Det blir perfekt underlag på gårdplanen när det tinar på vårkanten så då kan man tömköra och longera lite på kvällarna, nu när det är ljust länge oxå. 

Bara sjuka tränare hela tiden

Latina är OK nu. Jag red upp till ridhuset i tordags för att kunna kolla ordentligt när jag longerade henne. Hon var helt tokig. Hon gör inget dumt eller så men sprang som en galning, fort fort och hon nöjt hela tiden. Sen red jag henne och då blev hon så pigg och stark men skötte sig ändå rätt OK med tanke på att hon stått en vecka.

Igår red jag ute henne i stormen vilket var mindre lyckat men var ju tvungen med tanke på träningen idag. Men vi kom hem tillsammans...

Så laddar man för dressyrträning för Sigrid idag och kl 9 ringer telefonen: Sigrid är sjuk så träningen är inställd. Skit också. Tappade lusten att rida så för att peppa mig själv att rida iväg till ridhuset och trimma så plockade jag fram kandaret. Det gick väl så där. Det går bra när hon är avslappnad men i galoppen spänner hon sig och när inverkan från bettet blir så stark så hoppar hon mest på stället och gör byten i vartannat. Fast jag knappt tar i tygeln. Så blir hon superstressad och slänger med tungan som om han hade en sjal på sig. Men hon tog det rätt bra ändå.

Nu ska jag iväg på minihästmässa med modeshow. Får väl göra av med pengarna på någonting annat när det inte blev någon träning :)

Latina är bättre

Idag var hon kall i hoven men det är svårt att longera på gårdsplanen för att titta på hältor för det är så halkigt, trots brodd. Men jag tog och skrittade ut på henne och travade lite och tyckte nog att det känndes rätt OK. Hon är ju så himla pigg och spänd nu när hon stått en hel vecka så det är svårt att känna efter om hon haltar. Men då är det ju i alla fall 100 gånger bättre än när hon var i ridhuset på hoppträningen för en vecka sedan, om jag inte kan se hältan riktigt nu. Jag provar att rida upp till ridhuset i morgon och tar med en longerlina så ser jag ordentligt. Det är ju Sigridträning på lördag så är Latina ohalt så måste jag rida igång henne bums annars blir träningen bortkastad (eller jag avkastad) och är hon halt så måste jag planera för hur Lotti ska ridas.

Snöstorm igen...

Ska det aldrig sluta snöa? I morse när jag drog upp rullgardinen så var det full snöstorm ute och det hade kommit ungefär 1 dm snö under natten. Så klart är det ju min morgon att ta ut hästarna, bubba med täcken och försöka släpa ut dom fast man knappt ser någonting. -10 grader var det oxå!

Det som är bra med snön och kylan är att det är bra för Latinas hov. Den hålls ren och kyld så då kanske ömheten går tillbaka fortare. Hon var varm i morse men ikväll var hoven kall så vi får se efter en natt inne igen.

Lotti hade nästan alla bandage på sig fortfarande på morgonen. Hon hade dragit ur ett back on track-skydd men lämnat lindan kvar på benet. Men det var helt allting tack och lov :) Så pillig som hon är på allting så var det ett under att resten satt kvar.

Snart är det sommar igen. Vi får ju i alla fall ställa om tiden i helgen till sommartid!Lotti med sin jämngammla sommarkille och hans mamma. Han är efter Carte dÒr.

Dressyrlektion med Lotti

Hovslagaren var till Latina idag och skodde om henne på vänster fram. Hon hade ett ömt ställe i sula på utsidan så hon la på en plastsula med jodopaxtuss under som skydd. Vi får hålla tummarna att hon blir bra och att det inte blir någon hovböld. Så Lotti fick agera stand in på dressyrträningen idag och det gjorde hon så klart med bravur. Några hoppabockskutt blev det för hon var himla pigg och det var nog lite spännande oxå. Men det var helt OK. Vi hade tur i oturen så en av hästarna i mitt stall som skulle vara med och träna hade en tappsko så då blev vi tre isf fyra som red och det var ju bra för Lotti och mig. Vi tränade övergångar från trav till skritt, galopperade lite och sedan tränade vi skänkelvikningar i skritt. Det var jättebra att göra det med hjälp första gången. Tror ni hon förstod vad jag ville?...Så klart som korvspad, den tjejen är smart :) Med lite tyngdförflyttning från mig gick det som smort. Jättekul! Vi var med i ca 40 min men då var det mycket skritt och hon var inte ens svettig, vilket hon brukar bli, så jag tror det var rätt OK. Och eftersom hon har jobbat hårt så gör vi som dom säger i unghästboken, lägger stallbandage på natten. Får se vad hon säger om det. Är mina svindyra back on track- skydd molikulerade i morgon bitti så blir jag...

