Hoppträning för Lotti

Efter Ia-träningen igår så åkte Maria och jag med Lotti på hoppträning. Marias häst är fortfarande lite sjuk men bättre. Vädret var fortfarande uselt med full storm och snödrev men det gick rätt bra att åka. Leif har väldigt bra övningar och fast alla är på olika nivå så kan dom rida samma övningar allihop men på lite olika sätt. Lotti får betyg A som vanligt. Leif tyckte att hon gjorde några riktigt fina språng :)

Idag så hann jag bara till jobbet så ringde sambon. En granne hade ringt till honom och sagt att två hästar sprang ute på åkern utanför dom och för en gångs skull var det inte islandshästar. Jag ringde hem till svärmor som rusade ut och tittade och mycket riktigt, Latina hade trasslat sig ut på fel sida av stängslet genom en järngrind som hade blåst upp. Allt verkar ha gått bra och det fanns inga skador på någon av dom. Vet inte hur det hela hade hänt men Lotti var i hagen och sprang som en tok och Latina var utanför. Men när grannen ringde hade han ju sett två ute på åkern...? Vi får väl höra sen, huvudsaken det gick bra.

Ia-träning

I morse var det full storm ute men det snöade inte. Egentligen ska man ju inte ut och åka men häst och släp i sånt här väder men jag ville ju så gärna...Sagt och gjort, jag släppte ut dom andra hästarna och packade in Latina i släpet och drog iväg. Tack och lov hade jag sällskap idag, snälla Agge följde med, annars har jag nog inte tordas åkt. Men det gick skapligt att ta sig dit och väl där får man ju rida :), då glömmer man att man helst ska hem också.

Träningen gick väldigt bra tycker jag. Som för alla andra tränare måste jag kämpa med mina dubbla spår i galoppen men idag var det på ett nytt sätt fast i gammal tappning. Efter att ha varit på hugget i några dagar var Latina inne i det lugna lunket. Hon är ju skum :). Men att få åka bort och rida för instruktör, det är det bästa hon vet. Hon bara myser och jobbar hela tiden. Vi fick jobba mest i galopp eftersom det är där vi har problem och vi fick rida öppna på ett speciellt sätt där jag skulle föra över även yttertygeln över mankammen för att ordentligt få med bogen in, sen ändå hålla på yttertygeln och lätta på inner och ur det försöka räta ut henne. Vi avslutade men att göra några raka uppridningar på medellinjen i galopp och på slutet behövde jag inte göra så mycket för att det skulle funka. Lite vingligt men vi nådde målet och det kändes skönt. Att hon lägge rin rumpan åt båda hållen tyder på att hon inte är sned utan mer ett ryttarfel...jag skyller på förra ägaren eftersom hon är rakare nu ;)

Vi kom hem också men inte helt utan fadäser. Jag körde in i ett snödrev på vägen och fick sladd på släpet. Allt gick jättebra men usch vad det var otäckt att se släpet fara fram och tillbaka bakom bilen. Ikväll åker Lotti med Maria till Lervik igen för hoppträning för Leif, hoppas blåsten ger med sig tills dess.


Busväder, brrrr!Här är vi i höger galopp och tränar inridning på medellinjen. För ett år sedan hade vi kommit med bredsladd :). Något som säger att det verkligen har hänt är att både Hanchen och Ia tycket att hon var mer på dubbla spår i vänster varv så för en gångs skull har det bytt sida, även om det fortfarande är en del på höger också.

Snöstormen håller i sig

Idag var det inte nådigt att rida. Det blåser och snöar på tvärsan och är inte alls skönt :( Men eftersom vi ska till Ia i morgon och Latina har varit rent bedrövlig så var det bara att rida en sväng. Hon verkar ha lugnat sig i alla fall. Men om det blir någon tur till Storvik i morgon får vi se. Jag ger mig inte ut i värsta busvädret med häst och släp, då får det vara och jag får betala ändå, det är inte värt att köra i diket med hästen. Men det är väl bara att kliva upp tidigt i morgon och se hur det verkar, annars får man väl dra till jobbet istället.

