Träningen gick bra, pust!

Latina och jag var med på träningen idag för Eva. Jag var lite nervös att hon skulle vara halt efter gårdagens tokgalopper i hagen så jag försökte longera henne lite innan jag red iväg för att se om jag skulle ta Lotti istället men det såg väl rätt OK ut. Svårt att se när det inte är tydligt. Latina kan se lite halvkonstig ut när man longerar innan hon kommer igång. Hon har ju så brett mellan frambenen så det är en lång väg runt för ytter framben :) Men Lena och jag red iväg. När hon började trava i ridhuset kändes Mille konstig och Eva höll med så hon fick rida hem igen. Jag vågade knappt andas och i början kändes det lite stelt men hon har ju knappt gjort något på 2 veckor. Men på slutet kändes hon fin så det var skönt, peppar peppar. Eva såg inget konstigt. Det är väl bra att rida i ridhuset som har mjukt underlag när hon är ömfotad.

Ska se om vi kan få några bilder på Lotti morgon när Alex rider, eller en filmsnutt.

Idag har vi premiäreldat i vår nya kamin. Inte för att det är så kallt ute precis men det kan man ju inte vänta på, det regnade ju iaf lite.

Agge var hundvakt en dag i somras och jag fick några bilder. Den hunden vet att göra det skönt för sig. Inget golv där heller. Soffa, kudde och filt ska det vara, Mys mys.

Vissa extra fördelar har det när man rider ibland. När jag skrittade hem från ridhuset idag såg jag kantareller alldeles efter vägen, 500 m hemifrån. Cyklade tillbaka och plockade dom och fick en härlig kantarellmacka, välförtjänt efter dagens lektion.


Full rulle på galoppörerna

Ibland ser man verkligen att Latina är hälften fullblod. Idag plockade jag ner det sista mellanstängslet så hagen blev ännu större och nu fick hon gå direkt bredvid Lotti som ju är hennes favorit. Latina och Lotti galopperade som galningar bredvid varandra på varsin sida om stängslet. Alla brukar kommentera att Lotti är så snabb men det är väl för att man ofta ser henne springa, och hon är rätt snabb. Men jisses, hon har inte en chans mot Latina när hon visar vad hon går för. Hon har samma stil som Sture när hon springer det fortaste hon kan, blir rak i överlinjen när hon sänker halsen och bakbenen landar väl 5 m före frambenen. Det är helt enormt.Sen slår hon på en tvärnit och gör en piruett i full balans när hon kommer till stängslet för att sedan ladda på åt det andra hållet. Lotti var sjöblöt i svett så det rann i ansiktet medan Latina bara var lite varm efter en en lätt ansträngning.

Själv stod jag bredvid och beskådade eländet genom att förbrilt spana efter skorna som skulle flyga vilken sekund som helst, men peppar peppar, hovslagaren måste använt lim sist för dom satt kvar, helt otroligt. Men det är nog bäst att jag sätter igång och rider henne ordentligt nu innan hon tar kål på dom andra hästarna med sin framfart. Hon kändes helt OK idag när jag red (vilket dock var före tokracet) så jag tänkte rida dressyrlektion i morgon.

På tisdag kväll ska Lotti få åka bort till Alex och hon ska rida henne lite i deras ridhus, så nu ska vi igång med lite mer träning där oxå :)

Cykelfesten var supertrevlig men kvällströtta jag blir lite slut av att komma hem kl 03 efter fördrinkar, champagne, vitt och rött vin och avec för att sedan rida två hästar dagen efter... Men att rida Lotti är som bomull för en trött själ :)

Skrittur med damerna

Idag tog min svägerska och jag en varsin häst och skrittade ut på. Jag skulle rida upp i byn lite för att se vad Lotti tycker om alla hus, hästar och bilar mm. Latina skulle vara med som stöttepelare. Nja, blev väl inte riktigt så men dom kompletterar varandra ganska bra :). Lotti går ju fram över allt och hinner inte riktigt reagera när Latina blir skraj för något utan har ju då redan i täten gått förbi det otäcka. Men när vi skrittade efter stora vägen var det skönt att gömma sig bakom Latina när det kom en långtradare och senare när vi blev omkörda av en traktor.

