En bra hästdag!

I morse tog jag och åkte upp med Lotti till ridhuset. Jag har ju inte varit dit sen före jul men jag tänkte att det var läge nu när hon förhoppningsvis hade lattjat av sig igår på löshoppningen. Men vad hon är duktig den lilla tjejen. Hon gör allt man ber henne om hur snällt som helst. Skritt trav och galopp på fyrkantsspåret går hur fin som helst. Hon är så lätt i galoppen. Tänk Vallejo, han hade jättesvårt för att galoppera med ryttare när han var 3 år, och för Lotti är allt lätt som en plätt. Hon är hur kul som helst att jobba med.

Sen var det hem och laga mat innan nästa pass. Latina och jag hade träning för Sigrid B. Idag fick vi lära oss en övning att jobba med för att komma till rätta med dubbla spår och att springa ifrån problemet. Det vi fick lära oss var rollkur, typ. Den funkade otroligt bra även om jag blev lite orolig till början. Men jag tror Latina gillade det. Nu har vi något att jobba på...Fick mycket beröm idag, både jag och hästen. Hon trodde att Latina skulle ha lätt för passage...men det lär väl dröja :)

Kul dag idag!

Det här är en bra sida med videos på hingstar. Bla annat Argentinus.
Hingstar

Löshoppning

Ikväll var jag och Lotti iväg på löshoppning för Leif.  Hon blir ju spänd först när vi går och värmer upp men hon lugnade sig idag iaf och kunde hoppa rätt OK. Inte riktigt lika bra som hon brukar men helt OK. Hon hoppade en paralleloxer på 1,20. Först fick hon en dålig taxering på hjälphindret men ett bra språng över hindret, sen taxerade hon bra på hjälphindret men tappade då fokus på riktiga hindret och rev det...med bak! Men då sänkte vi 3 hål och jisses vilket hopp hon gjorde, fina bakben igen :) Hon blev rejält svettig för det var full fart från början till slut så imorgon ska jag passa på att rida henne, då kanske hon inte behöver bocka.

Lägger ut den där fina filmen på Lotti från Alex löshoppning.

Lotti löshoppar

Klart Urax är en whippet, Sture är ju hans morbror.

Busväder..igen

Har lite krämpor från igår... Men faktiskt inte så ont i ansiktet som jag trodde, är inte särskilt blå heller, utan mest ont i lillfingret som jag måste ha stukat till. Lindrigt må jag säga. Tänkte ta Lotti på en tur idag men jisses vilket busväder det blev på kvällen. Snöstorm och blåst och någon plusgrad, riktigt skitväder. Jag såg inte ens till hästarna och jag vägrade pulsa ner i blåsten över åkern in i skogen där dom står och myser. Lena tar in hästarna senare så hon ser väl om dom lever.

På vägen hem på promenad med Sture ringde dom från banken. Dags för att ha "Pensionskollen", oopps, man börjar bli till åren. Fast har jag bra koll på pensionen kan jag sluta jobba vid 55 och rida hela dagarna så det är nog bäst att snällt gå till banken :)

Inger frågade igen om jag inte ville köpa deras valp...söt som socker!Urax 5 veckor

Rida med integralhjälm?

Idag var det hoppträning igen. Har inte hoppat sen jag ramlade av. och vad hände idag då? Jo, jag ramlade av igen. Fortfarande taskig ridning på oxer ur högersväng. Landade på knä tror jag och slog i kindbenet i bommen. Tusan vad arg jag blev. På ett litet kick var jag till häst igen och fick rida på det en gång till. Vi red tre hinder i ett S. Den här gången tog jag spöt till hjälp på hästens bog, antagligen mer för att peppa mig själv än att få hästen att hoppa. Sambon tyckte att det kanske var bäst att jag lånade hans crosshjälm när jag skulle hoppa nästa gång, med skydd för ansiktet. Sen hoppade vi lite studs och det går ju bra. Men 17 vad jag har ont i ansiktet!! Blåtira i morrn då, stackars karln...

Men så här var det ju för Agge med. Först hoppade dom kanonbra, sen flög hon av 3-4 gånger och nu går det som tåget. Kanske Latina lär oss hoppa den hårda vägen :). Tack och lov är den 2 veckor till nästa hoppträning...

