Dressyrträning i 27 graders värme...

Åkte till Eva idag och tränade lite inför lördagens dressyrtävling. Var på utebanan som är 20x60 m. Det är svårt att rida program, särskilt när 4 islandshästar står och tittar på tillsammans med en busig kattunge i gräset :) Men det gick skapligt, det är ju när hon blir spänd som allt blir svårt så går det då så är det ju inga problem när hon är avslappnad. Programmet är inte så svårt som jag trodde först och det känndes faktiskt bättre med lång bana. Fast Eva hade inga bokstäver på banan så jag fick lite problem där, behöver ju lite stöd av dom...

Jag fick mycket puschning av Eva idag där hon är på mig att jag måste träna ordentligt och lägga manken till för hästen har kapacitet för medelsvår men jag måste få till det. Och mycket förvänd galopp så hon blir rak. Så jag får väl försöka träna lite mer i ridhuset men det är ju så tråkigt att rida dit...Det tar 15 minuter men känns som en halv evighet när man ska igenom hela byn. Önskar man hade en ridbana hemma. Och sen får jag väl tävla mer så det inte blir så pirrigt, och så  tror jag att jag måste slappna av lite själv också och inte ha så höga krav på mig själv, vill ju gärna att allt ska vara perfekt innan jag tävlar men det går ju inte för tävling är inte träning.

Otäckt föresten. Inatt kl 01 fick ett par i 65-årsåldern i byn besök av 2 inbrottstjuvar som hade yxa och sprejade pepparspray på dom, bakband dom och tömde kassaskåpet, Fy 17, det är andra gången på några år som någon i byn får inbrott och blir bunden och rånad.

Årets första dopp!

Idag var det hur hett som helst och vi tog båten ut på en liten händig ö. Men det var olidligt hett så jag var tvungen att kasta mig i vattnet. Sture fick jag bära ut för han tyckte det var för kallt, han vill hellre sola :) Fast det blir alldeles för varmt för honom oxå.
Jag har anmält mig till dressyrtävling i Bollnäs nästa helg, LB:3. Första gången på lång bana... Det är väl egentligen mycket bättre men det är ju så mycket bokstäver att komma ihåg så man inte rider för långt. Hoppas att det inte blir lika hett nästa helg för då får vi väl börja med att duscha Latina när vi kommer fram.

Sture och matte har samma problem, har man inget underhudsfett sjunker man som en sten så det är bäst att ha flytväst :)

Fågelbo

När vi kom hem från Funäs så var det en fågel som hade byggt bo ovanför fönstret på min altan. Inte hade jag hjärta att ta bort boet med ägg i så nu ligger hon där. På trädgårdsmöblerna under fönstret ligger katten på dynorna hela dagarna. Undrar hur det kommer gå för fågelungarna när dom ska börja flygträna...


Var till ridhuset ikväll och tränade dressyr för mig själv. Det går verkligen mycket bättre nu, hon är så mycket starkare i galoppen och jag är mer bestämt så hon inte kan flänga runt så. Allt känndes bra så jag provade rida LA:1 programmet, då blev det kaos direkt :) Programridning är svårt alltså, suck. Men när vi gjorde om det gick det mycket bättre. Jag måste försöka komma till ridning i programmet oxå och inte bara styra runt. Ja ja...

Hittade en så himla fin fölunge på nätet, på Kempke Hof som förmedlat Lotti och där Latina också har varit.
Spana in guldgossen! Men det är ju fullt sjå att hinna med två som dessutom är ston så det kan blir fler.

Hingst f 2009

Äntligen sommar!!!

Äntligen har sommaren kommit. Varmt och skönt och soligt. Inte en sekund för tidigt.
I funäs på midsommaraftonen var det +7 grader och regn, det är midsommarväder det :) Tur att det finns braskamin.

Hästarna hade skött sig när jag var borta, tur för dom. Latina hade blivit ordentligt motionerad så hon var lugn idag. Hon har väl brunsta klart också så då lugnar sig det hela. Idag tog vi en skrittur med Sture som följeslagare. Hon är nog den enda häst som jag har ridit som kan komma hem efter 45 min skrittur och vara lika svettig som efter ett träningspass, nästan iaf. Hon blev irriterad på myggen och skrittade på i ursinnigt tempo, men Sture hinner lätt med. Han å sin sida har lagt på sig lite om magen sedan jag bytte foder så han behöver pinna på för att komma i form till tävlingen den 13 juli. Det är super att kunna ha honom med och det går riktigt bra nu. Förr sprang han  alldeles för nära hästen men nu är han före hela tiden. Fast man törs ju inte ge sig ut på vägarna, sån pli har jag inte på honom. Men i skogen på stigar går det ju kanon.

