En riktig bra helg

I helgen har jag och Latina tränat för Örn båda dagarna. Det har gått jättebra och hans sätt passar verkligen Latina, och mig med för den delen. Hästen ska gå själv och när jag får henne att göra det så är ingenting svårt. Det är så märkligt men Latina verkligen gillar att åka dit, hon blir lugnet själv och tittar inte på något utan bara jobbar på hela tiden positiv hela tiden. Jag hade kandaret båda dagarna och det gör onekligen sitt till, både Örn och Eva tycket att jag skulle trimma med kandar. Vi får väl se hur det går med vanligt bett sen men jag hoppas att det betalar sig där också.
En kvinna filmade hela min träning för en liten slant och ska skicka en CD sen när hon laddat ner den, får se om jag kan få ur sekevenser ur den och visa er sen :). Klipper man ihop alla bra delar så kanske man får en väldigt flott film ;), i alla fall om man kan sudda lite på mina förehavande...

På kvällen sen kom tjejen och provred Lotti. Det var en perfekt matchning och hon var intresserad, nu ska vi bara få till det här i början. Hon jobbar många kvällar och helger och jag bara dagar på vardagarna. Vill ju inte bara skicka henne på Leifträning alldeles själv till en början. Lotti busade lite i början för en skimmel for runt och hoppade bana men sen gjorde hon några riktigt fina språng och jobbade på ostört fast en treåring kom och gjorde caprioler på löpande band.

Lotti får betyg A

På söndag kommer det om en tjej och provrider Lotti så får vi se om dom faller för varandra. I så fall är min tanke att hon ska rida och träna och gärna tävla henne i hoppning. Vi får väl se, inget bestämt.

Jag har ju mest under vintern ridit ut på Lotti förutom när Alex har tränat henne så nu fick jag ta mig i kragen och rida till ridhuset med henne och trimma lite. Först var jag dit i onsdags och det gick väl så där. Hon var så himla springig och krullade ihop sig i halsen och kändes verkligen som en ponny. Låg i kurvorna typ. Men så var jag dit idag igen och det var en helt annan häst och jag blev påmind om hur trevlig hon är att rida, lättriden och välbalanserad. Och när hon inte springer så väldigt så vilar hon ju lite bättre på steget som då blir mycket bättre, och galoppen är faktiskt inte så dum. Det märks att hon är en arbetsmyra så jag hoppas att någon vill jobba henne lite så hon får en utmaning för det gillar hon. Att vara 2:a hästen och gå i hagen faller henne inte i smaken. Hon är ju så totalt otittig i ridhuset och bara jobbar på hela tiden, lyssnar och försöker och tycker allt är superkul. Vi ju på gång så fint innan hon trampade sig en nu får vi får ta nya tag igen. På söndag är det ju äntligen sommartid igen!!

Jag tror att Lotti har börjat växa lite igen. Efter att för första gången varit rätt jämn så är hon överbyggd i bak igen. Hon blir nog 165 cm tillslut i alla fall.
Fart på Lotti

Red ut på Lotti idag i snöstormen. Har kommit kanske 4 cm snö idag, fy 17. Eftersom det var blötsnö så klumpade det ihop sig i hovarna på henne, fast det släpper ju eftersom hon har snösulor, men jag tror hon tycket det kändes konstigt för hon rörde sig udda i bak ibland. Hon var desutom superpigg och låg på ganska hårt och då blir hon lite svårriden eftersom hon viker in näsan så man måste dra upp huvudet för att få kontakt. Faktiskt brallade hon till en gång när hon blev frustrerad över att inte få springa fort i galopp, så jag nästan flög av, men sen gick det bra igen. Hon avskyr verkligen långsamt tempo, galopp hela tiden är bäst. Finns dock inte så mycket utrymme för det nu ute för vägarna är inte i bästa skick. Men jag tror jag ska rida till ridhuset i morgon så får hon komma igång lite mer igen. Om hinderna står kvar kanske det blir ett litet språng :).

Var till ridhuset med Latina igår och försökte trimma själv eftersom det inte var någon träning. Hon var himla pigg och var lite stark så det gick väl så där, men hon gör ju allt man ber om men kan mer. Eller det kanske var jag som var lite ur form, vad vet jag. I helgen blir det trimma av, 2 dagar för Örn med favorittiden för träning, kl 18 lördag kväll...Är väl hemma hemma till 20.30 för att sedan vara på plats igen kl 11 dan efter. Hoppas verkligen att snön försvinner tills dess så vi inte fastnar i någon backe på väg till Eva...