Full fart i snön!

Skrittade ut på Latina idag. Hon verkade nöjd och glad efter tävlingen och var avslappnad och skrittade på bra, som vanligt går ju inget långsamt med Latina, bara mer eller mindre fort :)

Sen tog jag Lotti på en tur. Det kanske är dumt att rida ut själv i mörkret med pannlampa på en knappt inriden 3-åring men vad gör man annars, det blir ju aldrig av om man ska vänta på sällskap. Hon var betydligt mer avslappnad idag över att jag red henne men pigg som 17 var hon. Vi travade på nästan hela vägen ner till sjön och hon tyckte det var toppen. På hemvägen vill hon ju gärna lägga på en rem och blir lite spänd och brallar lite, men rätt ofarligt. Så vi galopperade lite i snön hemåt. Det är ju tur att vägen är avskärmad med snövallar så man inte kan komma ur färdriktningen, lätt hänt annars i mörkret med en vinglig undom under sig. Det blir nog drag under galoscherna på den damen också. Tänk vad man ska få rida om några år, jisses amalia.

Latina och Agge debuterar 1,20 m med bravur!

I morse vaknade man och det var ca -1 grad och snön (eller lappmögel, som skidförsäljaren kallade det) vräkte ner. Var upp och tog ut hästarna, mockade en box och skyndade mig hem för att hinna se lite skidskytte. Men nej då, Agge ringde så det var bara att paltra sig tillbaka till stalllet för det hade gått fort på hopptävlingen så det var dags att åka. Vi kom dit precis när dom öppnade 1,10 m-banan så Agge hann gå den. Många kom försent och fick lära sig banan från läktaren.

Sen var det bara att vänta, vi hade startnummer 88...Framridningen gick bra och inne på banan hoppade Latina kanonfint och fick bara ett litet skitpet på en oxer. Sen var det bara att lasta igen och ladda om för 1,20m. Det är nästan omöjligt att gå med Latina på tävlingar för hon kan inte vara still en sekund. Helst vill hon bara in i transporten igen så fort som möjligt. Man får springa in om man går före henne för annars kliver hon en på hälarna. Men sen står hon så lugnt och nöjd i transporten.

Efter att Agge gått 1,20m-banan fick vi snabba oss som tusan att lasta ur och skynda oss in på framhoppningsbanan. Där blev det något missförstånd så dom hann knappt hoppa fram någonting men det gick bra ändå. Latina var lika fin i 1,20 och Agge red jättebra. Ett litet pet här också, oxer ut ur en kombination. Men jag har aldrig sett Latina hoppa så här bra. Hon brukar ju klonka i rätt många hinder som med tur ligger kvar, men idag var det inte många hon var i. KUL!! Hon såg dessutom rätt lugn och avslappnad ut vilket säkert underlättar för koncentrationen, för båda.

På länken hoppas jag ni kommer till en ganska dålig film, men håll till godo med lite trevlig underhållning :)
http://www.youtube.com/watch?v=Ihr8s7aDor8Svinkallt...igen

I morse var det -20 grader kallt, alldeles för kallt för att rida. Jag gillar inte att rida på eftermiddagarna, då vill jag kura i soffan och titta på TV eller läsa en bok, eller Ridsport. Men det var bara att avvakta. Vi åkte och köpte längdskidor på morgonen istället, till min sambo.
Men kylan slogs sig rätt snart och solen kom fram på dagen så jag red Latina på en längre tur ute och sedan sadlade jag om och tog Lotti på en tur. Det är ju 2 månader sedan jag red men det gick rätt bra. Hon vill fram fortare än vad hon kan skritta, så hon vill gärna takta lite. När hon inte får det blir hon frustrerad och blir ståendes still istället. Men det löste sig, efter några ofarliga bocksprång funkade det rätt bra.
Det största problemet är att hon inte vill stå still vid pallen när jag ska hoppa upp. Men vi får nöta på med att träna det tills det fungerar. Måste komma ihåg att ta med något godis åt henne som hon kan få när hon stått still när jag kommit upp. Hon känns som en liten pyggme att sitta på när man ridit Latina innan. Men orken är det inget fel på. Både Vallejo och Valencia tyckte att en ridtur ner till sjön var urjobbigt när dom var 3 år men Lotti är rätt pigg fortfarande när vi kommer hem. Hon har ju också betydligt mer framåtbjudning än vad båda dom hade. Hon är himla rolig att rida faktiskt :)Vallejo nere vid sjön sommaren 2001