Agges mamma har hittat en 3-dagars dressyrtävling i Strängnäs. Verkar vara ett jättetrevligt arrangemang med fin anläggning med övernattning för häst och ryttare, ryttarfest, ridsportaffär och inte så svåra klasser heller utan man kan vara med alla 3 dagarna. Men tusan vad dyrt det blir så vi får väl se...
Spana in anläggningen som ridklubben hyr in sina tävlingar på, inte illa.

Helmer Ridcenter

 

Brasa och fårfäll, ett måste om man är en whippet i fjällen.


Ljusnedal på midsommarafton, den sekunden som det inte regnade


Utsikt från stugan

Trevlig midsommar!

Nu åker jag till Funäs över midsommar. Vi får se vad hästarna har hittat på för hyss tills jag kommer hem.

Igår kväll åkte stoet på betäckning så nu får Lotti gå in på nätterna med dom andra. Släppte in henne till dom i hagen i morse och hon blev kanonbrunstig direkt. Hon trivs bättre med Latina och Mille än med det gamla stoet. Förr ville hon bara gå med henne och var lite mammig men nu har hon blivit stor tjej och vill att det ska hända något :).

Äntligen uppehåll

Idag regnade det inte och jag har heller inte frysit på hela dagen, känns som en evighet sedan som jag inte frös.
Latina har lugnat sig något. I stallet är hon lugn men lite spänd ute. Fast idag galopperade vi över åkrarna utan att hon blev omöjlig. Tränade raka galoppfattningar över fältet. Klara man det där så lär man väl klara det inne i ridhuset. Det var får och gäss överallt. Men hon blir ju så kopiöst svettig så fort hon är lite på hugget. Får se hur hon är på sista hoppträningen i morgon, med Agge. Skönt att slippa :)

Latina mumsar och äter hela dagarna utan att bli för tjock (pik till E) :)Dressyrträning

I onsdags skickade jag ett sms till Eva och frågade om jag kunde få komma och träna i helgen men jag fick aldrig något svar. Sen kom jag på att Elisabeth Lundholm skulle ju komma till henne och ha kurs torsdag-fredag så hon hade nog fullt upp och skulle säkert vilja ha det lite lugnt till helgen. Lördag morgon var det full husstädning hemma då sambon skulle ha herrmiddag på kvällen, sedan var det springträning med Sture på fm. Inga skador denna gång tack och lov. Tävling den 13 juli...

När jag sen skulle gå till stallet vid 12 så kollade jag på telefonen. Då hade jag fått svar av Eva på natten vilket inte jag hade hört...Kom gärna kl 13 på lördag: Shit!!! Det tar 45 min minst dit och jag var inte ens i stallet än. Jag ringde upp henne så vi bestämde kl 16 istället. Latina är brunstig nu, det märks på hennes hysteriska tendenser...Snacka om pms. Hon var heltossig på gången och jag fick knappt peta på henne. Hon for fram och tillbaka på gången, bajsa hundra gånger alldeles löst, pinka på gången, höll på att trampa sönder mina fina bandage för hon kunde inte stå still osv. Jag hade ingen lust alls att åka och tänkte att jag får aldrig in henne i tansporten när hon är så här. Men Lena var där och hjälpte mig ochLatina gick in som ett ljus. Hon var svettig på halsen och darrade i hela kroppen, stackars häst. När vi kom fram till Eva var hon helblöt och hade inte ätit en höstrå. Ändå så står hon helt still i transporten så det är bara stress.

Hon var lite tjafsig i början när jag red men sen lugnade hon sig. Hon blir alltid så lugn när Eva står och mässar. Vi tränade mycket rakriktning igen och det var superkul. Verkligen roligt att rida hos henne. Fin anläggning, lugnt och skönt och ingen stress, och så rider man ju själv så klart. Det var en mycket nöjd Latina efteråt och en ännu nöjdare matte. Eva tjatar på mig att jag måste ut och tävla. När jag säger att jag är så ovan att tävla att jag måste träna lite i dn lätta klasserna så säger hon: Ja men visst gör det, LA:4 är ju ett bra program...Jisses inga krav där heller :)

Lotti går i hagen och är smällfet. Har varit inne nån natt för att inte drunkna. Fy 17 vad det har regnat.