Tänkte annars ta mitt nya schabrak i morgon, det som man kunde kvitta ut mot sina placeringar från Toyota Cup. Har inte använt det än, gillar inte att rida med vitt till vardags, känns lite dressyrnördigt. Men jag tror loggan är för stor för att ha det när jag tävlar och det är ju syggt och superkvalitet. Det blir väl lite mindre skinande vitt om man haft det några gånger ;)


Sture tycker inte det är roligt med snöstorm, men ut måste han...

underställ...


...och överrock. Sen ligger han under Latinas täcke i stallet.Snö snö snö...Latina och jag på tur, Lotti går bakom med svägerskan. Det var inte världens mysigaste ridtur, men det gick bättre än jag trodde. Vi tog bara en skrittur ner till havet genom skogen, där blåser det inte så mycket.

Börjar annars bli lite julstämning med all snö

Latina i storslag

Latina är verkligen i storslag, så bra så jag höll på att flyga av 500 gånger i ridhuset idag...Hon är verkligen inte riktigt klok ibland. Men jag får skylla mig själv som har satt henne lite i andra hand den här veckan. Hon måste få minst ett stenhårt pass i veckan, helst tre, för att må riktigt bra. Idag exploderade hon i ridhuset för precis allt - hon viftade med svansen i sargen-pang, dressyrspöt kom åt väggen, foten kom åt väggen - pang, studs. Inget händer alls vi ska bara sväng -tjohej vad det går...Jag tror jag galopperade i en timme för att få henne och varva ner, trava funkar inte (heller). Men det går aldrig över styr, inte när man känner henne i alla fall, det är bara att vänta ut henne. Hon är rätt fantasktisk att rida när hon är så här också för när hon väl börjar lugna sig så finns drivet kvar och hon är extremt känslig så faktiskt behöver man bara tänka trav eller galopp så händer det. Man blir tvungen att vara superkänslig för annar flyger man av, en vanlig galoppfattning verkar hon uppleva dessa dagar som om någon sparkar henne i sidan med en 30 mm sporre det hårdaste som går. Samtidigt blir hon ju rätt stark i truten så där sitter man och försöker hitta lugnet och vara avslappnad för att inte dra i henne och spänna sig, samtidigt som man måste vara beredd på hopp och studs. Hon avslutade dagen med att trampa mig på tårna med brodden, tack för det.

Lotti däremot :) gullfia...Henne var jag på dressyrträning med på Fältis i går och hon bara gör sitt bästa hela tiden. Jag fick mycket bra hjälp och tips på bra övningar som passar oss. Lotti är ju så otroligt känslig i munnen och vill inte riktigt ta stöd på bettet och blir lätt kort i halsen och då blir hon också kort i steget. Hon får svårt att galoppera då också. Men det kändes riktigt bra. Idag var vi ut och galopperade i snön istället, det gillar hon också, hon la faktiskt på en brall :)

I torsdags lånade jag ut Lotti till en kompis som aldrig ridit henne förr. Hennes häst var sjuk och hon skulle äntligen få åka på hoppträning efter ett 3 veckor långt uppehåll när Leif var i Thailand. Sagt och gjort, Lotti ställer upp utan att blinka och sköter sig utmärkt, så klart. Latina skulle jag aldrig låna ut för hoppning till någon som inte ridit henne minst 6 månader, dom är olika damerna. Så fick Lotti hoppa lite och jag slapp ;)

På onsdag är det dressyrträning för Ia (Galliano) för första gången. Hoppas Latina taggat ner tills dess...Får se om vi kan få fram några bilder från det :)

Här har det snöat hela dagen men det har inte kommit så mycket som ligger kvar på backen. Men det ska visst fortsätta snöa i veckan. Blir lite ljusare ute men det måste komma mer för att få bra ridunderlag.Tyvärr blir det inget nytt ridhus på Lervik. Regeringsrätten gav den överklagande grannen rätt. Helt makalöst och otroligt sorgligt. Nu kan inte klubben utvecklas och hur kul är det för en så kompetent banbyggare och tränare som Leif att stanna i en sådan klubb. Han som vill anordna SM i hoppning. Dressyren lär väl också få stryka på foten än mer, finns ju inga tider för att boka ridhuset.

