Programträning

Igår red vi ut, min svägerska på Latina och jag på Lotti. Hon tyckte det var lite oroligt att rida på lilla 3-åringen så hon fick ta "galningen" istället, hennes val :). Men det gick rätt bra. Lotti var mer taggad igår än i förrgår och ville inte skritta utan det ska gå fort hela tiden. På slutet galopperade vi lite och Lotti och jag var först och fick stanna upp sedan och agera stoppkloss för ett stort brunt ånglok som kom efter oss. Svägerskan väljer nog Lotti nästa gång... fast hon gjorde ett lite glädjebocksprång hon med.

Idag red jag Latina på ridbanan och träna programmet igen. Det är ju för min skull, så jag ska komma ihåg det förbaskade programmet, men LB:1 är ju rätt enkelt att komma ihåg faktiskt. Fast det blir alltid någonstans att jag tänker, shit vad är det nu då!!! Jag gjorde inga ökningar i galoppen snett igenom utan försökte ta det lugnt bara så hon inte skulle få frispel igen och det gick bra då, inte ett enda byte. Men sen har jag lite sjå att hålla henne när vi rider upp på mittlinjen innan den avslutande halten. Hon suger i så väldigt och vill gå i ökad trav. Men det kanske inte gör så mycket för vi rider säkert för sakta hela övriga programmet, allt för att hålla temperamentet under kontroll :)

Imorgon har Agge henne på hoppträningen.Sture väntar uttråkad i stallet på att det ska bli hans tur.Lotti

Uteritt

Idag red Agge och jag ut tillsammans på mina båda hästar. Första gången jag rider Lotti på 2-3 veckor men hon är lika obekymmrad som vanligt. Väldigt otålig innan ridturen och mycket nöjd efteråt. Hon står och skrapar med framhovarna hela tiden på gången innan vi kommer iväg, oerhört irriterande, men man kan tydligen inta vara snabb nog iväg. Vi skrittade, travade och galopperade utan problem, Lotti vill helst gå först och hon är inte nå tittig just utan går på som tåget. Det enda hon inte gillar är att rida på vägen över vatten, då kurar hon ihop sig och vill gå efter Latina.

Stures öga var mycket bättre idag. Svullnaden har gått ner ordentligt men ögonvitan är fortfarande blodfylld. Det blir nog bra.

Jag har försökt knäppa några kort på Lotti för hon börjar bli så fin tycker jag. Men dom visar sig sällan från sin bästa sida när kameran är framme men något skapligt blev det.Börjar bli rätt fin :)

I solen ser man hur otroligt fläckig hon har blivit, och efter duschen igår rätt blank oxå, men här ser man att siktet är inställt på att skita ner sig igen......och det blir en störtdykning ner i leran...För att sen storma upp och kolla om jag har mat med mig.Latina vill inte vara sämre...Men sen är damerna nöjda för dagen och återgår till favoritsysselsättningen, att äta.
Nog small det allt idag...

Satt till häst kl 08.00 i morse för att hinna rida Latina innan Lure Coursingtävlingarna började kl 10. Det var ju som tur var på hemmaplan. Latina var lite seg och stark idag. Inte trött utan segdrog  och jobbade inte riktigt bra , hon kanske behöver gå ute några timmar innan man rider för att komma igång lite, eller så hade hon ingen lust efter gårdagens skavsår på kinderna. Fast jag hade ju naturligtvis ett annat bett idag.

Sen var det tävlingsdags. 38 anmälda hundar. Fantastiskt väder hade vi, 20 grader varmt, strålande sol och lite varma vindar, perfekt för frusna vinthundar. Sture var vildare än någonsin och har lärt sig något slags propellertrick för att komma ur den "rymningssäkra" selen. Det var ett liv utan dess like och jag låg mest över honom hela tiden för att han inte skulle smita innan startsignalen, suck. Det går nästan inte att tävla med honom för han är så galen. Tappar man honom innan starten så blir man diskad, och det är ju inge kul.

