Myggpanik!

Idag drog jag på Lotti sadeln och provade rida lite igen. Jag var lite tveksam för hon har visat lite humör när jag pressat henne lite när jag tömkört i ridhuset. Men vädret är tryckande och hon såg helt utmattade ut när hon stod på stallgången så jag testade. Jag gick lite först med stigbyglarna hängande men sen hoppade jag upp en bit bort. Det gick hur fint som helst. En stund skrittade vi, sen travade vi lite och fattade en lite galopp - hur lugnt som helst, inga problems alls. Sen plötsligt fick hon ett utbrott och for upp i luften och ner med huvudet mellan benen för att skrubba bort broms. Jag hoppade av henne för hon blev så orolig och sen fick vi springa hem. Det var alldeles tjockt med mygg under hennes mage och det var massa broms och flugor som surrade runt oss och Lotti började få panik. Vi sprang så gott det gick med en häst som sparkade bakut och slog med frambenen, tvärnitade och ruskade på sig osv... stackars liten. Det blir inget mer rida ut i skogen förän alla mygg försvunnit eller möjligen i regn. Tur att vi har ett ridhus i byn.

Till ridhuset hade jag varit på morgonen med Latina. Jag hade tur för dom skulle strax harva i ridhuset och på utebanan hade Erika hopplektion för 2 tjejer. Men jag hann rida i ridhuset medan traktorföraren fikade. Latina går bra nu, bättre och bättre. Hon är avslappnad och arbetsvillig och är med på noterna. Hon samlar sig bra i galoppen nu och är mjuk i sidorna så det går att göra det mesta. I går när jag red ut henne tränade vi galoppombyten. Jag red sluta i galopp fram och tillbaka över vägen och bytte galopp vid varje kant. Det var ett bra sätt för det blev som naturligt för henne att byta när jag rätade ut henne och ställde om henne åt det andra hållet. Kul att göra lite såna grejor. Man får väl bita i så man kan starta lite högre klasser...eller så inte :)

Lotti med tjockmagen


Sture i hundgården


Lotti rullar bort resterna av myggen, bakbenen ser ovanligt långa ut.


Äntligen får man äta igen...hon bara äter och äter. Står hon i boxen 5 min efter jag ridit så kastar hon sig över höt som ligger där och mumsar och äter.

Dressyrträning på G

Var upp till ridhuset med Latina idag. Hon var i väldigt fin form så man kanske ska åka bort oftare :-)
Efteråt åkte jag upp med Lotti och lösgalopperade tjockisen lite. Hon gick så snällt in i transporten, gullungen. I ridhuset satte jag upp ett litet hinder efter långsidan och det hoppade hon glatt. Hon visade sina travökningar oxå efter långsidan och jädrans vad hon kan trava, hittar vi den där traven med ryttare på så får jag äta upp mina dåliga vitsar om Lottis gångarter, galoppen är inte heller fy skam. Har glömt bort hur kul det är att hålla på med henne.

Sen ringde jag till Eva och frågade om jag fick komma och träna och då frågade hon om jag ville rida för Lena Lilja på söndag så då bestämmde vi det. Eventuellt ska jag rida för Eva på lördagen i Trödje. Erika har tantläger och Eva var inbjuden gästinstruktör. Men dom var ganska många och Erika hade massa planer om ditten och datten så vi får se om Eva orkar ha fler lektioner än dom på lägret.

Erika har betäckt 2 ston i år. Ett fullblodssto har hon betäckt med Nintender (!) och 4-åringen som fick en hovbensfraktur har hon betäckt med Fighting Alpha. Spännande!

Nästa vecka kommer Christine hem från Tyskland och planera att ha Trödje som sitt centrum, det kan ju bli spännande.

Tömkörde Lotti

Jag tömkörde Lotti idag. Hon har vilat i 1,5 månad men hade inte glömt något. Så fort jag börjar tömköra så bara rinner det saliv ur munnen på henne, har aldrig sett något liknande men hoppas att det är ett bra tecken. Jag tog fram två bommar och som vanligt är hon livrädd för dom först för att sen bara gå över dom. Efter ett tag blev hon lite pigg och är bara underlaget helt slätt utan stenar så kan hon trava riktigt fint, bara hon får lite tryck bakifrån. Det är mer drag under galoscherna på den damen än man kan tro vid första anblicken :-) Nästa gång hovslagaren kommer ska hon sko henne runt om så får vi se om det blir någon förändring. Mätte henne igen och hon är 161-162 fram (med skor) och 162 cm bak (utan skor) men hon ser ut som hon vuxit massor. Vi får väl se hur hon ser ut när späcklagret har försvunnit. Hon gillar verkligen att man håller på med henne, särskilt gillar hon att bli borstad. Tur är väl det när man knappt får nudda Latina med borsten.