Men efter 2 dagars intensiv träning i helgen för Latina så borde det väl vara Lottis tur på dressyrträningen nästa måndag, hmm bäst att sätta fart.

Latina och jag försöker träna lite på de saker som finns i LA4 programmet, tex inridning och halt ur galopp = svårt eller trav in på medellinjen-halt-rygga 4 steg-vä galopp-avlutande halt, allt detta på medellinjen och det på en häst som gääärna går på dubbla spår, finns med andra ord lite att slipa på. Tur det blir sommartid snart så kvällarna blir ljusa :) Nåja, vi är i 1000 gånger bättre form nu än för bara en månad sedan så det går mycket framåt.

Tittade på Tullstorps hingstvisning i helgen men vet inte om jag tycker någon är riktigt fin. Jag gillar Okeanos och Chirlon i och för sig. Brink sa att han tycket vi skulle vara rädda om Ceylonblodet för det fanns inga hästar ens nere på kontinenten som kunde mäta sig med deras förmåga till samling och piaff och passage. Tyska och holländska kunda trava fantastiskt men samling var A och O för dressyr. Arrangemanget är verkligen proffsigt. Kul att få se hingstarna och se Brink och Minna rida.

VårsolIdag har det varit fantastiskt väder, strålande sol och ca 10 grader varmt. Latina kunde vara utan täcke för första gången och hon njöt i solen.

Annica hade otur igår när hon red ut på Latina och tappade en sko (hästen alltså) uppe vid järnvägen. Det gick en flisa ur hoven men annars verkar det ha gått bra. Jag har ju sådan tur med mina medryttare (och fd) så hon slog på den igen så var det inget mer med det. Jag hoppas att Latina inte trampade på någon otäck sten när dom gick hem så hon får en stengalla. Men det brukar visa sig ganska fort och hon var superfin idag, igen. Red till ridhuset med kandaret i högsta hugg. När jag orkar hålla emot så slutar ju hon och dra och börjar jobba istället, vilket gör allt mycket lättare. Vi övade lite byten och förvänd galopp mellan alla hinder. Nu mer kan vi ju faktiskt växla mellan att byta och ligga kvar i förvänd, det gick ju inte för ett år sedan, eller kanske inte ens för ett halvår sedan. För så fort man gjorde ett byta då så var det byten som gällde, helst 10 i rad. Vi har med andra ord lärt oss något :) 

Sen tog jag Lotti på en kort liten tur. Såret läker bra och Lotti är uttråkad så jag sadlade och hoppade upp och red ner till sjön. Hon var supersnäll och var lugn men ändå pigg och glad, hon har ju ändå vilat i 10 dagar. Men hon blev svettig fast vi bara red i 20 minuter. Det är mycket päls som ska av där, hualigen.

LOTTISnacka om "Gulliganosar"


Stön, hon har blivit så tjock igen, bara maler i sig hö hela dagarna. När jag rider Lotti går Latina ner till dom andra hästarna och står där och vilar. När jag rider Latina skyndar sig Lotti in till höbalen och mular i sig så mycket som möjligt innan bossen kommer tillbaka. Dom har olika sätt att hantera ensamheten...

Fint besök i ridhuset

Idag har jag semester och passade på att åka upp till ridhuset och titta på hoppträning. Det var elitryttaren Stefan Lundin som är svensk men bosatt sedan länge i Tyskland som är här torsdag till fredag. Han levererar visst världscuphästar till toppryttare. Jag har inte så bra koll på hoppryttareliten...Men det verkar vara en bra träning med mycket lydnadsövningar. Han har även ridit en del av Erikas och Christines hästar så dom har fått bra hjälp.Snön tinar för fullt här och det är tur det för det lär ju ta tid innan allt försvunnit...snart är det vår och sommartid :)

Igår kväll var jag till ridhuset med Latina och red på kandaret för första gången på jättelänge. Det har ju inte fungerat när hon inte är igång ordentligt för då jobbar hon inte utan blir bara frustrerad. Men nu när hon jobbar på fint så tar hon kandret med ro. Och det är verkligen mycket lättare att få henne att jobba med kandaret och jag kan slappna av mer när hon inte blir så stark och det gör att det går ännu bättre. Hon gick verkligen super och då är hon så otroligt rolig att rida. Det var en hel hinderbana uppsatt men nu bryr hon sig inte längre, för 2 månader sedan vart hon ju superhet om det så bara låg en bom framme. Nu är hon inställd på att det blir ingen hoppning utan nu är det krumelurer som gäller :) Fast vi red över dom bommar som låg framme så hon fick jobba lite med att lyfta på benen.
Nästa helg är det 2 dagar för Örn som gäller, tyvärr är nästa måndagsträning för Eva inställd.