Sista hoppträningen avklarad!

Så var jag och hoppade sista gången innan sommaruppehållet. Jag tänkte att hon skulle vara lite lugn i sin hoppning nu när hon tävlat hela helgen +  förra helgen, bara vilat en dag och blivit riden ute en dag. Schoho du, det kunde man ju bara tokglömma. Så het har hon aldrig varit med mig. Redan när vi värmde upp ville hon inte gå på tygeln, stack lite när någon galopperade i närheten. Dessutom var det rätt halt underlag på utebanan efter allt regn så det kändes lite gåomkull-varning. Sen red vi fram på några bommar i trav först, eller...ja någon slags gångart var det, typ Latinas egen specialgångart. Trav in på 3 bommar, fatta galopp ut över 2 bommar. Gick väl nästan tillslut att få henne över dom första i trav. Sen skulle vi vända på det hela, galopp in över 2 bommar, bryta av och ut över 3 bommar i trav. Det är helt omöjligt när Latina är så där het. Hon krullar ihop sig och tar 2 galoppsprång mellan galoppbommarna och ett mellan travbommarna, fattar inte hur det går till. Försöker man bryta av mer ordentligt innan travbommarna så blir det stopp istället, för hon är ju ändå så känslig. Bara det att trava över bommarna tycker hon är skit, när man kan galoppera :)
Jag trodde faktiskt inte att jag skulle tordas hoppa henne när hon var så där men när vi väl började kravla oss över små minihinder så gick det bättre. Jag tog mig runt banan, 10 hinder, 12 språng. Alldeles för många för att komma ihåg dom men det gick på något vis. Jag hoppade iaf trippeln bra, dom andra blev lite hej och hå. Trippeln var lite större så det kanske är så egentligen att då måste jag rida på för att vi ska komma över och då blir det ju bättre. Nu får vi se hur det blir med hoppningen framöver.
Sen hade hon tokbråttom hem och när vi svängde in på vägen hem så blev det soppatorsk och tillslut stannade hon mitt på vägen. Vad nu då tänkte jag, sen kissade hon mitt på vägen. Stackarn, hon var jätte kissnödig, kissde direkt igen sen i boxen. Inte undra på att hon knep med bakdelen vid hoppningen :) Eftersom regnet bara öser ner hela tiden så blir det ju massor med vatten i gräset så det är inte undra på.

Lotti går ute på bete i regnet. Hon har fått små mjuka gallor på bak. Hon som alltid har varit iskall och helt ren. Kan det vara att hon går hela dagarna och äter gräs och är smällfet och oskodd bak? Hoppas inte hon gjort illa sig. Hon hade det inte medan jag fortfarand red henne så det ska väl inte kunna vara av överansträngning från hoppningen. Hennes sällskap ska åka ner till Eklunda på betäckning så får vi se om det blir föl i stallet nästa år.

Meeting i Falun

Så har vi varit iväg på vårt första meeting, 2-dagars i Falun. Vilken fin anläggning dom hade där, jisses. Men dagen började lite halvtaskigt. Vi kom iväg fint till 07.00 lördag morgon. Sen körde vi lite fel i Falun men det var lugnt. Så besiktade vi och då ville hon inte släppa igenom hästen på en gång utan vi skulle rida fram och återkomma. Aj aj!!! Men hon såg fin fin ut sedan och blev godkänd men det var ingen kul start på dagen, hade nog kunnat skjuta veterinären på fläcken om det inte ordnat sig...Men det är bra att dom är noggranna.

Sen visade det sig att vi fick dela boende i Falu RK:s lägerlokal, små rum med 2 våningssängar, pust. Dessutom visade det sig att boxbokningen hade strulat till sig så vi fick ingen box på anläggningen utan 7 minuters skrittpromenad bort. Va! när man bor på anläggningen och har bokat i god tid. Men efter lite mer tjat och annat så fick vi ett eget rum och box på anläggningen, tack och lov.

Första 1,10 m var en stilhoppning. Där gör väl inte Latina sig som bäst...det där med jämnt tempo är inte direkt henne grej, hon gillar mer att få ösa på medan Agge  kämpar för att hålla ihop det hela. Dom fick 30p och den som vann hade44. Men dom var felfria. Nästa klass var en 1,20 och det gick superbra, ett pet på Latinas akilleshäl, ut ur kombinationer, annars jättefint. Dom är i strålande form.