Promenad

Igår red jag ut på Latina. Hon kändes loj och stel när vi red ut från gårdsplanen så jag tänkte att hon var trött efter hoppträningen i onsdags. Men efter att ha mött 2 islandshästar och en bamsestor hund i mörkret så var det full fart. Men hon är väldigt rolig att rida ut på nu. Går jättebra att göra alla övningar som man kör i ridhuset annars. På raksträckan över åkrarna var det full fart på galoppombytena, fast det var nog mest Latina som ville ha det så :)

Idag gick jag på promenad med Lotti och Sture ner till sjön. I början är hon pigg och kan inte gå ordentligt, snubblar och går och tittar på allt möjligt. Men när vi är halvvägs hem så börjar hon bli lite trött så då stakar hon på rätt bra. Det är inte många kilometer men det tar bra på en liten tjej. Sture var duktig och sprang före på behörigt avstånd. Han försökte springa och gömma sig i stallet först när han insåg att jag skulle ha en häst med mig på promenad, men när han väl lät sig övertalas så gick det ju jättebra. Han gillar ju inte Lotti sen hon råkade sparka honom, inte så konstigt kanske.

Stures uppfödare har en superfin liten whippetvalp till salu...Urax heter han.Sture och Smulan pustar ut.

Hoppträning

Idag hoppade Agge lektion med Latina. Dom hoppade bana och testade lite högre för att känna på inför tävlingen på söndag. Latina var på hugget så det gick bra för dom. Som vanligt så river dom när det ska hoppas ur sväng på en pararelloxer. Det verkar vara Latinas akilleshäl. Men det verkar inte spela någon roll för hästen om det är 0,90 m eller 1,20 m. Hon hoppar lika och är i och klonkar på hindrena lite då och då oavsett höjd. Som Anita sa: "Hon är rädd om sig och har kapacitet, det är bara det att hon är lite klumpig och tänker inte på vad hon gör". Det stämmer nog rätt bra. Men det var nog mest jag som var nervös idag, det är högt alltså. Men det känns bättre nu efteråt så nu behöver jag inte oroa mig för tävlingen, det kommer gå fint. Ingen kommer ramla av :)Latina och Agge sommmaren 2008.


På tur med båda hästarna

Idag var det full rulle på Latina igen. Jag skrittade ner till sjön på Latina och hade Lotti på släp. Lotti har inte en chans att hänga med i Latinas skrittempo utan får trava ikapp hela tiden. Men det gick rätt bra, Lotti tyckte det var toppen att få komma ut lite. Sen släppte jag av Lotti i hagen och red en sväng till på Latina. Men se de tyckte hon var botten. Så hon laddade på och blev het och tittig och ville bara hem igen.

I morgon ska Agge ha henne på hoppträning, generalrepetition inför hopptävlingarna på söndag. Det var enormt många anmälda så dom skulle börja redan klockan 07. Tur att  vi (Agge och Latina dvs) har börjat hoppa högre klasser så vi inte behöver åka mitt i natten :)

Annars håller vädret i sig. -6 grader och snön ligger kvar, det är kanon.

Kålbullar

Var upp tidigt och tog ut hästarna. Sen gick jag hem och kollade när vi tog VM-guld i skidskytte. Tillbaka till stallet och red Latina. Jag red ut och tycket att hon var lite piggare idag. Har börjat ge henne lite mer mat oxå. Vi jobbar vidare med dubbla spår i höger galopp, suck...Hade tänkt rida Lotti eller ta henne på släp efter Latina sen men det var full fart hemma med alla scoutrar så vi skippade det. När alla andra hade kommit iväg tömkörde jag lite på gårdsplanen. Lite halkigt men det gick att skritta och trava lite grann. Hon är betydligt piggare nu än när jag red in henne i höstas så hon protesterar lite ibland men rättar sig direkt och jobbar på. Fast vi mest bara skrittar så rinner det saliv ur munnen på henne och hon verkar ganska nöjd att få vara en stor tjej som får arbeta lite.