Löshoppning

Lotti och jag var och löshoppade hos Alex idag. Idag hade vi strålande väder med sol och plusgrader vilket innebär att tjälen släpper så jag höll på att köra fast med häst och släp på parkeringen vid ridhuset för det var helt bottenlöst. Men vi klarade oss precis. Lotti är spänd som vanlig när hon hoppar och blandar bländande teknik och förmåga med mindre lyckade bravader. Alex lät henne hoppa ganska många gånger för att Lotti skulle kunna hitta någon liten tråd i hur hon ska göra, men jag vet inte om hon gjorde det. Men dom tyckte att hon har vuxit på sig, musklat sig och fått en finare hals. Hon är t o m lite överbyggd i bak igen :), det är ett positivt tecken.

Latina är fortfarande halt men det är nog inte höger fram som vi trodde, utan vänster. Hon är inte sämre men är varm i hoven, särskilt på insidan. Hovslagaren kommer på måndag så får vi se. Hon var tyvärr bortrest över helgen. Men det känns ju bra. Kanske är det bara skon som klämmer, någon gång ska jag väl ha lite tur :)Lotti är en riktig grävmaskin. Hon gräver när hon får kraftfoder, när hon vill ut, när hon är otålig på gången, i transporten och ute. Här är hennes senaste grop ute. Problemet är ju att hon sliter ner hoven eftersom hon är oskodd. Men hon hade inte fått in något skit i hovranden än i a f. Men snart får jag sätta på dojor igen på henne men jag vill helst inte ha brodd på henne och det är bättre fäste utan skor. Hon har så otroligt smala ben så en brodd går väl rakt igenom benet om hon sparkar sig.

Så var det dags igen då...

Agge red upp Latina till hoppträningen i onsdags och ringer efter en stund. Latina var halt!!!
Jag åkte upp till ridhuset för att titta och hon blev bara sämre under tiden vi var där. Syntes tydligt i skritten t.o.m, suck...Men det var höger fram och det var den skon hon hade tappat och sen var hovlagaren där i måndags och skodde om henne. Jag red i ridhuset och tränade direkt efter det och då var hon kanonfin men kan det komma efter några dagar om dom blivit sömstucken tro? Hon har ju himla dåliga hovar så hovslagaren har ju sagt att det är konstigt att hon inte reagerar för det är så tajt med sömmarna. Ingen värme eller ömhet i benet. Har försökt känna i hoven med visitertången men får inget napp, hoven är oxå kall. Hon har ett sår i karleden som inte är så snyggt men hon ömmar inte eller är varm där heller när jag pillar på det. HOPPAS verkligen att det är något enkelt som hovböld eller sömstucken...men det är väl att begära för mycket, har åtminstone aldrig hänt mig förr. Och hon ser så ledsen ut oxå stackarn. Men hon har varit ute hela dagen idag. Får se hur hon ser ut i morgon bitti.

Så nu blir det tuffa bud för Lotti :) Dressyrträning på måndagar och hoppträning varannan onsdag samt Sigrid var tredje vecka :) Skämt å sido, men jag får väl ha henne på dressyren så mycket hon orkar, jag får ju i alla fall betala.

Sture busar


En ulv i fårakläder!

Skrittade ut på Latina idag. Det börjar bli så tråkigt underlag nu, soppigt, moddigt och isigt om vartannat. Hade tänkt att jag skulle rida ut på Lotti sen men det går inte nu för då halkar vi ikull. Så jag tog och åkte upp till ridhuset istället. Där var det full fart. En häst leddes för den hade haft en sväng av kolik, en häst susade runt i kandar medan en medhjälpare mitt i manegen som läste ett LA:6-program, sen började det stöka utanför och tillslut dök det upp 2 hästar till som susade runt och var rätt bråkiga. Så Lilla Lotti ballade faktiskt ur och stod på bakbenen och slog med frambenen, hoppade bock och fnös som värsta hingsten vilket ju inte gjorde dom andra hästarna lugnare precis, suck. Men jag hade inte hoppat upp än tack och lov. Men sen lugnade hon sig, en häst gick ut och jag kunde hoppa upp. Då är hon som en liten pärla igen. Innan vi kommit igång ordentligt försvann allihopa och vi blev själva. Lilla Lotti och matte susade runt ensamma och bara njöt, hon är underbar. Vi har lagt in svårigheter nu, en 20 m volt, det ni. Och vi vänder över i trav och byter varv :) Så jag förlåter henne buset i början.