Lotti tycker ju det är så himla kul att komma ut. Öronen är spetsade och hon skrittar på fort som attan och tittar sig runt hela tiden för att spana in allt. Kommer som vanligt galopperande i hagen när jag ska hämta henne, söt som den godbit hon är. Tyckte att hon möjligen blivit något smalare redan, fast schabraket korvar sig fortfarande för hon är så bred över ryggen...men kanske det går att ta en kort snart fast jag måste fixa till travarmanen först..och i helgen är det cykelfest.

Installning

Idag fick jag inte rida på Lotti. Hon har ju kämpat på friskt i flera dagar nu och jag måste ju komma ihåg att hon bara är 3 år. Jag longerade Latina (försiktigt och städade gårdsplanen på sten först) och det såg mycket bättre ut. Jag ska skritta ut henne några dagar så får vi se sen. Med lite tur kan jag rida lektion på måndag så får Lottis mage krympa lite mer (mycket mer) och hon får komma igång lite bättre.

Men ikväll tog vi in Lotti och hennes dräktiga polare. Det känns skönt att få henne bantad lite samtidigt som det blir mer jobb i stallet fast det fortfarande är bra väder ute. Lotti är en utehäst så vi får väl se om hon gräver sig ut under natten :)

KL och jag var och fyndade på utförsäljning idag på Slottsateljén på söder. Jag köpte en väska och en brödburk som passar utmärkt i mitt fina kök. Måste röja och sätta upp de sista gardinerna i köket tills cykelfesten i helgen. Då kommer det hem folk som jag inte känner och då kan man inte vara en sån där slarvig hemmamänniska som bara har ordning i stallet...Det behövs lite tryck för att man ska få ändan ur...KL fyndade 2 postlådor, en stor och en liten plus lite annat kul. Kanske ska gå dit i morgon igen... Eller så spar jag pengarna och tar lite fler ridlektioner istället :-)


Missade träningar!

Nu drar det igång överallt och här står man med en halt häst. Missade ju dressyrträningen i ridhuset för Eva idag och sen ringde hon och frågade om jag ville vara med för Öhrn igen fre-sön, han islänningen jag red för förut en gång. Men det går ju inte som Latina ser ut nu, suck. Hon frågade om jag inte ville vara med med Lotti istället. Haha haha!! Nog för att vi är på gång men hon orkar knappast med några mer avancerade träningspass. Inte säker hon får plats i transporten heller med den magen. Ska vara om jag tar ur mellanväggen då :)

Men jag red ut på henne idag och hon är pigg som tusan. Man får passa sig, hon är superkänslig på alla håll. Lätt skänkel, annars blir det galopp direkt. Lätt i handen men ändå stadigt på tygeln. Vi red förbi dom nya grannarna som håller på att bygga sitt hus. Hon tittade lite på allt bråte och karln som satt på taket och spikade men sen gick hon bara förbi. Hon är stencool alltså. När jag släppte ut henne i hagen sen så sprang hon och brallade som en toka, tack för att det inte händer när jag sitter på. När jag skulle hämta henne när jag skulle rida så stod hon långt bort i hagen, allra längst bort. Jag ropade och hon tittade upp för att sedan makligt börja gå mot mig för att sedan komma i full galopp, lycklig över att det händer något. Nu har jag väl fått två arbetsmyror på halsen. Tur att man får ny chef snart, eller hur E?

Den enes död den andres bröd

Latina är inte helt OK än. Hon såg så mycket bättre ut dag för dag så jag red ut lite i lördags. Hon stod emot lite hemma men sen skrittade hon på ordentligt och vi travade lite och det kändes ok. Men sen gick jag in på ridbanan för att känna på henne på böjt spår och då blev hon halt direkt så det var bara att skritta hem. Idag fick hon gå i hagen så får jag titta igen på henne imorgon. Det är så typiskt nu när dressyrträningen drar igång i morgon.