Alla hjärtans dag

Idag är det alla hjärtans dag och jag fick en superfin blomma av min sambo. Sen tog han scoutern och var borta resten av dagen. Men då kunde jag hålla på med hästarna i lugn och ro. Agge red Latina och sen hjälpte hon mig så vi lastade Lotti och åkte till ridhuset. Jag tänkte att det är väl ingen som vill rida i ridhuset denna underbara dag med -2 grader och strålande sol. Men jo då, 2 hästar i ridhuset så jag kunde inte lösgaloppera henne inspänd som jag tänkt utan fick tömköra lite. Lotti var pigg och lite tittig så hon for iväg några gånger men sen gick det rätt bra. Hon har en bra takt och med lite styrka så kan hon nog röra sig rätt OK.
Var iväg och skottade lite spån hos en bybo. Får ta spån gratis men jag får skotta ur ett litet hål i väggen och fylla i säckar så det är lite bökigt. Halmen är snart slut så det gäller att börja skotta i tid så man samlar på sig lite vart efter ,så det inte blir så drygt när jag ska fylla upp bägge boxarna sen. Det är  ju väldigt svårt att få tag på kutterspån i mellansverige så det är super att jag får ta där.

Har kollat lite på bruksprovet på internet men inte sett någon WOW än.


Nyklippt Latina

Hästarna fick vila idag men jag tog och klippte Latina igen. Förut har hon bara varit klippt på halsen och bogen men nu klippte jag halsen, magen och lite ner på baken. Hon blir ju så himla svettig när vi tränar. Men då blev jag tvungen att köpa ett nytt täcke åt henne. Alla mina är snäppet för små åt den där stora hästen men det har ju gått. Nu har jag köpt ett varmt gosigt med hals som sitter fast. Riktigt bra verkar det. Nu behöver inte rumpan blir bar när hon böjer ner huvudet :). Lotti får vara inne och titta och lyssna på klippmaskinen när jag klipper Latina så hon ska lära sig. Vi får väl se om det fungerar när jag ska klippa henne om några år.

600:- (1200:-)

Så här ser täcket ut som jag köpte. Hästen ingick inte.

Fick en fråga om vi ville att hopptränaren Anita skulle komma en dag varannan vecka eller två dagar var fjärde vecka. Undrar vad som är bäst? Jag har ju bara varit med en gång och då bara en dag med markarbete. Känner mig inte redo att vara med på hoppträning för henne än.


Fortfarande kallt

Det är fortfarande så himla kallt ute, men då ligger snön kvar iaf och det är bra för då är det bra ridunderlag. Är lite mör i kroppen idag efter gårdagens bravader men det kunde varit värre. Latina var inte heller så på gång idag. Jag longerade henne lite på gårdplanen och hon var ganska loj. Hon får nog vila lite i morgon. Hon har börjat fälla redan. Nu när det är snö och kallt! Men det är ju ljuset dom går efter och det märks verkligen att dagarna blir längre och längre. Lotti lufsar omkring i sin egen värld som vanligt. Inte mycket den tjejen bryr sig om.
Sture gillar verkligen inte kylan men hade gått en rejäl promenad på dagen idag med svärmor och lekt lite med springelspanieln Disa.


Agge och Latina i ett vilt ärevarv

Ännu en debut...

Så har man fått ännu fler nya upplevelser på hästryggen, allt för att utvecklas till en bättre ryttare. Efter att knappt ha hämtat sig från tävlingsäventyret i helgen så var det dags för hoppträning idag. Latina var på sitt allra mest avslappnade och lösgjorda sätt, vilket också betyder att den raket man är van att sitta på inte hostar igång riktigt och man  måste helt plötsligt hjälpa till med farthållningen. Det hela började med att jag hoppade det högsta jag någonsin hoppat, ca 1,10m. Efter att ha haft för dålig galopp genom hela träningen så slutade det med att vi hade kommit fel för många gånger på hindrena och Latina stannar på en oxer ur sväng...och jag dimper i backen. Trasslade in mig någonstans mellan alla bommar medan Latina snällt stod kvar och hon tänkte nog att bättre än så där får du nog fan rida om jag ska hoppa. Allt gick bra iaf, man har ju som tur vad säkerhetsvästen på. Lite ont i rumpan men jag antar att det är värre i morgon.Men nästa gång blir det minihinder om jag ska hoppa.