Lottis trampskada läker bra men hon är fortfarande lite varm i benet så jag har inte börjat rida henne ännu, såret är ju lite öppet fortfarande och det känns onödigt att ansträng henne, hon går ju ändå i hagen 12 tmmar/dag. Men det är synd att det blev ett avbräck nu när vi var så på gång.

Har lämnat bort min Parianihoppsadel för test får se om hon vill köpa den, eller så att säga köpa tillbaka den...

Nya framgångar

Jo men visst, i söndags var vi och gjorde årsdebut på tävlingsbanan. Det var hemmatävlingar så nu kunde man inte gömma sig bakom en snöhög längre utan det var bara att starta, ingen pardon. Men vi har ju onekligen äntligen börjat komma igång igen och Latina börjar kännas fin.
Tävlingarna började kl 08.00 och slutade vid 19.00, en verklig heldag. Men det var fasta starttider så jag hade min första start i LB:1 kl 15.00 och min andra i LA:1 kl 18.22 så det blev ju nästan kvällstävlingar :).
Jag var som vanligt nervös innan medan Latina är lugnet själv och ser ut som hon tänker "ÄNTLIGEN"!!

Hon var jättefin i första klassen och vi var bland dom sista som startade och vi fick 68,97% och det blev en 1:a plats :) Jättekul, vilken årsdebut! Vi fick bland annat en 8:a (x2) på formen och lydnad och 8:or på galoppvolterna, men vi fick en 4:a på skritten där hon helst bara vill stanna och går jag på henne som jag försökte med så blir det taktinslag direkt...något att jobba på tillsammans med mellangaloppen.Efter prisutdelningen blev det fika och lite paus innen det var dags igen. Man blir lite matt till andra klassen tycker jag, Latina orkar, det är mer jag som inte orkar. Men det gick jättebra igen och vi fick 66,58 % vilket räckte till en 3:e plats av 22 starter. Det roliga är ju att det finns så mycket mer att få ut av Latina så vi kan verkligen utvecklas. Så vi fick gå in på prisutdelning igen. Latina väntar spänt på att få sin godis av prisutdelaren, hon nästan tar ett steg fram när det är hennes tur, hon vet så väl precis hur det går till, det är bara matte som vimsar runt och inte har koll :)Så nu blir man väl i tidningen igen, oj oj oj...


;-)


Ingen hoppning för Lotti

Det blir ingen revansch för Lotti på lördag. Vi skulle ju åka på banhoppningsträning men igår var Lotti tokhalt. Jag fick ett sms på morgonen att hon nog var halt så jag åkte dit vid 10-tiden och fick nästa bära in henne. Jag blev orolig att hon hade fått en fraktur på vänster fram för hon gick så illa. När jag började titta på henne i stallet så var hon varm och svälld upp till framknät och hade puls. Hon hade även över 39 graders feber...Hon ömmade även när jag nöp i senan (oroande) men i övrigt kändes den fin. Men jag har ju fått snitsen inne efter på träning med Latina så jag tog fram visitertången för att kolla att hon inte hade en hovböld. Då såg jag det, ett hemskt fult balltramp, ett stort köttigt sår som hon väl hade fått infektion i. Typiskt att jag inte sett det tidigare men det är svårt när det är så långt ner och alla fötter är mörka och inte blöder ju sådana sår som andra gör. Nåväl, jag tog fram vattenslangen och spolade rent med ljummet vatten, tvättade med jodopax och tog fram SUPERSALVAN. Det är en salva som jag hittade i kylskåpet nere i lagårn när vi städade undan efter kossorna, en stor tub "penicillinsalva", den här räddat mig många gånger nu. Jag smetade på ordentligt i alla skrymslen och la på ett bandage och sen fick hon stå inne. På kvällen hade tempen gått ner till strax under 38 grader tack och lov. Latina var mycket orolig och stod och ropade vid grinden hela dagen men det bryr sig inte Lotti om, hon stod lugnt inne.
I morse när jag tog ut henne så hade hon ingen feber och kunde gå mycket bättre så hon fick vara ute. Hon är fortfarande lite varm och svälld i benet men jag hoppas och tror att det "bara" är såret och lite lymfangit.