Men inget ont som inte har något gott med sig. Nu har jag gott om tid för Lotti och det gillar hon. Jag har ridit henne några gånger den här veckan och det känns som det börjar släppa och hon börjar komma ihåg hur det var innan sommaruppehållet. Hon går alltid på tygel så fort man tar i henne men hon har en tendens att gå lite djupt så man får se upp för hon snubblar lätt :) Hon galopperar gärna, ju fortare dessto bättre men man får ta det lite lugnt för hon har ju den där enorma magen att släpa runt på och man vill ju att dom små smala benen ska orka med. Hon kan tyvärr inte rycka in än isf Latina på dressyren men någon vecka till så...och så fort hon kommer in på nätterna nästa vecka så är det ju hårdbantning på gång, stackars hjärtat, men det är för hennes bästa. Så fort det blir 1 januari så ska vi ut och tävla med 4-åringen :) När lillhjärtat ser normal ut ska ni få se en bild på henne också men inte innan.

Så här ser Latina alltid ut när man ska tränsa,  men jag lovar, skenet bedrar


Agge tränar ridsportövningen på Latina

På tur med en elefant

Latina var väl varken bättre eller sämre idag, vi får avvakta någon dag till och se hur det ser ut. Så fick jag ta Lotti på en liten sväng istället. Hon är fruktansvärt tjock och sadeln ligger nästan uppe vid öronen efter ridturen för magen bara trycker fram den. Halsen är snart högst punkten på henne för den är så gräsligt tjock. Bara vi har tvättat stallet så ska hon in, jag står inte ut att ha det så där - då blir det hårdbantning! Men idag när jag red på kvällen så var hon mycket piggare än sist, skrittade på ordentligt och var känslig för skänkel och då går hon i form på en gång oxå. Var bara ute en liten stund men skritta, trava och galopperade och det kändes kanon ,och är ju kul att ha en extra häst när skador spökar :) Men det blir inga bilder på elefanten med tännsticksben.

Inte som det var tänkt...

När jag hade laddat hela dagen för att Christine skulle rida idag så blev det lite snopet när hon ringde och sa att hon glömt sina ridgrejor hemma och undrade om vi kunde köra på torsdag istället. När jag talade om det för Agge så var hon på väg till ridhuset för träningen med Christine fast hon ville helst inte rida Ville på träningen för hon hade kommit med på lektioner för Leif och dom börjar i morgon och igår var det dressyrträning. Sagt och gjort, på 30 minuter kastade jag mig iväg till stallet, sadlade Latina och red upp henne till ridhuset där Agge red henne på hoppträningen. Jag själv tultade runt en stund på Ville innan han fick lastas på igen och vänta snällt, stackarn.
Hoppträningen gick jättebra och dom såg ut att vara i god form. När allt var klart och Agge skulle trava av henne lite kändes hon halt...Jag gick hem med henne, stretchade henne lite och kände på alla ben och det kändes bra. Jag hade dock mina aningar...igår när jag longerade henne klev hon på en sten och blev öm efteråt så jag slutade. När jag idag kännde med visitertången så reagerade hon en del i sulan på ett ställe. Så då var det dags igen då, sula på eller? Väntar man tro för att se om det blir någon hovböld av det hela. Och på måndag börjar dressyrträningen igen och nu blir det ju ingen hopp-provning för Christine på torsdag heller. Typiskt. Men det kunde vara värre :)

En pigg Latina - men inte en mygga

Min svägerska red ut Latina på fredagen dagen efter tävlingen, sen fick hon vila igår. Jag började fundera om hon är lite sliten eftersom hon var så lugn på tävlingarna men den tanken kom på skam idag. Det blåste som 17 idag och det var varmt och skönt och alla myggen hade blåst all världens väg. Jag red iväg ut och tänkte att jag kanske måste ta det lite lugnt fram till tisdag när Christine ska priovrida henne inför en eventuell matchning mot 1,30m. Tjoho du! Hon var på tårna och det var ju bra att det var jag som red. Hon laddade på som 17, svårt att trava, galoppombyten i varje osv. Red in på ridbanan istället och då lugnade hon sig lite så jag kunde trava och göra lite skänkelvikningar och serpentiner för att få henne att fokusera sig lite. Gick bra att galoppera lite i höger varv fast man känner ju att det går på bristningsgränsen, men sen galopp i vänster varv...ett halvt varv på volten, sedan sjuttioelva galoppombyten, nytt försök men lika. Vi struntade i det och red hem i stormen. Släppte ut henne i hagen hemma och det var tokgalopp iväg  MEN faktiskt så satt skorna kvar, halleluja.