Medan vi väntade på andra omgången var vi hem och käkade lite, sen satte jag honom i bilen igen där han får vänta på sin tur. När jag var och kikade till honom så visade det sig att han har sprängt ett blodkärl i ögat. Det såg otäckt ut men ska väl förhoppningsvis inte vara så farligt. Men det blev ingen andra start utan vi fick åka hem. Och vi som låg bland de 5 bäst efter första omgången, och han brukar alltid få bättre poäng i det andra loppet, när han är lite lugnare. Men det är inte värt risken att förvärra någon skada, det har man lärt sig från hästarna. Så det blev inget pris idag. Nästa tävling blir i Söderhamn i mitten på juli.


Myggen is back

Idag var det äntligen riktigt varmt här, +18 grader i skuggan - superhärligt MEN då kom myggen oxå. Dom där övervintrarna som är stora som en helikopter. Latina ville inte vara ute och Lotti tyckte också det var bedrövligt. Båda hade några stora bulor och då hade jag ändå tagit in dom innan det värsta började.

Red Latina på ridbanan och tränade dressyrprogrammet. Travdelen gick super, så även början av galoppdelen men jisses när vi skulle galoppera snett igenom och öka lite. Det blev byten i varje i 190 knyck. Jag hade gjort det några gånger innan jag började rida programmet och då gick det så bra så, uppenbarligen associserar hon till något under själva programridningen. Det märks ju att hon vet vad som gäller med uppställning och halter och travökningar osv. Men men vi får väl se om det går bättre på tävlingen...Travökningen var ju väldigt bra i alla fall.

Jag hade mitt nya bett med skänklarna när jag red. Eftersom hon blev het och lite bråkig så fick jag ju ta lite mer än vanligt i henne för att hon ska hålla sig på mattan. Stackars häst!!! När jag kom hem hade hon skavsår så hon blödde lite på varje kind där skänkeln uppenbarligen hade legat och nött när jag tog i henne. Så så var det med den saken, bortkastade pengar men nu vet man det iaf. Ska prova om jag sätter på bettskivor mellan om dom skyddar kinden, hon trivs ju med bettet annars. Efteråt fick hon en skön varm dusch och det gillade hon, först duschen sen förra sommaren så det var välbehövligt.

Har köpt ett Nova-bett till Lotti, ett mjukt fint gummibett, rakt. Det kommer hon nog att gilla. Bakbenet ser skapligt ut trots såret. Tack och lov för kosalvan :).

I morgon smäller det för Sture. 38 hundar var anmälda till KM, det måste vara rekord. Och varmt och skönt ska det bli oxå. Härligt!

Tokspringiga hästar

Idag var hovslagaren här. Hon skodde om Latina runt om så hon fick hela sulor på båda fram så blir det jämnt och skönt för en ömfotad häst. På vänster bak så har hon ju ett hål på utsida av hoven, det saknas en bit av hovväggen. Där är det ju jättesvårt att fästa skon så idag hade hon råkat sömsticka henne där så vi får väl se om hon reagerar framöver, hon var inge öm ikväll iaf.

Lotti hade fått framskor och kunde därmed ta igen för förlorad tid genom att skena i hagen det snabbast hon kunde, och sparka sig på insidan av höger bak, ett 1 cm jack med en ficka runt som jag fick skölja ur. Hoppas nu inte att det blir en infektion och penicillin...men jag har fyllt hålet med en gammal kosalva som jag har roffat åt mig när ladugården städades ur. Den har räddat mig många gånger, innehåller någon slags penicillin tydligen (finns säkert inte längre) så jag hoppas på den. Hon är helt sanslöst snabb den hästen. Tänk er bilden från igår där Sture springer och så sätter ni in Lotti istället. Men hon rör sig sååå mycket bättre med skor på. Blir det inget tok med såret så blir det ridning av nu :)

Vilodag

Idag fick hästarna vila. Jag skulle igentligen ha åkt och lyssna på en clinic med Lotta Björe men det blev inget av med det heller. Känner mig supertrött, lite vårtrötthet kanske...