Så blev Sigridträningen iställd på lördag. Hm, inget vidare flyt med dressyrträningen just nu alltså. Men det var för få anmälningar, är 2 st som är i Dubai och sen är det flera som ska på hopptävlingar i Sundsvall. Men hon skulle komma nästa helg istället så jag behöver inte vänta allför länge tack och lov. Hoppas nu Eva kommer på måndag.

Inställd dressyrträning, igen...

Jag som var så på hugget idag och skulle träna dressyr och så var hon sjuk, typiskt. Men Latina och jag var upp och trimmade i ridhuset ändå och det gick riktigt bra, vi börjar hitta avslappningsknapparna och hon jobbar bättre över ryggen. Dom hade städdag i ridhuset igår så dom hade satt upp speglar och städat och skottat hörnorna så det var som en dröm. Var nog första gången på massor med år som det gick att göra en riktig hörnpassering utan att riskera att hästen vrickar fötterna, super.

Hovslagaren var ut på dagen också och skodde Latina och verkade Lotti. Lotti ska bara pilla på hovslagaren hela tiden och lukta och snusa, men hon bits inte tack och lov. Hon är en riktig pillfia. Båda hästarna är så snälla att sko nu så det är så himla skönt. Det värsta som finns är att ha en häst som är dum att sko.

Idag ösregnade det på eftermidagen, inte så kul men snart kanske snön försvinner i alla fall, men det är en hel del kvar...

Sture en champion

Lördag morgon och jag kliver upp 06.45! Käkar frukost och tar ut hästarna. Sitter på Latina kl 08.00, det är väl bra jobbat? Red upp till ridhuset en sväng där Erika var och körde sin hoppslinga med sin 4:a-åring. Den ska gå en slinga varje dag tills den kan hoppa det avslappnat. Tydligen fick hon fortsätta i morgon också. Men den är jättefin hennes häst. Mockade sedan och gjorde klart allt i stallet innan jag drog hem och duschade inför dagens stora event.

Så var Sture och jag på vår 3:e utställning inom Svenska Hundklubben och vi fick vårt 3:e cert och därmed är han nu Svensk utställningschampion inom deras klubb (dom är ju separat från Svenska kennelklubben).  Så det var kul, han fick jättefin kritik och det var lite fler whippar med så han fick lite konkurrens.Här står champinjonen och fryser lite i snönDiplom får man också :)

Nu ska jag ladda för finalen i Melodifestivalen!

Skon är på plats

Jag hade tur och allt klaffa så Lenas hovslagare slog på en gammal sko jag hade på Latina och sedan var det bara att rida ut. Trodde hon skulle vara kanonpigg men hon var bara normalpigg. I morgon blir det tidig ridtur för sen ska Sture och jag på hundutställning får vi se hur det går...
Lotti vilade idag. Min svägerska red ut henne igår och jag gick med med Sture. Vi har problem vid ett dike som hon inte vill gå förbi. Vägen går över diket och hon tycker att det är urläskigt. Men går någon med så går det fint. Det ger sig nog snart, hon är ju inte tittig annars.
Åh vad jag är avundsjuk på E:s fölis...Nyfödd Vallejo, sommaren 2000.

Missad hoppträning

Idag blev hoppträningen tidigarelagd till 18.15 så jag gick lite tidigare från jobbet för att hinna, skyndade att kasta i mig lite käk och till stallet och mockade och grejade klart. Sen gick jag och hämtade hästen och visst, en tappsko. Snopet alltså. Så det var bara att ringa och säga att man inte kunde komma. Lotti är ju duktig men hoppträning känns lite i tidigaste laget. Men jag red ut på Lotti istället och travade och galopperade. Men underlaget är lite lurigt när hon är oskodd så man måste ta det lite piano. Men hon vill helst galoppera hela tiden, tycker vi rider i alldeles för söligt tempo :)

På fredag skulle Lenas hovslagare komma så då skulle han slå på en sko åt mig. Min hovslagare kommer på måndag men det vore ingen hit att ha haft Latina stå tis-söndag och sedan rida dressyrlektion på måndag. Hualigen, då tar man sig nog inte ens till ridhuset. Vi får hoppas det klaffar.