Red ut en sväng på Lotti igår. Hon låg när jag hämtade henne, var trögstartad när jag red men kom igång efter en stund. 5 min efter att jag släppt ut henne i hagen så låg hon igen. Kanske måste avvakta lite. Hon kanske växer !!! Hon har legat jättemycket idag också, är väl skönt när det inte är några mygg som stör. Vi ska bara tvätta stallet så tror jag att jag stallar in henne sen så det går att rida.

Hopptävling travet

Kl 07.00 i morse lastade vi och åkte till travet för att hoppa 1,10 och 1,20m. Det är verkligen fint där, gott om plats, och det var många kändisar där och tävlade, bla nyblivne SM-vinnaren Helena Persson.
 
Latina och Agge fick 2 nedslag i 1,10m. Dom kom alldeles för nära hinder nr 3 och 5, men resten av banan var en kanonfin runda. I 1,20 m han vi inte så långt, närmare bestämt vid hinder nr 3 så stannade Latina och Agge flög av så var det roliga för dagen slut. Bara att packa ihop och åka och jobba istället. Men hon var långt ifrån ensam att dimpa i backen, även tex Leif flög av Camillas häst med buller och bång, och det i 1m-klassen. Lena S var där med sin 5-åring och dom vägrade ut sig på 3:e hindret i 1 m efter att han har gjort fula försök att få av henne. Christine hade kommit hem för någon dag sedan och tävlade med sina hästar och det gick väl bra.

Som sagt, riktigt fina tävlingar i fint väder som fortsätter 2 dagar till.

Lilla Lotti har blivit skodd runt om för första gången så nu ska lilla hjärtat få börja jobba på allvar. Om bara de där usla myggen och knotten försvann, det är grymt mycke, så nu vill jag nog att det ska bli höst.

Det syns på hoppstilen att dom kom väl nära :)
Hoppträning för Leif

Idag var Latina och Agge och hopptränade för Leif. Det var mycket lydnadsövningar och markarbete. Han har riktigt bra övningar och är noga med framridning och lösgjordhet, riktigt bra tycker jag. Dom red galopp över 2 cavalettin med varierande antal galoppsprång mellan, 4-6 tror jag det var. Sen fick dom hoppa 3 hinder på en båge där oxå galoppsprången skulle varieras. Började med 7 emellan på båda ställena, sedan varierat kanske 5 mellan första och andra hindret och sedan 8 mellan andra och tredje, och så varierade han det beroende på vad häst och ryttare klarade. Agge och Latina klarade vad som helst, som vanligt :) Sen fick dom hoppa en kombination men 2 galoppsprång emellan där dom hade 2 bommar som var lutade mot översta bommen på andra hindret. Dom var ihopdragna så att det kanske bara var en halvmeter mellan dom högst upp (se bild), men för Latina drog han tillslut ihop dom helt så hon hoppade ett ganska högt hinder med en spets på mitten. Då rev hon hela hindret. Gången efter hoppade hon kanon. Han tyckte att hon drar på för mycket mellan hindren när det blir något konstigt istället för att fokusera och tänka sig för, precis som alla säger om henne. Fart istället för fokus men bangar inte ur :) Det såg jättebra ut allt idag och då har dom knappt hoppat på hela sommaren.
När jag kom dit så kom skrattSara med en transport. Hon hade skaffat en häst på foder sedan juli, stod på Fältis, sto 7 år efter Cortez (syntes lång väg) - Robin Z. Långbent utan gång, fin. Hon hade redan tävlat den och blivit placerad i låga klasser. Hon hade dessutom 3 supportrar med sig från styret så där satt vi allihop och hejade på. Världen är liten ibland...rätt kul faktiskt.

1:a övningen med cavaletti. Bra skummig runt halsen.


Andra övningen, 3 hinder på båge, här är sista hindret.


Sista övningen där Leif tillslut drog ihop bommarna helt till Latina.


Sara

Tävling Hudiksvall

Igår var jag iväg till Hudiksvall och startade LB:2 och LB:3. Det var första gången som jag red 2 program i rad. KE följde med som hästskötare. Vi åkte kl 13 i närmare 30 graders värme och gassande sol. Efter några mil när det aldrig blev svalt i bilen och vi höll på att flyta bort insåg vi att AC-knappen inte var intryckt!! Efter att ha trycket in den blev vi snabbt avsvalkade tack och lov, annars har vi varit kokta innan vi kommit fram. Latina klarade sig ganska bra, jag fick ventilationen att fungera riktigt bra med genomströmning av luft.