Igår red Agge Latina i ridhuset och hoppade henne lite.  Det gick bra, Latina är inne i en lugn period nu och det är ju tur eftersom det är jag som ska på hoppträning med henne i morgon. Tur man har en testpilot att sätta upp för nu var det säker är en månad sedan som Latina fick hoppa :) Har köpte ett nytt bett till henne, ett rakt vitt gummibett med skänklar på. Hon verkar trivas med det.

I helgen är det Stures tur att tävla. Då kör vi klubbmästerskapet i Lure coursing hemma hos mig. Vi får väl se om han är lika galen som vanligt.Sture in action!

Igång igen :)

Så är Latina och jag i farten igen. Vi hade dressyrträning idag för Eva och det gick riktigt bra. Det var rätt hårt jobb idag så Latina kämpade på bra men hon hade nog en hel del mjölksyra i kroppen när vi gick hemåt. Skönt för henne att det tar 15 min att skritta hem. Det märktes på henne att hon tyckte det var skönt att få jobba igen. Hon har ju gått lite mer dom senaste dagarna och då har hon också varit på bättre humör mot Lotti :) Hon är en riktig arbetsmyra så vi får hoppas att vi får köra på nu hela sommaren utan krångel.
Stackars Lena han bara rida kanske 15 min på lektionen idag innan hästen trampade av sig en framsko, sen var det bara att gå hem igen. Han tappar skorna hela tiden, fy vad jobbigt.

Så nu är det bara att anmäla till dressyrtävling den 2 maj :-/
Hästtävlingar

Red ut i morse på Latina. Red till ridbanan igen, hon går så himla bra där. Det var strålande sol men full storm och bara 2 grader varmt. Men vid banan var det lite lugnare så det var härligt. På hemvägen blev vi skrämda av 3 afganhundar som busade i skogen så då blev det hett mellan öronen på Latina med det gick bra tillslut.
På eftermidagen när jag kom förbi hagen så hade Lotti lagt sig ner. Hon hade hittat några höstrån som var kvar så hon hade hon kurat ihop sig på :) Skönt när dom kan vila i hagen i  vårsolen.
Sen åkte jag in till lervik och tittade på Ridsportallsvenskan. Bollnäs vann med 4 nollor. GRS fick 8 fel och kom 3 eller 4.


Jag trodde ju att Lotti skulle bli jättemörk när hon fällde för det såg så ut. Men nu så är hon superfläckig hela hon - trivselfläckar eller?Lotti får på nåder dricka samtidigt som Latina. Nu när dom inte har fri tillgång på hö sen dom bytte hage så är Latina stenhård på Lotti om maten. Hon ska välja hö själv först och jagar Lotti mellan höhögarna tills hon har bestämt sig vilken hon vill äta, så får väl Lotti på nåder äta på någon annan hög. Skadar inte Lottis stora mage :)Nog för att Latina har brett mellan frambena men det här är ju löjligt...


En bra riddag!

Vädret är ruggigt igen, bara några plusgrader och snålblåst. Ska det aldrig bli riktigt varmt och skönt. Man blir ju galen när man kollar på bilderna på E.s blogg...

Men jag red ut på Latina idag och till min enorma glädje har den lilla ridbanan i skogen tinat fram ur snön. Det gick jättebra att rida där nu, super. Latina var på sitt allra bästa humör och galopperade runt helt avslappnad. På vägen hem sedan körde vi lite byten och annat jox, det gick som på räls :). Är hon bara avslappnad är hon världens roligaste att rida.

Men alla tävlingar blev inställda. Vi skippade hopptävlingarna tors-fre också och tar det lite lugnt så det går vägen med hoven. Tror att Sigridträningen som jag hade siktet inställt på också blev inställd. Många som rider för henne här hoppar ju mest annars så dom är ju så klart med på hopptävlingarna. Typiskt men kanske ganska bra ändå eftersom vi inte riktigt är igång. Nästa dressyrträning för Eva är inte förän den 27 så nu blir det till att fila själv ett tag.

Nästa mål får bli dressyrtävling i Ockelbo den 2 maj. Men då kör dom inte LC:1 utan LB:0 och det var då världens krångligaste program så det går aldrig. Men jag har ju försökt lära mig LB:1 så jag får ta en klass bara. Typiskt att jag ska behöva starta i Ockelbo igen, det där rackarns spökridhuset. Fast den här gången kan man ju rida framordentligt ute i a f. Sen är det massa dressyrtävlingar ute...vet inte om det är vår grej, hon kan ju vara så himla tittig. Vi får se.