Red upp till ridhuset på Latina idag. Hon var väldigt lugn och fin och jobbade på bra. Vi tränade på Örns läxa att få igång bakdelen ordentligt och det gick rätt bra. Hon kändes mjuk och fin. Men efter 40 minuters ganska hård körning så gick en annan häst som var i ridhuset ut därifrån och då började Latina att ladda på, fast det var en till häst kvar inne. Så då kunde hon inte längre jobba på utan fick små utbrott istället, kunde inte vända snett igenom tex i galopp utan gick in med bakdelen först och gjorde sin specialare, ett antal stutts och galoppbyten. Det är så himla typiskt henne att hetsa upp sig över något och så får man rida en halvtimme till bara för att få henne något så när ridbar igen. Om vi bara hade hunnit sluta innan dom andra gick, men hon ska ju kunna uppföra sig oxå. Sen när vi närmade oss hemmåt så ropade hon oroligt efter Lotti, skärrad fortfarande över att ha fått gått själv en hel dag i hagen med bara dom andra kompisarna bredvid sig, tokhäst. Nåväl, hon brukar ju för det mesta uppföra sig på tävling.

I morgon är det dags att jobba igen, hualigen :)

Hopp- och dressyrträning

Hej och hå, träningarna avlöser varandra. Igår började äntligen dressyrträningen på hemmaplan. Vi blev fyra st i min grupp men jag får väl passa på och åka till Eva och träna ensam ibland oxå så blir det nog bra. Det var hårda bud på dressyrträningen, mycket skäll fick man men Latina gick bra på slutet så man får väl stå ut.

Idag åkte jag med Lotti till Alex igen. Vi tog inga titthinder idag och Lotti var avslappnad redan från början så det gick jättebra. Hon tränade bla lite galoppombyten över en bom. Gick jättebra från höger till vänster men tvärtom var svårt. Det vänstra bakbenet är inte riktig på hugget för ett avstamp och byte men det gick tillslut. Men hualigen vad svettig hon blir nu när det blivit så varmt ute, men nu är det ju försent att klippa henne så hon får väl stå ut stackarn. På lördag åker jag tillbaka till Alex så ska dom vara med på banhoppningsträning, så kan vi välja mer moderata 70 cm den här gången :)
Damen visade lite humör idag föresten. I början är hon så ambitiös och på hugget men sen blev hon lite trött och då bara drog hon och stretade med munnen och lyssnade inte, men sen gick det bra igen. Lotti är nog inne i en liten period nu som innefattar trots. Hon är så himla buffig och bånglig och har ingen större lust att åka transport heller. Och när hon väl står i transporten (går fort att lasta men inte direkt in som förr) så gräver hon så klart med broddarna så min fina limmade matta har blivigt bubblig!!! Grr...


Skönt att rulla när man är svettig


Mycket snö kvar som ni ser men nu känns det som det finns hopp i alla fall, när solen tittar fram och det smälter från taken. Idag när jag hämtade in Lotti så passerade jag utevattenkoppen som finns i hagen och reagerade över att jag hade den i höjd med fotleden i stället för höften, men nu när jag tänker på det så har den säkert inte synts alls tidigare utan tinat fram nu...hua vad snö som ska försvinna, man får väl köpa flytvästar till hästarna och ha en båt att åka och hämta dom med när dom är nere i skogen.

Duktiga tjejerna har kämpat i helgen!

Tro det eller ej men lilla Lotti var på sin första hopptävling igår. Det var nära att åka, kostade inte så mycket och fanns en 90 clear round att gå in i. Målet var väl inte att gå runt felfritt utan att få prova på hur det är på en tävling med all stress, alla hästar och trångt i collecting-ring. Alex tycker att det är bra att dom har varit med innomhus någon gång på våren, för om dom ska vara med på årgångschampionatet i höst så går dom tävlingarna inomhus medan alla tävlingar fram tills dess hella sommaren är utomhus. Eftersom det är enormt med snö här fortfarande och ridklubbarna inte har så stora resurser att ploga så kan man säga att det minst sagt var kaos på tävlingens parkeringsplats, konsten att hitta till ingången för framridningen fick nya dimensioner, framridning före insläpp i collectingring???- i en snöhög möjligen. Lotti var grymt på tårna när jag gick med henne och sprang runt som en arab och på bakbenen då och då. Läskigt med alla transporter med hästar i som lät. Men så fort Alex hoppade upp så blev hon kolugn. Alex berömde henne och sa att hon var så himla snäll. Så har Lotti alltid varit, lite bökig och bånglig på backen men när man kommer upp på ryggen så tycker hon allt är toppen.

Framhoppningen var läskig för liten tjej...Hon brydde sig inte om hästarna runt om henne som hoppade och for men avspärrningen mellan framhoppningen och tävlingsbanan var klädd i plast så när hästarna for runt och sprättade grus på plasten så blev hon livrädd. Och när man blir spänd så är det inte så lätt att komma ihåg att lyfta på benen när man ska hoppa...