Här kommer bildbevis på att jag iaf köpte smink igår. Vi får se hur det går med användandet...övning ger färdighet sägs det.Snöstorm och uteritt

Idag var Irene och jag på sminkkurs och blev riktiga donnor, det du E! Så jag blev lite sen till stallet och det var full snöstorm. Men jag lockade med mig en trött stallkamrat så tog jag Lotti och så skrittade vi ner till sjön. Det har säkert kommit 1 dm snö igen så dom fick pulsa lite. Lotti skrittade avslappnat och energiskt när hon fick sällskap. Annars blir hon ju gärna lite överilad och vill takta. Latina sprang som en toka i hagen när jag tog in Lotti så hon motionerade sig själv. Förr kunde hon ju inte vara själv i hagen men det går rätt bra nu, men idag var väl vädret för dåligt.

Igår föresten sa Eva Å direkt när vi började rida att det syntes att Latina hade stärkt sig och orkade bättre. Det var ju jättekul att höra eftersom hon inte sett henne på några månader och vi tycker att hon ser mycket bättre ut i kanske framför allt hoppningen. Alltså har det hänt lite. Snart har jag haft Latina i 1 år och Lotti i 2. Tänk vad tiden går fort. Och nu när jag anmäler mig till dressyrträningarna så tänker jag att blir det något strul med Latina, typ halt eller tappsko så kan jag ta Lotti istället!!

Dressyrträning

ÄNTLIGEN! började dressyrträningen som ska vara en gång i veckan. Det gick så himla bra. Latina blir superavslappnad när vi rider i grupp och tränaren står och mässar i mitten. Vi är 4 st. Dom andra hästarna såg spöken och en sprang på bakbenen och bara tjafsade, men Latina bara fortsätter förbi allt tok uppslukad av koncentration i sin skänkelvikning. Den hästen blir jag aldrig klok på. Men hon är otroligt rolig att rida när hon är så där avslappnad. Man kan göra vad som helst. Jag bara tänker skänkelvikning så sveper hon snett igenom ridhuset lätt som en plätt. Eva Å frågade direkt om jag tävlat något och sken upp när jag sa att jag hade det. Så hon sa att det var bara att leta upp nya tävlingar och köra på. Tränarna gillar väl när deras elever tävlar. Den som lever får se...

Brudarna

Red ut på Latina idag. Hon var superpigg och laddade på som 17 så det blev inte mycket galopp. Men det var mycket scotrar i farten, även på gårdsplanen och dom brydde hon sig inte om. Det var nog mer jag som blev irriterad. Lotti fick vila, det har hon gjort sig förtjänt av. Men hon var full av hyss i hagen och busade runt. När hon travar och galopperar i djupsnön så får hon väldigt fina gångartet :) Nu inväntar vi snöovädret som ska komma på eftermidagen, suck.Brudarna spanar in mig och planerar flykten......men inte Lotti, hon kommer stormade och tror kameran är godis :)
Tittar man in i ögat på Lotti så ser man mig med kameran, coolt.

Coachingmöte

Det är tur att sambon är borta i helgen igen för nu är det bara hästar hela tiden. Klev upp halvåtta i morse och gick på promenad med Sture, gick till stallet och mockade. Skynda mig iväg till Granngården och köpte häst- och hundmat, hem igen och iväg med Lotti och löshoppade, skynda hem, upp till Erika på hoppcoaching, till stallet igen och till ridhuset och trimma. Pust... hemma 19.00.

Åkte själv med Lotti och idag gick hon in i transporten direkt både dit och hem. Lösgalopperade henne några varv inspänd innan hon började hoppa. Nu kunde man iaf se att det är galopp. Hon hoppade ganska avspänt idag. Har som vanligt svårt att taxera hjälphindret men hoppar bra på riktiga hindret.

Sen till Erika där vi fick baka äppelpaj medan hon hade individuella samtal med oss i hoppgrupperna om våra egna och hästarnas för- och nackdelar samt våra kort- och långsiktiga mål. Det märks att hon är lärare :) Men det var trevligt. Hon tyckte Latina kunde gå 1,30 m i sommar men tack och lov kom det inte upp som ett mål med mig som ryttare. Jag skulle få träna på riktigt låga hinder tills jag hittar någon slags avslappnad inställning till hoppning.