Eftersom det skulle bli en varm och lång dag hade jag bokat en box åt henne. Vi fick en jätteliten utebox med galontak. När jag lämnat henne där en stund och sen kom tillbaka var hon dyngsur av svett för det var så varmt i boxen, och rullade i torven hade hon gjort oxå, suck. Eftersom solen var på väg runt och snart dessutom skulle lysa rakt in i boxen frågade KE om det inte fanns någon box inne i det svalare stallet och då fick vi byta tack och lov.

Första klassen var LB:2, det har jag inte ridigt förut. Allt känndes ganska bra men jag anade att det kunde bli problem med läktaren och en cafeteria alldeles efter långsidan på banan. Jag red lite där innan startsignalen och då gick det bra men i programmet sedan spännde hon sig och jag hade fullt sjå att hålla henne kvar på spåret. Efter den långsidan är det en travökning så den blev det ju inget alls av med, hej och hå. Hon brukar alltid vara väldigt rak när man rider in på medellinjen men idag vinglade vi lite, kanske för att vi skulle rida rakt mot en bil där domaren satt. Vi fick iaf 60,67% trots att jag tyckte att Latina var spänd som en fiolsträng. Jag låg på sista placering när sista hästen red och den gick jättefint tycket vi så jag tänkte att "nu blir vi utpetade av sista ekipaget, precis som sist". Men det blev vi inte och vi fick in på prisutdelning, KUL!!!

I andra klassen red jag mycket bättre tycker jag, med mer tryck i hästen. Hon var fortfarande spänd fast i ett annat hörn av banan där vi hade fullt sjå att ta oss förbi. Men cafeterian brydde hon sig inte om nu och jag blev så glad att jag glömde rida volten i traven så domaren blåste och jag fick 2p avdrag för felridning, suck...Men vi fick till några travökningar och formen var bättre. Vi fick 62,12% och kom 6:a igen, fast nu var det bara 4 placeringar. 

Men jag är nöjd med dagen. Första utetävlingen var pirrig för mig och Latina och den dagen när vi inte har missar och är spända så kan det ju bara bli så mycket bättre. Jag tyckte det var mycket svårare att överblicka var bokstäverna var när dom stod innanför, särskilt när man behövde dom efter den sidan man red på, rakt över gick det ju bra. Det såg så himla tätt ut  med bokstäver och jag tyckte inte att jag såg mitten riktigt osv. Men det gick ju bättre i andra klassen så nästa gång blir det  ju lättare.

Men jag ser på bliderna att jag måste hitta ett hårnät som fungerar, tofs går inte ann när jag blivit så långhårig igen :)

Framridning på grus i 28 graders värme och solgass, pust


Bra form och bra fram i halten, bak lite sämre. LB:2. Rätt snygg sida på henne nu. Jag har längt stigläderna ett hål men dom ska ner lite till ser jag.


LB:2


Prisutdelning LB:2. Hästen som vann var 4 år!! Jättefin med värsta gångarterna och stadig i formen. 3:an var 5 år. Nu vet jag vad jag ska ha för mål med Lotti :)


LB:3.

 

Ständig detta gissel...

Igår skrittade jag ut på Latina efter 2 dagars intensiv dressyrträning. På kvällen gick jag tidigare till stallet för att ta in henne så inte skona skulle ramla av när hon vankar för myggen, men för sent, suck. Ena fram hade släppt helt på utsidan och skon hade vridit sig så hon hade trampat in tåkappan i tån. Men det verkade inte vara någon större fara men han var ju där och skodde om henne för 3,5 veckor sedan (innan dess var det 5 v) och Agge har ändå sömmat om båda fram efter det. Fattar inte! Snart får hon bara vara ute 2 timmar om dagen. Ändå verkar dom vara lugna i hagen tycker jag, vankar mest i skritt och när bromsen blir som värst lite sakta trav. Men hon gör väl något tjuvrus ibland så skon flyger, det är dom där rackarns långa bakbenen...Men hovslagaren kom idag igen och slog på skon och fixade den andra fram oxå så inget ska hända till på fredag (peppar peppar). Sen var Agge och jag till ridbanan och hoppade lite, byggde upp övningen som var i ridsport senast, rätt bra för koko Hopp-Latina. Ni vet det där med att trava över cavaletti när man kan galoppera är ju helt obergipligt för henne :) för att inte tala om att travhoppa hinder, chockerande. Men imorgon blir det till att hon sansar sig igen i den fina dressyrformen vi filade på i söndags :)