Lotti och Laila (dräktig med Cartier)

Hemma igen.

Så är man hemma igen från en veckas semester.
Vi var först i stugan i Funäs. När vi kom upp på lördag kväll var det 20 grader varmt, sol och inga knott eller mygg, helskönt. På söndagen började det regna. KL och hennes M kom ner till oss på söndag kväll efter att ha "bestigit" Helags. På måndag fortsatte det att regna så vi tog bilen till Röros och gick runt där med paraply hela dagen. På tidagen var det något bättre så vi var upp på fjället så grabbarna fick fiska lite och vi käkade en våffla på den händiga fäboden. På seneftermidagen åkte dom hem. På onsdagen var vädret något bättre igen och J och jag hyrde en båt och fiskade lite på sjön, utan napp så klart. Men J hade ju fått 3 små små rödingar på fjället så han var nöjd ändå.
På torsdag morgon regnade det igen och vi packade in i husvagnen och drog vidare mot Åre camping. Trodde vi ja, när vi kom dit var det byggt stora lägenhetskomplex där campingen en gång hade varit så det var bara att fara vidare mot Duved, men där blev det bra. På fredag morgon tog vi kostigen över fjället mot Fäviken Game fair. Där var det massor av hunduppvisningar, lite hästuppvisningar och massor med ställen man kunda skjuta allt möjligt, pistolskytte, trapp, skidskytte, mera duvskytte i alla former osv, det dånade oavbrutet. J var mycket nöjd efter att ha skjutit med en 44 Magnum. De med jakthundar kunde prova sin hund på björn också, inget för Sture dock...Vi hade tur, inget regn på hela dagen, världsrekord. Lördag morgon packade vi ihop igen och drog hemåt i regnet. Verkligen inget Amerikaväder här precis.

En som blev glad när vi kom hem var katten. Hon är helknäpp, så himla skygg. Min svärmor skulle se till henne men såg aldrig röken av henne, tillslut var hon där 3 gånger om dagen för att försöka locka på henne och se att hon var OK men inte då. Vi han bara hem, kliva ur bilen så hördes ett kattvrål från ladan 100 m bort och katten kommer skuttande, överlycklig över att någon äntligen kommer hem.

Och precis som E säger, nu är man ridsugen och eftersom jag lovat bort Latina i morgon så får nog Lotti sig en omgång. Fast jag kanske får rida Latina själv oxå...hon har inte visat min svägerska sin bästa sida denna vecka. Första sms:et - "ridit en helgalen Latina." Andra sms:et - "ramlade av Latina idag". Suck, den hästen är nog inte helt lätt. Men hon hade uppfört sig med Agge, vad jag hört hittills iaf...

Fågelungarna hade växt på sig när vi åkte, när vi kom hem hade dom flugit sin kos. Hoppas inte katten tog dom...


Det var kallt i fjällen så Sture krävde brasa dagligen, den bortskämda hunden.


J öser båten efter evigt regn. Observera att han övergått till det lilla öskaret efter att ha använt dom röda sopkorgarna som ligger på bryggan först...


Sture väntar på att husse ska bli klar med båten. Han brukar inte gilla att åka båt men när vi rodde så somna han bara på filten så det är tydligen motorn på båten hemma han inte gillar.


Tjusig utsikt över metspöt...


Ren såg vi massor av när vi åkte föbodvägen till Åre


Men den här synen kan inte vara lika vanlig. En skock herrefordkor kom skenande efter vägen så vi snabbt fick kasta bil och husvagn åt sidan. Mitt i flocken en gigantiskt tjur, törs inte tänka på vad han hade kunnat göra med husvagnsväggen...


Sture myser i sängen i husvagnen


Lite hästar fick jag se. Karolinerna har tydligen gjort djupa avtryck i Åretrakten efter krig med Norge.

Fluginvasion

Vädret är tryckande med värme och åska och störtregn om vart annat. Det gör att det knappt går att rida ute för det är så grymt mycket flugor, äckliga sega som kryper in över allt och som svärmar i massor runt hästen och en själv när man rider. Men inget ont som inte har något gott med sig, jag får ändan ur vagnen och kommer iväg och rider i ridhuset. Där är det lugnt och skönt och inga flugor eller broms. Latina går rätt bra i dressyren nu, hon jobbar på bra och är rätt avspänd. Vi jobbar på som vanligt med rakrtiktning mest i galopp och jag tycker att det börjar bli bättre. Mycket förvänd galopp vilket gör henne starkare och rakare. Vi får väl försöka åka iväg till Eva igen men nu är det snart lite semester som gäller. Först Funäs sedan husvagnen till Fäviken game fair. Sen får man väl hem och jobba lite på huset...jättekul...