Medhjälpare i stallet

Idag har jag haft syrrans ungar som medhjälpare i stallet. Först mockade vi och fixade med maten åt hästarna. Sen skrittade den äldsta av dom ner till sjön på Latina medan vi försökte hänga med gåendes, pust, den hästen har ett ursinnigt skrittempo. När vi kom hem fick den yngsta skritta lite på gårdsplanen. Latina var lugn och glad hela tiden. Men eftersom hon inte gillar att bli borstad så tog vi in Lotti sen och gnussade på henne så alla fick sitt borstbehov tillgodosett :).
Dom lovade 17 grader varm och sol här idag men det var väl i stan det förstår jag för vi har visserligen strålande sol men det är bara 4 grader i skuggan så det är jacka på. Våren verkar ha mothugg...


Skritturer idag

E ville ju se bilden på Lotti som föl. Jag har den bara sparad som wordformat och det lyckas jag inte ladda ner, så jag har scannat bilden och då gick det bättre, men kvaliteten blir ju kanske inte så bra. Hon ser ju ut som ett föl som skulle komma att bli nätt och långbent men hon har ju ganska korta ben och är rätt grov i kroppen, även om benen är som sytrådar. Men hon känns ju oerhört lätt i kroppen när man rider så vi får väl se hur slutresultatet blir om ett par år.

Skrittade ut på Latina idag och då blev hon lite glad. Travade några steg men då känndes ingen hälta. Däremot var hon lite varmare i det benet jämfört med dom andra så man får väl ta det lilla lugna. Har satt på en boots på den hoven för att minska risken att hon trampar av sig skon.

Sen tog jag Lotti på en tur men hon måste ha skor om jag ska kunna rida ut för hon är också ömfotad. Hon har världens finaste hovar, inget trasigt eller flisor som gått , men varje sten hon går på känns. Så jag antar att hon har tunna sulor hon oxå. Det är väl all den där inblandningen av fullblod som damerna har. Men där det var slätt och fint brassade vi på i full galopp och då blir hon lycklig, hon är snabb...

Tittar man på hingstarna på mödernets sida på Lotti, samt pappan, så verkar ingen av dom ha några vita tecken just så det är väl därför hon är helt brun. Jag har sett flera avkommor efter Lord Sinclair III och flera är helt bruna.

Heraldik xx har gått svår hoppning och var nummer 1 över förvärvningshingstar inom fälttävlan 2007. Googlar man på heraldik xx får man massor av träffar. Rubinstern har gått svår körning och är dessutom känd för att lämna oerhört bra psyke men det är svårt att få fram information om honom på nätet.Glad Påsk

Hovslagaren var ut och slog på skon och sulan idag igen. Stackars Latina hade stått inne ett helt dygn, hon var lagom nöjd. Hon är inte särskilt halt med skon på men ser lite stel ut så det är ju ingen ide att åka på tävling. Vi kan ju hoppas på att vi är i form till Sigridträningen den 18:e...

Lotti däremot är det full fart på. Latina låter sin onda fot gå ut över henne och biter och föser runt henne i hagen. Fast när hon inte har Lotti i närheten så vrålar hon efter henne hela tiden. Tittade lite på film och bilder på Lottis pappa Lord Sincalir III. Dom är rätt lika varandra, förutom att Lotti hårar, rullar sig i leran och stryker sig på tallarna så hon blir full i kåda. Men om man kan ju tänka sig henne lite mindre rund om magen och blank och ren så är dom rätt lika. Ingen av dom har ett enda vitt hårstrå.

 Lord Sinclair III

Inget flyt just nu...