St George nästa :)

Dagen började ganska galet. Var upp med Lotti till ridhuset på förmidagen och skulle prova rida lite. Jag hade köpt ett nytt träns och när jag kom dit så skulle jag sätta på tyglarna efter att ha longerat henne och hoppsan...ena tygeln var utan hål så den gick inte att sätta fast! Suck, jag gjorde en stor knut men den känndes inte särskilt säker! Skrittade och travade lite och det gick fint men sen skulle jag galoppera och tji fick jag, det tänkte hon inte göra. Det blev bara hoppa bock. Jag provade några gånger med samma resultat. Då gick jag på henne lite med spöt och då blev det tvärstopp och sen hittade hon backen. Hon reagerar inte när jag änvänder spöt just så det var ingen ide att gå på henne mer, hon blir bara sur. Jag hoppade av och galopperade henne i lina lite istället. Sen kom det så mycket hästar så jag åkte hem, vi får prova en annan dag istället. När jag sen åkte hem med hästsläpet och ska göra en vänstersväng hemåt så kommer det en idiot och kör om bilen bakom mig som ju saktar ner och håller till höger eftersom jag ska svänga, hade jag inte kollat 10 gånger i backspegeln så hade han brassat rakt in i sidan på min bil eller släp. Gissa om jag slände mig på tuten...jajemen.

På seneftermidagen åkte jag så med Latina till Hägbo och tränade för Lena Lilja. Det var väldigt roligt och Latina var superfin idag, verkligen. Gjorde allt jag bad om och var lätt i handen, som en dröm. Jag fick mycket beröm för hästen, att allt såg så lätt ut för henne och att hon verkade kunna det mycket, bara att rida. Vi började med lite öppna och skänkelvikningar för att sedan gå över till att träna passage och piruetter. Jag skojar inte, det var så. Fast det är klart att det bara var förstadier till detta men ändå, hon sa att det är bara att köra och träna, hästen har inga problem med det.
Jag måste däremot länga läderna lite till så jag kan få bak skänkeln lite mer och då få bättre kontakt med bakbenen. Lena L var väldigt positiv och man fick mycket beröm hela tiden, inga sura miner där inte. Man får hoppas det blir fler gånger.

Vi kom med på dressyrtävlingarna i Hudik i helgen oxå så gissa om vi är laddade nu då? LB:2 och LB:3

Agge var med idag och fotade och filamde lite, håll till godo...

Före träningen: Pigga och glada


Under träningen: Kämpa kämpa


Efter träningen: Trötta och nöjda


Öppna och skänkelvikning

Galopp


Träning för Eva

Det blev träning för Eva idag, inte så länge med väl värda minuter. Jag tycker ju att vi har varit i topptrim men idag var det lite att jobba på. Kanske för att hon stod igår för ena framskon var lös och jag tordas inte riskera att hon skulle tappa den nu när jag ska rida för Lena Lilja på söndag. Vi tränade på rakriktning idag, har väl aldrig hänt förr :). Vi körde lite att rida i galopp på diagonalen. I höger galopp är det ett problem eftersom hon då går på dubbla spår (eftersom jag inte är tillräckligt noga i hörnet och ser till att hon inte kommer in på diagonalen med bredsladd) och när jag försöker räta ut henne på diagonalen så vips så byter hon galopp. Men jag ska nöta på banne mig. Däremot red vi på volten i förvänd höger galopp, i flera varv innåtställd (kontraställd alltså), det har vi aldrig klarat av förr så det händer saker även om man inte alltid tror det. Så vi fick lite bassning över dessa jädrans dubbla spår men jag antar att hon tycker att jag måste bita i lite nu när vi har tränat för henne ett tag. Men det var nog bra med en genomkörare idag inför morgondagen...

RSS 2.0