Inget nytt ridhus hos Gävle RS

Trökväder

Nu är det bedrövligt väder, det är kladdigt och isigt och fruset samtidigt. Inget bra ridunderlag någonstans ute och på helgerna vill jag gärna rida ut när man får rida i dagsljus. Men det blev en skrittur med inslag av trav på båda damerna och Sture fick följa med båda svängarna så han var nöjd i alla fall :). Ont i axlarna har jag i dag också, beror väl möjligen på att jag var en aning...spänd när jag hoppade igår. Kan tänka mig att axlarna var uppdragna till max under den timme jag red, hmm.


Lotti, Sture och jag på ridtur
Sista dressyrpasset och första hoppasset...

I torsdags var det det sista dressyrpasset för Eva hemma. Latina var inte alls med på noterna och hade ingen lust att jobba. For med tungan runt runt som en propeller och gick inte fram riktigt, vet inte vad det var. Möjligen hade jag spänt kedjan på kandaret för löst för det kändes inte alls när jag tog i henne. Nåja, hon var bättre på slutet, ibland blir det så där. Vi får se hur det blir med träning nu...med all snö och is är det inge roligt att åka till Eva efter hennes kurviga och backiga väg. Men idag har det regnat för fullt så kanske isen försvinner. Det blev ingen Hanchen-träning i november på Lervik heller men förhoppningsvis i december men dit är det ju långt. Har ställt mig som reserv för träning i Storvik för Ia, hon som red Galliano. Men det är väl svårt att komma med, det är den 24 nov.

Idag tog jag Lotti och åkte till Fältis och hade markarbetsträning för Lena. Det gick väl så där, för mig det vill säga. Lotti är så duktig så men jag har ju knappt travat över en bom på 1,5 år...suck. Markarbete för andra är hoppning för mig :). Nåja, övning ger färdighet. Tyvärr glömde jag kameran hemma så det finns inget bildbevis på det hela. Fast har jag otur har grannen filmat mig, för dom var också där, hualigen. Nej, det får nog blir dressyr, varför hålla på med något man är dålig på.
Nu är snön här :(

Idag har det snöat och blåst storm så det var inte skönt ute direkt. Svägerskan skulle ut på Latina men bangade, och det var nog tur det :). Hon har inga snösulor och det var riktig kramsnö så det blev rejäla snökokor i hovarna, usch. Lotti har ju inte ens brodd så att rida ut var inte att tänka på, så jag lastade henne och åkte transport upp till ridhuset. Inte det roligaste att köra bil heller i det här vädret men det är ju så nära så det gick bra.

Lotti högergalopp är ju riktigt bra nu och hon bär sig rätt bra men det var sämre med vänstern. Jag måste lägga in en högre växel på att rida henne mer ordentligt nu ett tag, så kan hon ju få några veckors vila igen sen, innan tävlingssäsongen börjar igen. Men med det här vädret så vill man ju bara lägga ner all ridning, eller ha ridhuset 5 m från stallet...

Igår red jag Latina i ridhuset och jisses, undrar vad hon hade laddat för. Hon var helt super att rida. Hon stampade i galoppen så det stod härliga till - samling och tryck - utan att hon flippade ur, något som brukar kunna hända annars när hon är laddad. Jag tror hon är ett fan av kandar, för hon är helt annorlunda att rida med det. Ett tag här har hon ju nästan varit lat och lite tantig att rida, men nu känndes det som Grand Prix nästa!