Sen red jag upp Latina till ridhuset. Hon var springig idag. Ibland har hon så himla mycket energi så jag fattar inte. Vi försökte öva på det vi skulle träna på enligt Sigrid. Men att ha hästen så där böjd när hon bara vill springa fort fort är inte helt lätt. Men det gick ändå rätt bra tillslut.
Nu blir det soffan och melodifestivalen.

Duktiga Lotti

Hästarna hade skött sig medan jag har varit borta. Hoppträning för Latina med Agge i onsdags och så red min svägerska ut på henne igår. Tur man kan få hjälp. Själv hade jag en givade resa till Jönköping.

Det är mycket snö här fortfarande men plusgrader gör att den börjar försvinna och nu blir det snorhalt på gårdsplanen så Lotti har svårt att ta sig fram utan skor. Ikväll så tog jag och lastade henne och åkte upp till ridhuset, helt själv. Hon trasslade lite hemma när hon skulle gå in i transporten men det tog inte mer än kanske 5 minuter så stod hon i den. På hemvägen gick hon in direkt. Är inte det duktigt att kunna lasta och åka själv till ridhuset med en 3-åring? Hon är så himla snäll och lätt att hålla på med.

I ridhuset var vi ensamma så jag släppte henne först eftersom hon vilat hela veckan. Och det fanns lite brall i kroppen så hon studsade runt och galopperade lite, om man nu kan kalla det för galopp. Någon slags tretaktig gångart är det i alla fall. Men sen kom hon fram till mig när hon var klar.  Nu börjar hon bli bättre på att vänta vid pallen när jag ska hoppa upp oxå. Hon är ju lite otålig damen. Men hon är så himla arbetsvillig och lättlärd, det är bara att rida. Börjar nästan bli svårt att veta vad nästa steg i utbildningen är. Hon är hur välbalanserad som helst och går på tygeln hela tiden i alla gångarter utan att jag gör något. Får väl stämma av med Alex ivad jag ska fokusera på. Vi ska dit imorgon på löshoppning och galoppträning :)

 Lotti vilar sig sommaren 2008

Inställd dressyrträning

Attans oxå, dressyrträningen blev inställd idag så vi börjar nästa måndag istället. Men det passade väl Latina bra som gått endel dom 2 senaste dagarna. Så jag red ut istället med Lotti på släp. Jag gjorde som Frida och satte på Lotti inspänningstyglar så hon fick jobba lite och inte springer och tjafsar med Latina hela tiden. Lotti blev väl måttligt road men tillslut gick det skapligt, hon är så himla känslig i munnen. Sista biten hem travade hon superfint bredvid, det blir en pärla att rida sen. Började snöa igen på kvällen med det är åtminstone inte nå kallt, bara några minusgrader.
Drar till Jönköping i morgon så nu får andra sköta hästarna så får vi se om det blir något spännande att berätta när jag kommer hem...

Hopptävling

I morse var det -20 grader. Varför är det alltid så himla kallt när jag ska ta ut hästarna? Brr. Var hem och kurade och kollade lite på Vasaloppet innan det var dags att skjutsa Latina på hopptävling. Agge var redan där och red sin pålle. Men vilken gräslig tid det tog på tävlingen idag. Förra helgen gick det så snabbt så vi nästan missade att gå banan och den här gången hade jag kommit lagom om jag åkte 2 timmar senare. Men det är kul att kolla lite oxå. Latina startade bland dom sista. Men det är bedrövligt att hoppa fram på 20 x 20 m och bara 4 som får vara inne. Man hinner bara galoppera några varv och hoppa några språng innan det är dags att gå in. Så idag var förberedelsena så där och Latina laddade på och såg spöken i ett hörn och piloten var väl inte i sin bästa form, men trots det bara 4 fel. Jag tycker Latina hoppar mycket bättre nu och är kvickare i benen. Jag har ju snart haft henne i 1 år och all träning börjar kanske ge resultat, att hon blir starkare och lydigare, och så börjar vi lära känna henne bättre oxå så klart (och kanske rider bättre själva oxå).

På eftermiddagen gick jag och Sture med när min svägerska red Lotti ner till sjön och tillbaka. Hon brukar sköta om henne på söndagarna men hon har aldrig ridit henne. Lotti var pigg idag som vanligt, trots att hon jobbat på bra 2 dagar i rad, men det gick bra. Lotti ser så lycklig ut när man rider henne, stolt som en tupp med öronen spetsade och ägnar inte dom andra hästarna en blick när vi rider förbi.

Hopptävling 090301


RSS 2.0