Lördagen var svinkall och bjöd på sol blandat med ösregn. Det var länge sedan jag frös så mycket, trots långkallingar, vinterjacka, mössa och vantar. Inget vidare alls med andra ord och vi somnade rätt utmattade på kvällen i vårt lilla lite skumma kryp in :)

I söndagens 1,10 m fick dom ett nedslag på ett räcke som ganska många rev. Över lag var det konstiga banor. Inga relaterade avstånd och bara massa skumma svängar. I 1,20 fick dom oxå ett nedslag på en oxer mot publiken, annars kanonfint. där klarade dom utsprånget ur kombinationen jättebra, som ni kan se på filmen.

Men vilken fin anläggning dom hade där i Falun, alldeles nybyggt stalldel, hur fin och välplanerad som helst. En jättestallgång med kanske 10 uppstallningsplatser med spolmöjlighet + massor med bra utrymmen. Stallen gick ut från huvudgången och det fanns kanske 6 stycke med 8 boxar i varje stall. Ljust och fint med värsta ventilationsanläggningen. Latina trivdes som fisken i vattnet. man fick borsta och pyssla med henne och hon stod bara och mös. Åt ordentligt och drack vatten. Brydde sig inte om dom andra hästarn och tog det med bara lugnt. Som jag sagt förr, en riktig tävlingshäst. Men oj vad trött hon var när jag hämtade henne inför andra dagens 1,20-klass. Då stod och och halvsov och ville inte komma fram till boxdörren. men det gick ju bra ändå, hon orkade bra. Det är bra med mycket go ibland.

Film från söndagens 1,20m med 4 ynka felFramridning i ösregnHoppning i ösregnSnyggt men suddigt

Sent kort med trevlig uppsyn på hästen, som vanligt...Stallgången i FalunEtt av stallenLatina blir iordninggjord i en av duschspiltornaTrivs som fisken i vattnetÖvernattningsstuga med bil och släp utanför, ett stenkast från boxen.

Städning av transporten inför helgen

Idag var jag tvungen att städa ur transporten innan vi ska åka till helgen. Latina måste ha ett ytligt blodkärl i ena näsborren för ibland när vi åkt transport och hon har hetsat upp sig lite så blöder hon lite näsblod. Sen frustar hon så det blir blodstänk i hela transporten, mysigt värre. Det har bara hänt 3 gånger hittills men första gången blev man ju lite orolig. Vi får hoppas att det inte är någon fara med det. Alla kan ju blöda näsblod ibland. Men transporten behövdes spolas ur...
Agge red henne på träningen idag och det gick superbra så nu är det bara att ladda inför helgen och hoppas att hon kan hålla upp dom när små hovarna :)

Avslutning på dressyren

I går måndag var sista gången på dressyrträningen, mycket tråkigt. Det gick bra som vanligt. Latina var inte särskilt trött efter en dags hopptävling på söndagen utan var i fin form. Det finns ju alltid mycket att jobba på men det händer saker nu tycker jag. Efter att jag var och red för islänningen så har jag börjat fatta galopp för innerskänkeln och inte dragit bak ytterskänkeln alls. För det är när jag drar tillbaka den som hon lägger in rumpan direkt och blir på dubbla spår. Det går riktigt bra och jag måste bara se till attt hon är väl förberedd, annars kan hon göra ökad trav istället, men det går bättre och bättre. Blir ju en väldig skillnad på hur diskret fattningen blir utifrån sett också. Hon går i mycket bättre form nu och är lättare i handen och samlar sig mer och framför allt lättare.

Lotti släppte jag på bete igår med den 18-åriga damen som är inhyrd hos oss. Dom går så lugnt och stillsamt tillsammans med hur mycket mat som helst...Lotti spricker väl innan sommaren är över. Men dom hade ingen lyckad utestart. Först var det massor men mygg på kvällen och sedan ösregnade det halva natten och halva dagen. Fast regnet är nog bättre än myggen. Men det är ju alldeles hemma så det är ju bara att ta in dom om vädret blir för uselt. Skönt att ha en mindre att mocka åt och två mindre att ta ut på morgonen.

Var och köpte mig en boxgardin idag får vi se om jag får någon nytta av den, nu när vi ska på meeting i helgen. Och det är väl bäst att göra som E sa och ta med något varmt täcke åt Latina för det verkar bli regn, typiskt när man ska iväg och ha trevligt.

RSS 2.0