Hopptävling för Lotti

Idag var det dags för den första riktiga inomhustävlingen i hoppning för Lotti, 1m. Hon har ju inte hoppat så mycket sen vilan men när det är på hemmaplan så är det ju nära att åka och man måste ju träna på att tävla. Med Alex som pilot behöver man ju inte vara särskilt orolig heller, hon rider otroligt bra.  Idag var Lotti spänd inne på banan. Det är ju hemskt att rida fram med 4-åringarna när det är fruset ute och det bara finns ett ridhus. Då får man rida fram 5 stycken samtidigt på 20x20 m, snacka om trångt och farligt. Ett under att inte fler krockar med varandra.

Väl inne på banan stod det ju hinder precis över allt och dom hade ställt dom ända ut på spåret på båda långsidorna så det fanns ingenstans att få hästarna att bjuda på framåt, varken på framridningen eller på banan innan start.

Men Lotti skötte sig tycker jag. Hon tycket det var väldigt otäckt och hoppade minst en halvmeter över alla hinder för att vara säker på att inte göra sig illa. Hon tänkte stanna på ett hinder, men det funkar inte med Alex på ryggen, men då räckte hon inte riktigt över så hon rev. Men jag är nöjd med fyra fel, det är stor skillnad att hoppa inne mot ute. Hon försöker ju ändå sitt bästa. Alex sa att det är svårt för hästarna att kunna fokusera på vilket hinder dom ska hoppa när dom står bredvid varandra i linje, vilket ska man hoppa? Ni ser ju på filmen :).

Men nu är tävlingssäsongen slut, nu är det bara att träna och invänta nästa säsong.


Lottis dag :)

Idag var det äntligens Lottis dag att vara i centrum. Blir för dåligt med tid för henne och hon är ju så gullig jämt och klagar aldrig :). Men idag var jag ledig och vi åkte till Alex så Lotti fick hoppträna lite innan tävlingen. Hon var verkligen superfin idag och hoppade avslappnat och okomplicerat. Fast hon går rätt hårt och flåsar på ordentligt så blir hon inte särskilt svettig så jag tror att jag avvaktar med att klippa henne ett tag till. Det är ju knappt varken tävlingar eller tränigar nu framöver så vi tar det senare. Skönt
att slippa ha täcken jämt, hon skulle säkert äta upp dom på nätterna eller hitta på något annat bus :)
Lotti och Alex
Vem tar dom sista stråna :)

Medryttare i ur och skur

Vilket skitväder det har varit nu några dagar. Efter tidsomställningen är det ju becksvart ute på kvällarna och regnet bara öser ner. Man har verkligen ingen lust att rida. Som tur var har man ju medryttare som är betydligt mer kavata än jag och som inte stoppas av lite regn...

Latinas hovar har ju varit hemska ett tag (efter att jag började köpa alla mirakelmedel) och nu hade hovslagaren varit dit och usch vad hon blev ömfotad. Hon går precis som om hon har 3 nummer för små skor, vilket hon säkert har också men vad gör man när det bara är trasigt...Vi får se om hon repar på sig, hon var iaf inte sämre idag, annars får Lotti gå på dressyrträning på torsdag för Eva. Men då blir det lite sjåigt för henne med dressyrtränng torsdag kväll och hoppträning fredag morgon. Men hon verkar vara pigg och i bra form. Hon får väl vila på lördag och ladda för söndagstävlingen :)

Så nu är det bara att dra på sig regnrocken och pannlampan och ge sig av till stallet. Sture sa att han inte tänkte hänga på idag utan beställde en brasa i kaminen och ett grisöra ;). Lyckosten får väl som han vill då, så klart...

Grattis till KL som fått en liten pojke idag!

Man behöver ju inte förstå...

...för att fatta vad dom säger. Finare häst får man leta efter (men aldrig hitta)

TV-inslag i tysk TV
dra fram till tiden 12.36

RSS 2.0