Fäviken

Sture gör som jag - första plats utanför placering

Sture och jag var och tävlade igår i Söderhamn på gamla flygplatsen där. Kl 07.00 var vi på plats och checkade in med vaccinationskontroll och lämna in licensboken sen var det bara att vänta på lottningen, dvs vilken hund man ska springa mot och i vilket lopp. Det blev efter strykningar 63 whippar anmälda så det blev 32 lopp. Sture fick springa mot en tik som har en pappa som Stures uppfödare äger, så det var lite kul att se. Den tiken sprang bort sig i höggräset men Sture gick som tusan och var klockren. Han fick 80 poäng vilket är det högsta han har fått och han låg bland dom 10 bästa inför andra loppet. Då får dom springa mot en hund som fick lika många poäng, vilket innebar att han fick springa mot en hund som har samma uppfödare som Sture, fast kullen efter. En stor kille som redan har 2 cert fast han bara är 2 år. Jag tänkte att nu får "gamla" Sture ta i för att hinna med den stora unga hunden, men inte då, Sture sprang ifrån honom och även den hunden kom av sig lite i höggräset men kom snabbt igen. Sture gjorde ett kanonlopp till och jag tänkte att nu har vi chansen på ett cert. Men icke då, första placering utanför certen, suck. Andra gången det sker också, tänk om man hade haft turen på sin sida, då hade han haft 2 cert på väg mot championat men nu har vi inget...
Han var helt slut efter dagens bravader och jag med. Vi stupade i säng kl 21.30.

Hästhoppningstävlingen kanske någon funderar över. Det gick inget vidare...Latina var kanonfin på framhoppningen men stannade på ett läskigt hinder på banan och blev spänd och lite oreglerbar efteråt så Agge la en volt och blev därmed utesluten.


ÖSREGN!!!

Herregud vad det regnar och blåser! Det går knappt att vara ute. Hästarna har sina tjockaste vintertäcken och står och trycker ute i hagarna. Innte så att dom går och ställer sig under träden utan står mitt på åkern. Men dom vet väl bäst själva...kanske.
Igår kom hovslagaren och fixade till hovarna efter fadäsen i hagen efter dressyrtävlingen så nu är vi fit for fight för helgens tävling, 1,20 i Hofors. Agge och jag var och hoppade lite i ridhuset igår och det gick väl skapligt. Eller dom hoppade och jag stod tryggt på backen och byggde hinder. Hoppas verkligen att vädret blir bättre tills dess. Inget amerikaväder här heller, suck. Och på måndag börjar semestern...

Förresten så har det kläckts fågelungar i boet på altanen, grå fluggsnappare. Katten ligger nu och väntar på att dom små liven ska börja flygträna...

Ingen placering idag.

Så drog vi och tävlade idag då, dressyr i Bollnäs, LB:3 Jag hade startnummer 4 så det var lugnt där på morgonen. Det var kanonväder fast dom lovat sämre så det var skönt. Latina skötte sig exemplariskt, som alltid på tävling. Vi red fram ute i god tid och sen var det bara in i ridhuset. Det blev lite dubbla spår som vanligt, jag fick travinslag i skritten. Hon tänkte nästan stanna i skritten och då gick jag på lite med skänkeln och då blev det trav så klart. Vi fick även ett galoppinslag i ena travökningen, så synd då hon gör dom så bra. Man försöker bara sitta still och låter henne öka själv men man måste väl försöka balansera av henne någonstans på vägen, men man är ju rädd att hon blir störd av en halvhalt också och börjar galoppera för det. Träna träna...60,6 % blev det, det är väl OK eller? Fast nästa gång blir det mycket mer :)
Det roligast var att vi fick en 8 för mellangalopp snett igenom. Jag fick en för den andra travökningen också men för galoppen kunde jag väl aldrig tro att jag skulle få så bra. Då om någonsin blir hon ju på dubbla spår och byter gärna galopp, men det var verkligen en förbättring. Det var 6 placeringar och när sista ryttare skulle rida hade jag åkt ner från
1:a till 6:e och sista placeringen. Men så blev jag slagen av den sista ryttaren...suck, suttit där hela dagen för att sen få åka hem utan rosett. Men det är dressyr det.
En tjej var med och fick 39%, jag tror programmet tog säker en kvart med ultrarapidtempo, flera stopp och felridningar. Bollnäs hade KM samtidigt så det kanske var många som var med på lite skoj för första gången, fast det där kan inte ha varit skoj, stackars människa och häst. Vad har en annan att klaga på.

När vi kommer hem blir Latina hysterisk som vanligt och skriker och vrålar, slänger sig runt på gången och ska ut till dom andra hästarna. Problemet var bara att hennes hästkompis inte var i hagen vilket resulterade i tokgalopper runt i hagen och vips så flög en framsko av, suck. Hennes fötter är i ett bedrövligt skick, riktig urusla faktiskt.  Agge fick fast skon lite halvt så får vi se hur det blir i veckan.
RSS 2.0