Som tur var kommer Sigrid snart igen så vi får träna krumelurridning, det är grejer det.

Varför är inte jag på Flyinge och tittar på bruksprovet???

Lotti är på g.

Agge smsa imorse och ville rida Latina idag. Dom var till ridhuset och Latina hade varit på sitt bästa jobbahumör. När dom kom tillbaka så lyckades hästen fastna med grimskaftet som hon satt fast i, i ena boxdörren så den flög av och for med ett dån ner på betonggolvet framför en lätt hysterisk Latina. Men allt gick bra, inga skador på varken häst eller boxdörr.

Men jag tog och la på sadeln på Lotti istället och Agge ledde oss runt lite på gårsplanen. Det är ju nästan två månader sedan jag satt på henne sist. Pigg som 17 är hon men är inte ett dugg brydd över att jag sitter på henne. Får nog ta med henne till ridhuset så hon får springa av sig lite. Som Alex sa: "Ska du vara med på 3-årstestet med henne måste du nog träna henne att galoppera". Hon blir så spänd när hon galopperar med huvud och svans rätt upp och spikraka framben, hon ser inte klok ut. Inga bra poäng på galoppen då inte. Får prova lösgaloppera med inspänningstygel få se om hon kan röra sig lite över ryggen, tokfian.

Lotti sommaren 2007

Isvatten

Var upp tidigt på morgonen och tog ut hästarna och mockade innan jag drog till jobbet. Det var 13 grader kallt så det var till att köra ut hetvatten åt hästarna för att tina upp isen i tunnan och så kanske dom hinner dricka lite innan det fryser igen. Det är verkligen drygt med vattnet till hästarna på vintern. Finns det inget vatten eller det är bottenfruset så börjar Lotti direkt att släpa runt på tunnan i hagen och stampa på den. Hittills i vinter har två tunnor gått sönder...men hästen har åtminstone inte gjort illa sig när hon har bökat runt med tunnan, man får vara glad för det lilla.

Fick massa fina kort av en arbetskamrat som hon hade knäppt på hopptävling i sommras. Stackar Sture, han får alltid hänga med, mer eller mindre frivilligt. I bilen får han trängas med sadel och massa annat bråte till hästarna.

Massor med snö!!

Idag har det kommit massor med snö. Tur att det inte var igår när man var ute och åkte med hästen, det var halt nog som det var igår. Idag var båda hästarna utlånade så jag hade en vilodag framför TV:n. Krävs lite vila för att återhämta sig efter ett så stort äventyr som det igår :). På kvällen tog jag in alla kusar och sen fick jag hjälp att köra ut en rundbal med hö till mina, så nu blir Lotti nöjd i morgon. Hon är världen matvrak och nu när hon bara går och slår dank så har magen blivit väl rund. Längtar till att få börja rida henne igen.

Första tävlingen

Så har man varit och tävlat för första gången. Efter minutiösa förberedelser har man lyckats skaffa sig grönt kort, licens, vita ridbyxor, vit skjorta och kavaj. Allt på en månads tid, pust. Men lite god hjälp av K så lyckades jag få en kavaj som hade tillräckligt långa ärmar tillslut också.

I fullt snöoväder drog man iväg till Ocklahåma för att genomföra sin debut, värsta stället som tänkas kan att starta dressyr i. De flesta hästar skyggar för domaren och läktaren och vill helst inte vara inne på banan alls. Det var väl en av de saker som jag oroade mig mest för inför starten, att hästen inte skulle gå runt hela banan utan slänga sig iväg så fort vi närmade sig domaren. Sen ska man ju komma ihåg programmet också, herregud...det är inte bara det inte.

Hur gick det då? Inte så tokigt, jag tror att jag andades åtminstone ett par gånger under ritten. En svag tendens till tunnelseende infann sig vid inridningen men gav med sig så småning om :). Vi knep den sista placeringen och fick med oss en grön rosett och plakett hem. KUL!! Kanske kan vi prova igen någon gång.

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0