Väl inne på banan så hoppade hon första hindret fint men sen skulle hon hoppa rakt mot det där plastavspärrningen och det var otäckt. Dom hoppade tre hinder och rev två :) sen tog hon det första igen. Alex var superbra att ha på ryggen. Hon sa något till domaren bara och sen fick dom hålla på inne på banan tills dom var klara. Vi la ner en bom också så hon fick avsluta fint.

Jag tror att erfarenheten var väldigt bra även om inte hoppningen fungerade. Hon har ju bara hoppat två gånger på flera månader så det är klart att det är svårt. Men erfarenheten har vi med oss ändå. Rörigare än så där kan det omöjligen bli någonstans. Allt som inte dödar härdar.

Jag ska försöka bita i och rida lite mer bommar med henne så hon blir säkrare.

Någon kanske undrar om jag var nervös? Inte ett dugg, bara kräkfärdig och tittade mellan fingrarna när hon hoppade :)

Lillhjärtat gör sitt bästa men förvirringen är total.

Sen på eftermiddagen åkte jag till Eva och red för Örn. Och det går så himla bra. Den där träliga starka inte lösgjorda ridskolehästen försvinner direkt och jag har en sammabetsvillig lösgjord häst som är lätt i handen. Lösningen heter bakbensaktivitet! Jag får använda spöt och peta henne på baken för att hon ska bli snabbare och aktivare och sedan hålla emot i fram så hon inte bara gör sig lång istället och drar mig ur sadeln. Vi fick göra några travökningar ur samling sedan - Tänk öppna, peta med spöt i varje steg, håll emot på yttern, låt henne inte gå iväg, slappna av bla bla - inte helt lätt men jisses vad jag fick betalt. Rätt som det är såg jag de där vita framfötterna dansa framför mig, har aldrig hänt förr att man ser framhovarna lixom uppåt, vifta till. Kändes som jag red Totilias :). Nu är vi laddade för tävling nästa söndag!

Idag ska jag åka och hjälpa till på klubben med ponnydressyrtävlingen, B och C-ponny, gud så gulligt.


GRATTIS Emma till SM-brons i innebandy!

Full rulle

I går var jag med Lotti till Alex som red och hoppade henne. Det var första gången på länge som hon fick åka transport och komma ut på något nytt. Hon var väldigt spänd för läktaren igen, som hon var förr, och var tittig på några hinder. Det var en vattenmatta som hon ju blev rädd för innan vilan så hon drog på massa grus på den när hon hoppade så det lät, men sen var det ett hinder med lådor under som hon tycket var urläskigt. Men Alex har en lagom blandning av övertygelse och beröm och gör ett jättebra jobb med henne.Sent i går kväll var Latina och jag på programträning. Ödlan dömde och Eva var domarsekreterare.Vi red LA:1 eftersom det är det som vi ska försöka starta den 14/3. Latina är konstig hon. Det blev ganska trångt på framridningen så det var svårt att få henne lösgjord med dom övningar vi försöker göra så hon var hemsk, bara stretade emot. Men efter 30 min började det att släppa men då blev hon som en gammal ridskolehäst istället, seg och utan schvung, men lösgjord. Ja ja tur det bara är träning tänkte jag, men vips när jag red in på dressyrbanan så klickade det till i Latinas lilla huvud och hon var helt annorlunda att rida. Mycket mer action och stadig i formen, hon ÄLSKAR att tävla, så måste det vara. Vi var ju ringrostiga så vi fick ju rätt mycket missar, tex så stack hon i mellangaloppen snett igenom och studsade runt och bytta galopp och hade sig. Men det fick vi göra om några gånger så gick det väl lite bättre. Lite dubbla spår hade vi ju såklart (ajabaja tänkte Eva :) ). Så vi får väl försöka tävla oss i form. Enligt Elisabeth Lundholm ska man rida över 70% innan man ska gå upp i klasserna...så det är väl bara att bita ihop. Igår fick vi ihop 66,05% och det tyckte jag var bra betalt för alla missar vi hade.

Någon som har någon favorit i bruksprovet hittills? Såg att Sir Oldenburg skulle visas. Såg oxå att Sigrid Bergåkras hingst I Do Kiss var på kvartssamtal men verkar som om han tänker fortsätta. Den var ju jättefin förra året på finalen på Flyinge var det väl? Inte så många fina 4-åriga hopphingstar än kanske, Cohiba var ju fin.

RSS 2.0