Igår när jag longerade Latina såg hon mycket bättre ut. Om jag inte vetat att hon varit halt skulle jag inte reagera tror jag. Så allt såg positivt ut. Idag fick jag ett sms av en av tjejerna i stallet som sa att Latina såg lite halt ut. Suck tänkte jag, nu är hon sämre igen. 10 minuter senare ringer hon istället, Latina har tappat skon med sulan, den hoven med hål i. Hon var snäll och tog in en grymt ömfotat Latina. Skit alltså, kommer säkert bli problem att få skon att sitta med dåligt att spika i och behov av en tjock sula. Jag har tejpat om hoven så får hon stå inne tills hovslagaren kommer i morgon mitt på dagen så får vi se om den går att spika fast.

Lotti på dressyrträning...igen :)

Lotti fick axla Latinas mantel och fick åka upp till ridhuset ooch träna dressyr. Hon blir så pigg när vi ska rida i grupp så hon sprallar lite i början, vilket dom andra tre hästarna oxå gör, men det är inte så farligt. Eftersom hon är så liten så sitter man stadigt med sina långa ben :). Det är så mycket go i henne så när vi ska börja med att skritta och göra halt så blir hon otålig och tycker det går på tok för långsamt. Men när hon har fått trava och galoppera lite så slappnar hon av. Vi fick beröm för att formen var bättre idag, lite längre hals. Eva frågade igen om hon verkligen bara var tre år.

Eva hade tänkt fråga mig om jag och Latina ville komma till henne tors-fre för att träna dressyr för en som dom brukar köpa hästar av söderut. Vad synd att det inte går för det hade varit spännande och kul (ingen annan i gruppen blev tillfrågad).

Latina var fortfarande halt men hade ingen puls och hon rör sig bättre. Vi får hoppas på en snabb come back. Fast det går ju inte att åka och tävla på fredag om hon stått flera dagar för då kan jag ju lika gärna hoppa på en raket till månen direkt.


Latina halt igen...

Skrittade upp till ridhuset idag men när jag började trava var det precis som för ett par veckor sedan när hon blev halt. Efter ett tag blir hon superhalt. Så det var bara att gå hem igen och skicka ett SMS till hovslagaren. Hon kom ut på em och toga av sulan och tittade på hur det såg ut. Det fanns en mörk fläck i hovsulan så hon tog hål där så blodet sprutade men det är rött och friskt blod, inget svart pecka som när dom har en hovböld. Hon lappade ihop hoven igen och satte på en tjockare sula. Latina såg bättre ut direkt efter men går det inte över eller kommer tillbaka igen får jag nog åka in på kliniken så får dom bedöva och karva upp ordentligt.

Så i morgon är det träning igen...Lotti har stått och vilat och tagit det lugnt i 2 veckor men idag blev det raketfart upp till ridhuset för att se om hon var i form för ännu en dressyrträning. Varför fundera...Lycklig över att vara i centrum igen knatar hon rätt in i transporten och sedan tycker hon det är superkul att springa runt runt i ridhuset. I höger varv körde hon ner huvudet lite vid galoppfattningen och gjorde en antydan till bockning men annars var hon perfekt, som vanligt. Vi övade lite på skänkelvikningar i skritt och det gick lite bättre än sist. Vi tränade att rygga också. Det var andra gången vi tränade det och nu behövde jag bara ta lite i tygeln och lägga tyngdpunkten lite bakåt så backade hon. Duktig flicka. När jag kom hem såg jag att jag hade sporrarna på mig sen jag red Latina så det var säkert därför Lotti skuttade lite vid galoppfattningarna, dumma matte.

Nu får vi se hur det blir med dressyrtävlingen...

Våren är på väg även här!

Äntligen börjar snön att smälta även här och det är soligt och varmt. Hästarna fäller så det står härliga till. Särskilt Lotti som har massor av päls. I går red Agge hoppträning igen. Det var ett tag sedan som Latina fick hoppa pga tappskor och hälta så hon var lite taggad. Men jag tycket dom skötte sig utmärkt. Formen är toppad så det är bara att tävla.

Shoppade ett shabrak på hästmässan. Tänkte ha det på nästa dressyrtävling som är på långfredagen, om jag inte blir bortlottad pga att lagen i Div 3 går före. Har anmält både till LC:1 och LB:1. Får se om jag klarar av att ha 2 program i huvudet :)Rätt tjusigt va?

RSS 2.0